Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Svensk cider är världsklass - DinVinguide Svensk cider är världsklass
Skriven av Anders Levander

Svensk cider är världsklass

Visste ni att vi har världens bästa äpplen i Sverige. Det är bara norska och finska äpplen som är av samma klass. Vi har en spirande produktion av svensk kvalitetscider. Det är inte bara svenskt vin som skördar framgångar internationellt utan även svensk cider. Läs om Pomologik, Brännland cider och vissa produkter från det gamla kulturarvet, Kiviks Musteri.

Svensk cider är världsklass

Hösten är i antågande men ännu har inte löven skiftat till höstens kulörer. Men höstterminen har startat och med den nya spännande drycker i våra provningsglas. Jag var i förra veckan på en spännande provning av svensk cider. Jag har länge vurmat för vår svenska skatt. Svenska äpplen är av världsklass. Jag har sedan barn varit mycket förtjust i äpplen. Vad passar då bättre än en dryck gjord på just våra svenska äpplena. Svensk cider är riktigt bra. Tro mig och jag är mycket kräsen.
Bry er inte om den industriella cidern som även den skördar sina lagrar på exportmarknaden, i bland annat Storbritannien. Men denna artikel ska handla om tips på kvalitet och drycker som är gjorda på äkta råvara. Den billiga industricidern har många gånger inte sett ett äppelträd ens på vykort. Dessa billiga och sötsliskiga produkter är gjorda på koncentrat av okänt ursprung. Många gånger kommer de billigaste äppelkoncentraten från Kina och Turkiet. Smaksatt med olika aromer framtagna på konstgjord väg. Nej, jag vill slå ett slag för våra svenska äpplen och svenskt dryckeshantverk.

Visste du att Sverige har världens bästa äpplen som bara kan jämföras med norska och finska äpplen

Svensk cider är världsklass

Den stora skillnaden jag upplever när jag provar kvalitetscider är djupet och komplexiteten i drycken. Visa cidrar är till och med vinnas i sin stil. En annan trevlig upplevelse är hur väl en riktig cider passar till vår svenska gastronomi. Vin är gott till mat men det är sannerligen en kvalitetscider också. Det har bubblat ordentligt under senare år i Sverige. Cider har blivit mer och mer populärt. Fler och fler har intresserat sig för produktion av cider runtom i landet och konsumenterna köper produkterna. Cidern har utvecklats och blivit bättre och bättre. Idag är det inte bara för skäggiga hipster utan även för medelålders vanliga medborgare. jag tycker personligen mycket om svensk cider som jag tycker passar perfekt till min kosthållning. Framförallt till svensk klassisk husmanskost.
Cider produceras precis som vin i olika kategorier. Stilla icke mousserande, torr, halvtorr och även riktigt söt. Vidare finns det tankjäst eller ekfatsjäst cider. Det finns cider med tillsatser som exempelvis humle eller cider som fått jäsa med skalrester från druvor. Ja, ni förstår att det är en liten värld av olika aromer och stilar i sig självt.

Några tips på cider som jag uppskattat under året

Hopple – alkoholfri

Nr 11902. Pris 28 kr
Hopple är en humlad cider. Cidern torrhumlas precis på samma sätt som en öl med motsvarande mängd humle som man har till en IPA. Humlen kommer från Nya Zeeland och äppelsorterna är Elise och Aroma. Riktigt god alkoholfri cider med lätt doft av en- och tallbarr.
Spännande alternativ till alkoholfritt vin och öl

Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust 2020 alkoholfri

Nr 1993. Pris 25 kr
En ren äppelmust gjord på äpplet Ingrid Marie. Äpplena har vuxit på Bjärehalvön i Skåne. Musten är inte utspädd och har inga tillsatser. Sötfruktig äppelmust med massor av underbara äppelaromer.
Kanongod äppelmust som smakar äkta

Cider med alkohol

Pomologik Aroma 2019

Nr 80332. Pris 99 kr, sänkt från 139:50 kr
En fin hantverksmässig cider från ciderspecialisten Pomologik, med alkoholhalt på 4,5 %. Detta är tredje årgången och är lite torrare än tidigare. Äpplena kommer från Vätterbranten och från Bjärehalvön. Cidern är spontanjäst, dvs ingen jäst har tillsatts innan lagringen på ståltank. Smaken är fyllig med skönt lite bittert tanninstick i avslutet.
Matvänlig cider 

Gravensteiner Flaskjäst Cider 2019

Nr 11519. Pris 129 kr
Ett äpple är inte bara ett äpple. Varje sort har sin unika smak och kombination av syra, sötma och arom. En torr och elegant cider med en upplevelse full av blommor och ljusa bär avslutat med en finstämd bitterhet. Att njutas som den är idag tillsammans med skaldjur.
Varför inte lagra i källaren

Brännland Iscider Claim 2018

Nr 73799. Pris 129 kr
Ett vin baserat på äpplen där äppligheten lyfter vinet med balanserad syra och toner av nötighet och honung som kommer balansera upp en dessert perfekt. Om inte annat så kan man bara njuta av vinet som det är. Svenskt och norrländskt hantverk av yppersta klass.
Svenskt supervin

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer