Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
En vacker vingård sent i oktober i Pfalz efter skörden.
Skriven av Anders Levander

Spätburgunder – Tysklands Pinot Noir

Många blir förvånade när de provar en Spätburgunder av klass för första gången. Kan tyskarna göra så här bra röda viner? Det känns ju som en riktigt bra Pinot Noir från Bourgogne! Jag har många gånger fått denna reaktion när jag låtit folk prova Spätburgunder/Pinot Noir från Tyskland.

En vacker vingård sent i oktober i Pfalz efter skörden.
En vacker vingård sent i oktober i Pfalz efter skörden.

Det skall slås fast att Tyskland inte bara är ett av de ledande vitvinsländerna med sin utsökta Riesling utan man är även riktigt bra på röda viner och då framförallt Spätburgunder. Klimatförändringen har givetvis hjälpt vinodlarna på traven så att den erkänt svårodlade Pinot Noir druvan mognar på ett korrekt sätt. Det är en balansgång för odlaren att få druvan tillräckligt mogen men absolut inte övermogen så att vinet blir syltigt i strukturen. I och med Europas gradvis varmare väder under de senaste tjugo åren har verkat i positiv riktning för tyska rödvinsproducenter.

Förr i tiden var eken för dominerande i många Spätburgunder. Det verkade som alla producenter i Tyskland led av ett komplex gentemot Bourgogne. De laddade på med massor av nya fat i många månader. Frukten i vinet räckte inte till för att bemästra den tuffa ekfatslagringen och vinerna tenderade att bli torra och träiga.  Fortfarande kan jag ibland prova viner som skulle tjäna på en mildare ekfatsbehandling. Men fler och fler har lärt sig och skapar idag balanserade utsökta viner. Många yngre förmågor har även kommit fram under senare år med eleganta röda viner.

Den mest kända rödvinsregionen är Ahr i sydvästra hörnet av Tyskland alldeles söder om den forna huvudstaden Bonn. Andra bra regioner för Spätburgunder är Pfalz med sitt milda klimat. Pfalz kallas ibland Tysklands Toscana. Även Baden som gränsar till Frankrike och Schweiz i söder har många fina röda viner att välja på.

Vinjournalister bir varje år inbjudna till Wiesbaden för att prova de nya vinerna.
Vinjournalister bir varje år inbjudna till Wiesbaden för att prova de nya vinerna.

Varje år har vi vinskribenter möjlighet att prova de bästa tyska vinerna i Wiesbaden. Vi på dinvinguide.se har tidigare rapporterat från denna VDP provning. VDP är en mer än hundra år gammal sammanslutning som marknadsför de bästa torra vita vinerna och röda viner i Tyskland. Jag blir varje år mer och mer positivt överraskad av den fina kvaliteten som generellt visas fram. Det finns många bra odlare att välja på.

Bra Spätburgunder från olika regioner som provades hösten 2013 i Wiesbaden.
Bra Spätburgunder från olika regioner som provades hösten 2013 i Wiesbaden.

Nedan räknas ett axplock av bra vinproducenter som brukar leverera. I Ahr finns producenterna Meyer-Näkel och Adeneuer som oftast är pålitliga och bra. I Rheingau blir mitt val Künstler och i Pfalz bör man inte glömma A. Christmann som även gör lysande rieslingviner. Även den unge Philipp Kuhn i norra delen av Pfalz har under senare år visat framfötterna. Mer söderöver i Baden är Dr. Heger en återkommande kvalitetsproducent men även Bernhard Huber går heller inte av för hackor här.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders