Sommaren är inte slut – glöm inte rosévin

Sommaren är inte slut. Men efter allt regn känns det så. Rent kalendariskt infaller höstdagjämningen i år först den 22 september. Jag älskar att sippa på rosévin ljumma sensommarkvällar. Eller varför inte till grillningen. Rosévin är en riktigt god kamrat till det grillade.

Sommaren är inte slut – glöm inte rosévin

Skolorna har börjat och semestern är slut. Det har blivit lite kallare i luften. Jag börjar fundera på när jag ska ta upp båten på land. När ska vinterdäcken på? Nej, bli inte förskräckta sommaren är inte slut. Det finns kvar mycket energi i solens strålar.

Jag gillar rosévin som ni läsare förstått och jag dricker det faktiskt året om. Givetvis blir det mer under varma sommardagar men det är inte fy skam även på hösten. Det viktiga är bara att välja rätt rosévin för ditt tillfälle. Idag ser vi mindre och mindre av de söta trista sockerstinna roséerna som fanns för några år sedan. Många gånger var det blaskiga sockerstinna billiga spanska alster. Gudskelov säljer inte dessa så mycket längre.

Idag översvämmas vi av ljust, ljust laxrosa viner från företrädesvis Provance eller andra sydfranska regioner. Men om du letar finns det många fler typer. Fullmatade roséviner från Rhôndalens Tavel exempelvis eller varför inte en nerello mascalese från Siciliens Etna. Vill du ha ett rosévin som fördrink eller vill du ha ett matvin? Du väljer vin till rätt tillfälle. Sedan beror det givetvis även på vad du lägger på tallriken.

Glöm inte att det finns en mängd olika roséviner. Hur de passar beror på vad du lägger på tallriken.

Till det grillade vare sig det är rött kött, fågel, fisk eller grönsaker kan du välja ett gott rosévin tycker jag. Vi har här på DinVinguide.se även tipsat om vitt vin till det grillade. Rosévin har lite av samma förtjänster som ett vitt vin med skillnaden av att vissa roséviner kan ha en liten mild tanninstruktur som lyfter mycket av matens smaker.

 

Tips på bra roséviner till fördrink

Annons:

Sommaren är inte slut – glöm inte rosévin

M de Minuty Rosé

Nr 2590. Pris 135 kr

Det kanske mest berömda rosévinet i Sverige sedan några år, Minuty…En ljust laxrosa och finlemmad rosé med toner av röda vinbär, smultron, lingon samt sydfrankrikes böljande lavendelfält. Elegans och subtilitet blandas i en förförisk kombination.
En klassiker

Puy Chéri Syrah Rosé

Nr 2209. Pris 75 kr

Prisvärd storsäljare som är betydligt bättre än vad man kan tro när man ser priset. En torr rosé med vacker laxfärg och syrliga toner av röda vinbär, rabarber, lingon, svag ton av nybakat bröd samt gråpäron och lite krämighet. Ren snygg eftersmak. Perfekt terassvin som är härligt prisvärd.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne extra brut rosé

Nr 70576. Pris 189 kr

Charmant bubbel från charmerande Clotilde i Chablis. Vinet har ett flörtigt och charmigt anslag. I smaken finns röda bär, en hint av gröna äpplen och citrusfrukt. Det har en fin mousse med en snygg brödighet. Det här är energidryck för vuxna!
Köp, drick och njut!

Tips på bra matroséviner

Sommaren är inte slut – glöm inte rosévin

Tavel Rosé Guigal 2020

Nr 95010. Pris 159 kr

Ännu ett vin från den kända producenten Guigal men nu från det legendariska Tavel. Jag måste säga jag var spänd på vad en skicklig producent kan göra med årgång 2020 för en fyllig Tavel. Det är bra och vinet har en fint balanserad doft av jordgubbar och söta körsbär. Doften vittnar om både struktur och klass. Härligt vin med både balans och elegans i den högre skolan. Ett klart prisvärt vin för 159 kronor. Vinet är ett säkert val till dina mer krävande maträtter eller det grillade. En typisk matrosé.

Tornatore Etna Rosato 2019

Nr 93592. Pris 159 kr

Sicilien är en av de mest spektakulära platserna jag har besökt i Italien. Nära mitt hjärta ligger Etna varifrån detta vin kommer. Både mat och människor imponerar i området, likaså vinerna från vulkanens sluttningar. I toppen mullrar Fru Etna och bevakar sina vingårdar med nerello mascalese som är grunden till detta vin. Tornatore har valt att göra en tätare rosé med subtil tuffhet. Färgen är lite rödare och smaken hänger kvar med fina sandiga tanniner. En perfekt kompanjon till grillad tonfisk eller en matig sallad. Vinet har fått ett år på nacken vilket gör det ännu vackrare och mer användbart. En favorit med sina aromer av lava och aska som ger en säregen mineralisk känsla. Ett utmärkt vin från mitt älskade Sicilien.

Les Lauzeraies Tavel 2020

Nr 2724. Pris 129 kr

Vinerna från Tavel är rosa på riktigt med sin djupare färg med tydlig smak av röda bär som körsbär, jordgubbar och hallon samt en friskhet med citrusaromer. Tavel är utpräglade matviner med en bra syra men även mineralitet som drar lite mot sälta. Matvin som går utmärkt att lagra och är perfekt till en matig fiskgryta med saffran eller det grillade.

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr

Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne. Prissänkt från 309 kr till idag 239 kr. FYND! Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat. Fyndchampagne som går i rosa

I hyllan på Systembolaget delas stilla roséviner in i smaktypen friskt och bärigt eller fruktigt och smakrikt. Rosévin i den förstnämnda kategorin är toppen att servera i bersån, före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, tapas och matiga sallader. Välj ett rosévin av den andra smaktypen till mer smakrika och kraftfulla rätter. Matcha med grillad fisk eller kyckling, gärna tillsammans med en fetare sås som kan möta syran i vinet. Ett rosévin med lägre syra och lite mer sötma passar utmärkt till starkare mat, då sötman i vinet lindrar hettan i maten. De allra sötaste rosévinerna är ett bra val till bäriga desserter.

Läs mer


Fler artiklar