Svenska flaggan
Svenska äpplen är av världsklass
Skriven av Anders Levander

Svenska äpplen är av världsklass

Pandemins år 2020 har inte bara varit elände. Året har även varit ett fint äppelår. Jag har en stor kärlek till våra svenska äpplen som är av världsklass. DinVinguide.se har många trevliga recept på just äpplen. Prova dig fram till dina favoriter.

Svenska äpplen är av världsklass

Äpplen är en skatt. Vi har fyra olika äppelträd i vår trädgård i Bromma som vi vårdar ömt. Många kanske inte tänker på vilken skatt våra svenska äpplen faktiskt är. Äpplen odlas från norr till söder i Sverige och har historiskt haft en viktig del i vårt folkhushåll.

Mina barnbarn älskar våra äpplen. Vi gör äppelmos, äppelkakor, äppelpaj och inte minst äter vi äpplen som de är. När jag var barn hade vi tio olika äppelträd i vår trädgård. Det klart att jag åt äpplen men jag tog ingen större notis om dem utan jag tog dem som självklara. I vuxen ålder har jag ett helt annat förhållande till just äpplet. Efter att rest runtom i världen och delvis bott i Italien de senaste 15 åren har jag förstått vilken skatt vi har i vårt land. Det svenska äpplet.

Jag och min kollega Fredrik Schelin här på DinVinguide.se har stor kärlek till svenska äpplen och vad man kan skapa med dem. Nu när det börjar lacka mot jul och glöggen börjar dofta från våra kök vill jag påminna att det finns riktigt goda alternativ till den traditionella vinglöggen. Vi har provat några olika sorter gjorda på en bas av äpplen. Vi återkommer senare till glögg här på siten.

En dryck som jag under senare år mer och mer börjat botanisera i är äppelmust och äppelcider. Glöm bort billig artificiell industricider köp hellre hantverkscider gjord i Sverige och på svenska äpplen. Jag provade i somras några fina saker från bla Kiviks Musteri i Skåne. Även alkoholfri äppelmust kan vara en fantastisk upplevelse både som drink och som måltidsdryck.

Våra svenska äpplen är en skatt vi inte får glömma bort eller bara ta för givet. Några recept från DinVinguide.se som kanske inspirerar nu i höst.
Bild från DinVinGuide

Svenska äpplen är av världsklass

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer