Svenska flaggan
Succé för Avenue de Champagne - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Succé för Avenue de Champagne

Förra helgen så gick nordens största vinmässa av stapeln i Stockholm. Champagnen flödade och publiken njöt av vinerna. Det var helt enkelt en glädjestund för alla som älskar champagne.

Succé för Avenue de Champagne

Succé för Avenue de ChampagneVår egen Fredrik Schelin på DinVinguide.se och BestChampagne.se stod som regissör och domptör i samma person. Till sin hjälp hade han kanske Sveriges största ”influenser” på bubblande viner Jesper Säfholm med Mousserande.se.

Det presenterade 133 olika specialcuvéer som öppnades under dagarna tre. Det var helt enkelt ett hästjobb för Fredrik och Jesper från kl 07 på fredag morgon till de sista gästerna lämnade på söndag kväll. Fredrik Schelin är den som har haft iden om Avenue de Champagne från början. Tillsammans med Sthlm Food & Wine har man skapat denna egna champagnemässa inom den vanliga mässan.

– Champagne finns i alla prisklasser och jag vill ge möjlighet till fler att ta del av detta fina hantverk som tillverkas med så mycket kärlek. Avenue de Champagne var ett perfekt tillfälle för den som ville lära sig mer och som också ville provsmaka och jämföra olika sorter. Säger Fredrik Schelin.

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa.

Succé för Avenue de Champagne

Bild från DinvinguideTotalt öppnades det 133 antal buteljer av champagne. Mässområdet för Avenue de Champagne  besöktes av otroliga 29.000 antal personer under de tre dagarna mässan var öppen. Det var ett rekord på många olika sätt.

– Intresset för champagne är större än någonsin och på Avenue de Champagne. Både nyinvigda bubbelfantaster och inbitna champagneproffs välkomnades. Här finns något för alla. Vid specifika klockslag under hela mässan öppnades hela 133 cuvéer med allt från champagneklassiker från de stora champagnehusen till unika pärlor som är väldigt svåra att normalt sett få provsmaka.

133 olika champagner öppnades

Succé för Avenue de Champagne

Intervju med Fredrik Schelin som nu pustar ut efter en hård vecka i champagnens tecken.

Vad är du mest nöjd med under dessa tre dagar?
– Svårt att välja en sak jag är nöjd med då det varit så många höjdpunkter. Men kanske att vårt champagnerum blev så lyckat inredd måste nog ligga högst upp på listan. När resten av mässan Sthlm food & wine upplevdes som trång och bullrig så var det lugnt och dämpat inne hos oss trots att det var fullt med folk och bubblande stämning. Väggar och mattor gjorde att volymen dämpades och alla kunde samtala runt champagnen i normal samtalston.

Bild från DinvinguideHur uppfattar du svenskarnas intresse för champagne?
– Det var en väldigt hög nivå av både intresse och kunskap. En utställare sa till och med att nivån var så hög att de inte en enda gång behövde förklara vad champagne är utan kunde direkt gå in på själva producenten. Väldigt högt intresse och kunskapsnivå med andra ord.

Vilken champagne var bäst då?
– Det som var så roligt var att det fanns alla typer av champagne representerade på mässan. Vi hade fyra olika helt druvrena champagner, vi hade stora champagnehus, kooperativ och odlarchampagne. Det fanns ekade och rent rostfria producerade champagner. Ja det fanns verkligen en champagne för varje smak. Att vi utöver dessa även öppnade en specialchampagne varje kvart mellan kl 12 och 17 gjorde det ännu mer intressant. Så jag kan inte välja en enda champagne, det går inte.

Kommer det bli någon Avenue de Champagne nästa år?
– Ja vi har redan påbörjat både bokning av utställare och små saker att utöka mässans utbud med. Jag funder till exempel på att bjuda in fler vinmakare till framförallt söndagen då det är lättare att samtala och inte sådant tryck som det faktiskt var under lördagen. Vi hade ett vinmakarpar på plats i år men nästa år vill jag att många fler kommer och presenterar sina olika champagner. Det är trots allt vinmakarna som producerar vinerna och kan berätta om sitt jobb att få fram dessa underbara bubblor!

Intervju med Jesper Säfholm, Mousserande.se

Bild från DinvinguideHur upplevde du Avenue de Champagne?

Som en svalkande oas fylld med god dryck, härliga människor och underbara diskussioner om champagne.

Kommer du vara med nästa år?

Självklart kommer jag vara med nästa år!

Bild från DinVinGuide

Succé för Avenue de Champagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne. Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa. Fredrik Schelin välkomnar till Sveriges största champagnemässa på Sthlm Food & Wine

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer