- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Systembolagets bästa rosé Champagne
Systembolagets bästa rosé Champagne
Systembolagets bästa rosé Champagne
Nu var det dags för nästa omgång i DinVinguide.se. Vi provade igenom bolagets olika rosé champagner. Det måste medges att det inte var en svår eller tråkig uppgift i eftermiddagssolen i Gröndal. Generellt konstaterade vi att det är mycket blandade ”puckar” i utbudet. En del överraskade positivt och annat mer negativt. Vi delade upp provningen i två kategorier. Första gruppen som skärskådades var rosé-champagner under 500 kronor och följaktligen en andra grupp med viner som kostar mer än 500 kronor per butelj. Det kan alltid diskutteras var gränsen skall dras för de olika grupperna men vi enades slutligen till 500 kronor. Detta ledde till att två stora klassiska märken tog sig in på listan. Dock var det en lågprischampagne som tog hem första priset i den billigare kategorin.
De flesta viner som provades var ”non vintage” men vi hade även några stycken som var årgångsbetecknade. Det går generellt inte säga att de årgångsbetecknade var bättre än de andra men de var oftast dyrare.
Rose Champagne som kostar under 500 kronor.
Alexandre Bonnet Perle Rosé # 747101 som kostar 259 kronor
Vi blev samtliga i provningsgruppen positivt överraskade av detta vin. Det är en riktig Champagne men kommer från det lite avsides området Aube som ligger ett antal mil söder om Reims och Epernay. Det kändes direkt på doften att det är något annan terroir som druvorna vuxit i. Jag kände likheten med en Chablis i doften. Det är både underligt och förståeligt. Vindistriktet Aube ligger nära Chablis och har en liknande jordmån men druvan är en helt annan då merparten i detta vin kommer från pinot noir. Chablis är ju som bekant gjord på chardonnay. Hur som haver blev vi glada över vinets stil som är lite rökig och har en hel del mineraler i strukturen. Det är ett stramt vin med hög syra och faktiskt tydliga tanniner. Dossagen är lite hög med 9 gram men syran bär upp hela ekipaget väl så att det känns balanserat. Jag skulle rekommendera att vinet lagras innan det konsumeras då det sannolikt kommer att vinna en hel del på det. Vinet vinner sannolikt i balans och komplexitet på en vidare lite längre flasklagring. Bonnet är en kul skumpa med egen stil som kan betraktas som ett fynd för sina 259 kronor som är väl lämpad till såväl mat som aperitif. Avslutet är både kraftfullt och långt.
Veuve Cliquot Rosé # 82169 som kostar 490 kronor
Änkans rosé var även en stor överraskning för oss provare. Det är ett bra mycket dyrare vin vi har här i jämförelse med tidigare nämnda vin. Det kvalade in precis under vår gräns på 500 kronor. Färgen är vackert ljus i laxrosa toner. De små bubblorna reflekterar vackert i glaset. Det känns direkt att det är ett kvalitetsvin i glaset redan vid första sniffen men vinet kostar sina modiga 490 kronor så man borde få valuta för pengarna. Det är aromer av riven sötmandel som stiger ur glaset tillsammans med hallon och nypon vilket är angenämt. Efterhand framträder röda vinbär och pinot noir frukten känns tydligare. Vinet har en bra kropp och känns balanserat mellan syran och frukten. I eftersmaken kan en lätt kryddighet förnimmas. Moussen är lätt och krämig med ett långt avslut. Under senare har firman jobbat ned dossagen vilket nu ger vinerna en bättre balans. Kul att man kan bli överraskad av en gammal trotjänare som ändå är rätt dyr.
Moët & Chandon Rosé # 7598 som kostar 429 kronor
Ännu en klassiker har faktiskt smugit sig in i topplistan. Det omedelbara intrycket är att det är ett elegant vin i glaset. Vinet ger ett torrt intryck trots dossagen om hela 8 gram socker per liter. Vinet har en lite bitter aromatisk doft och någon känner vingummi i doften. I jämförelse med många andra viner i denna kategori så känns Moët & Chandon balanserad och elegant med genomträngande frukt i smaken. Det är fantastiskt med en vinproducent som producerar mer än 32 miljoner buteljer skumpa per år och som faktiskt kan leverera hyffsad kvalitet. Vinet är även bra till mat. Priset är som föregående Veuve Clicquot Rosé väl tilltaget men smakar det så kostar det.
Rose Champagne som kostar över 500 kronor
Bollinger Rosé # 7755 som kostar 549 kronor
Det stod tydligt och klart att det var Bollinger i glaset när vi satte näsorna till glasets kant. Den lite oxidativa fylliga doften i en Bollinger är omisskännlig. Samtliga i provningsgruppen log ett välbehags leende när vi provade detta vin. Det var kort och gott bästa vinet av alla som vi provade trotts att det fanns betydligt dyrare buteljer på vårt provningsbord. Bollinger överraskade verkligen. Det är en intensiv doft av röda frukter som stiger ur glaset med vinbär, smultron och vildhallon. Vi har att göra med mästaren på de blå druvorna i Champagne. Någon nämner Krug men jag tycker nog Bollinger är bäst i denna disciplin. Efter att glasen fått stå och vi provar om vinet igen kommer mer komplexa dofter som riven sötmandel, körsbärsblom, champinjoner och lite vit tobak. Smaken har lingon och granatäpple som fina smaksensationer med mogna persikor och fikon i avslutande crescendo. Bra gjort farbror Bollinger, du levererar. Detta är ett solklart val av vin för den som vill lyxa till livet med ett rosa skimmer.
2004 Pol Roger # 77071 som kostar 539 kronor
Pol Rogers rosé är en vintage Champagne och ger i dagsläget ett lite mer tillbakadraget och elegant intryck. Med lagring kommer detta vin definitivt utvecklas vilket vi i provningsgruppen är överens om. Färgen är ungdomligt intensiv i sina reflektioner. Doften har the, nypon och hallon i doften med stor friskhet. Vinet är fint balanserat med hög syra och stor rik smak. Moussen är krämig och välintegrerad. Vi överraskas av vinets kvalitet då Pol Roger ibland kan tendera att vara lite ”middle of the road” annars med bra kvalitet men det sticker inte ut. Det här vinet sticker dock ut. Avslutet har en kalkrik och krita-fylld struktur i både doft och smak. Pol Roger Rosé från 2004 är ett homogent och bra vin som bör lagras lite före konsumtion.
2003 Dom Perignon Rosé # 77970 som kostar 2 943 kronor
Dom Perignon är en av vinvärldens ikoner. De flesta som intresserar sig för vin känner till den gamle munkens vin. Det skall påpekas att det inte är ett billigt vin vi här har att göra med för nästa tre laxar. Det är en vintage Champagne från det oerhört varma året 2003. Gick det att göra bra skumpa då? -Jo vinmakaren menar det och är stolt över detta vin. Vi i provningsgruppen är lite skeptiska innan vi häller upp. Någon säger att uttalandet bara är marknadsföring av firman för att få vinet sålt. Det är inte så många andra vinproducenter som gjort dyr-skumpa denna årgång. Det som först ger ett avtryck är vinets eleganta mousse bubblorna är mikroskopiska och vackra och verkar ha evigt liv. Färgen vittnar om ett utvecklat och moget vin vilket bevisas i smak och doft. Dofter av solmogna nypon och vildhallon i enövrigt komplex kompott stiger ur glaset. Det märks tydligt att frukten kommer från ett varmt år och vi enas om att vinet bör konsumeras nu. Det är med andra ord inget vin för långlagring i källaren. För den som gillar Champagne till maten så är denna Dom Perignon Rosé lämplig. Faten och de milda tanninerna utmärker sig efter att glaset har fått stå ett tag och vinet utvecklats men frukten tappar dessvärre något då. Det är ingen tvekan om att det är ett förträffligt vin men priset då. Ett kvalitetsvin med lite ”hårig” prissättning är väl vårt slutomdöme.