Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sommarens bordeauxviner - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Sommarens bordeauxviner

Vi på DinVinguide.se har återupptäckt vinerna från Bordeaux. Vi har kanske till mans glömt bort detta stora och spännande vinområde under några år. Jag har efter besök på plats under försommaren blivit förälskad i bordeauxviner igen.

Sommarens bordeauxviner

Jag tror att det är en rätt väl förborgad hemlighet att bordeauxviner är rätt billiga för vad du får i kvalitet. Jag tror att de flesta förknippar Bordeauxs vinskatter med höga priser. Så är det inte alls. Det finns en hel del riktigt bra och prisvärda viner från Bordeaux som inte kostar speciellt mycket. Det gäller bara att hitta dem i Systembolagets stora utbud. Det kanske mest spännande med bordeauxviner är inte bara att de är ursprunget till vinvärldens smak av idag utan att de också är verkligen gedigna matviner. Hur man än vrider och vänder, så passar det mesta från Bordeaux i vinväg, utmärkt till vår svenska gastronomi. Det gäller både vitt och rött vin. Nu kommer området även starkt även på roséfronten. Glöm heller inte de söta vinerna.

Sommarens bordeauxviner

Gammal kärlek rostar ju som bekant inte och kan ligga och pyra och lätt flamma upp igen. Min gamla kärlek till bordeauxviner har gjort det hos mig. Många vinproducenter i Bordeaux har ställt om och fokuserar idag mer på elegans och fräschör. Viner som ligger mer i vår smak nuförtiden. Klunkabiliteten har ökat nämnvärt under senare år, tycker jag. Det behöver inte bara vara koncentrerat och smaka så intensivt som en buljongtärning. Parker förstörde en hel del i vinregionen Bordeaux för mig. Inte minst prisbilden men även stilen på vinerna. Men glöm detta nu, för Bordeaux har förändrats till det bättre. Många producenter i Bordeaux har förändrat sin vinproduktion. Många har konverterat till ekologisk odling eller arbetar med hållbarhetscertifieringar. Glöm bort alla tankar om det gamla och tråkiga Bordeaux. Tänk också bort att Bordeaux är komplicerat eller dyrt. Det skapas fantastiska viner i Bordeaux i alla prisklasser och inte minst i olika vinstilar. Det ska vara njutningsfyllt och kul med vin och en upplevelse och inte en utmaning. Bordeaux har detta. Ett tips är att servera de röda vinerna lite svalare än vid rumstemperatur. Jag gillar att servera dem kring 16–18° grader eller kanske ännu svalare sommartid. Det är dags för Bordeaux igen!

Det är dags att leta efter bordeauxviner igen

VIT BORDEAUX

Château Coucheroy Blanc 2018

Nr 4136. Pris 159 kr
Stilig vit Bordeaux till sommarens skaldjursfrossa. Rökig mineral, krispiga krusbär, vita vinbär, lätt kryddiga fat och solglada stenfrukter strömmar ur glaset som raskt fylls på. Klockrent vitt vin till sommarens mat.

Sauvignon Blanc de Lurton 2020

Nr 4184. Pris 99 kr
Pigg och sprudlande ny årgång, fylld med grapefrukt, rivet citronskal, gula krusbär och mineraler i mängder. Som gjort till grillad fisk och skaldjur! Friskt och fräscht till bersån i sommar.

Château Bonnet Blanc 2020

Nr 4151. Pris 95 kr
Nygammal bekantskap från Bordeaux i ny blend. Krispigt vin med med fint tryck i syran. Här mixas gröna äpplen, krusbär, gråpäron, fläder och passionsfrukt på ett väldigt trivsamt sätt. Gott och fräscht för en liten vininvestering! Vinet kan lagras några år. Prisvärt från nya och spännande Bordeaux.

Tänk bort att Bordeaux är komplicerat eller dyrt.

RÖD BORDEAUX

Château La Péyère SCV du Château Sègue Longue 2019

Nr 3532. Pris 149 kr. Hållbart val
Fruktigt, smakrikt vin med mörk frukt fin mjuk textur och en fin fräschör. Här finns såväl charm som djup. I smaken finns inslag av plommon, körsbär och blommig örtighet. Ett medocvin som smakar Medoc och till hyggligt pris från en kanonårgång.

Château Pierre de Montignac Médoc Cru Bourgeois Supérieur 2019

Nr 2593. Pris 149 kr
Bättre Bordeaux från en ny frisk och glimrande årgång som håller börsen intakt så vi kan slå till på en fin köttbit till middag. Röda vinbär, röda plommon, friska örter, kakao, mineral och tobak i buteljen. Klassiskt och gott till grillen eller bara som sällskap. Bordeaux är på väg tillbaka. Ett underbart vin som är mycket prisvärt. En riktig Bordeaux för under 150 kronor.

Mouton Cadet Vintage Edition 2018

Nr 70506. Pris 159 kr
Bordeaux är alltid rätt. Frisk och frestande Bordeaux med plommon, viol och ett bra bett som längtar efter hemslagen bea. Vi plussar på cassis, lite tobak och pigga cedertoner. Bättre beställningsvin av mer traditionellt snitt.

Chateau Puybarbe 2016

Nr 50135. Pris 199 kr
Vinet är ungt men tillgänglig och har en härlig frukt och fin energi. I smaken finns blåbär, körsbär, svarta vinbär och en fin blommighet med inslag av viol samt färska örter. Tanninerna är mjuka men närvarande och eken ligger snyggt kring frukten och ger struktur.

Les Hauts de Granget 2016

Nr 3814. Pris 189 kr
Vinet är rejält med välkomnande frukt. Gott om allt med toner av cederträ, svarta vinbär, tobak, en hint av kaffe i glaset. Perfekt till en burgare med extra allt. Saint Emilion visar upp sig här på ett föredömligt bordeauxvis. Prisvärt val som verkligen smakar Bordeaux. Kan sparas ytterligare men dricker perfekt även idag. Mycket bra årgång.

Gammal kärlek som ligger och pyr kan lätt flamma upp igen

SÖT BORDEAUX

Mouton Cadet Réserve Sauternes 2018

Nr 71904. Pris 149 kr
Vinet bjuder på en gyllengul friskhet i doften. Smaken är fylld av aprikos, saffran och honung. Avslutet fyller munnen med en sammetslen textur. Något till sommarens jordgubbar eller andra smakrika bär.

Château Bastor-Lamontagne Organic 2016

Nr 4684. Pris 169 kr
Ett sött och lätt simmigt vin med fyllig och rund smak av aprikos, mandel, ananas och citrus. Blir det något över efter desserten, passar den perfekt till mögelostar, för den som vill ha lite nattamat.

Sommarens bordeauxviner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer