Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sangiovese Romagna - det glömda vinet.
Skriven av Anders Levander

Sangiovese Romagna – de glömda vinerna.

Romagna är ett vinområde i Italien som vinvärlden har glömt. Varför vet jag inte, men kanske för att man inte marknadsfört sig tillräckligt. Eller kanske för att regionens stolthet druvan Sangiovese Romagna överskuggas av sangiovesevinerna från Toskana. Vad vet jag? Dock vet jag att det finns en mängd pärlor från det lite anonyma vinområdet Romagna.

DinVinguide.se har under tre dagar provat ett hundratals olika sangioveseviner från det italienska landskapet Emilia Romagna. Det är i den södra ändan av regionen som druvan Sangiovese odlas och det är historiska marker vi rör oss i. Romarna var de som byggde upp denna del av Italien. Landsvägen Via Romagna var dåtidens stora infrastrukturella investering som gjorde det möjligt för romarna att kontrollera området. Vägar var romarnas sätt att administrera och behärska stora landområden. Man kan säga att det var dåtidens internet eller järnväg.

Det är ett stolt arv regionen har, vilket man är medveten om. Vidare har området en annan stolthet – druvan Sangiovese. Denna druva är den mest spridda i Italien idag. Emilia Romagnas variant kallas rätt och slätt Sangiovese Romagna, en variant på Toskanas sangiovese. Vinerna är generellt inte lika kraftfulla i Romagna som i Toskana. Klimatet och jordmånen ger den syrarika druvan en liten annan prägel med mer jordighet. Centralort för vinområdet Romagna är Faenza, en mycket anrik och vacker stad som inte bara kan ståta med ett spännande porslinsmuseum utan även klassisk och god mellanitaliensk gastronomi. Nedan en bild på folkets torg, Piazza Popolo.

 

 

Vinerna gjorda på Sangiovese Romagna har en mycket varierad stil. Det finns dessvärre ingen entydig stil. Vissa viner är rustika och traditionella medan andra kan vara oerhört koncentrerade med stor och fatdominerad stil. Jag tror tyvärr att att bristen på enhetlighet och mycket varierad kvalitet producenter emellan har hämmat regionens rykte. Efter att ha besökt området många gånger under de senaste fem åren har jag dock funnit en hel del guldkorn. Det bästa är inte bara bra viner med personlighet utan att de är relativt prisvärda. Man får mycket kvalitet för pengarna här tycker jag, speciellt om vinerna jämförs med liknande viner i Toskana.

FullSizeRender (57)En av de stora stjärnorna, eller kanske den största, är Cristina FullSizeRender (66)Geminiani, ägaren till kvalitetshuset Fattoria Zerbina, bilden ovan.Cristina gör inte bara kvalitets-sangiovese utan hon är lika känd för sina söta viner gjorda på den i Sverige okända druvan albana. Albana kan ge både snustorra som ädelsöta viner. Jämför med chenin blanc. Dessvärre finns inte vinerna i Sverige, vilket är mycket märkligt då vi ser många viner från Toskana av liknande typ men som inte har samma kvalitet. Vinhuset Fattoria Zerbina brukar få ett antal ”Tre Biccheri” i Gambero Rosso för sina olika viner.

 

FullSizeRender (63)En annan producent som då och då hittar till Systembolagets hyllor är Drei Doná. Här ligger fokus på mer traditionella viner med tydlig fatlagring. Vinhuset, som idag drivs av ädlingen Enrico Drei Doná, ser gärna sina viner på svenska matbord. Under senare år har tiden på fat minskats något, vilket ger mer eleganta viner. Jag tycker att vinhuset Drei Doná är på rätt väg med sin nya inriktning mot mer frukt och mindre ek. I Sverige fick vi en laddning av det spännande vinet Pruno gjort på Sangiovese och rejäl fatlagring för ett tag sedan.

 

FullSizeRender (58)Några andra favoriter fanns även på mässan. En ny kärlek är vinerna från Villa Papiano med sina nästan burgundiska viner i en lättare stil utan för mycket koncentration eller fatkaraktär. Här har de gamla traditionerna tagits till heders med lättare stil, mindre koncentration och lättare fathantering. Nytänk hos den unga vinmakaren, vilket bör bejakas tycker jag. Många av de äldre vinmakarna var dock inte överens i mitt lovordande av Villa Papiano. Detta kan kanske förklara att Romagna har en liten väg att gå innan regionen kan visa upp en enhetlig stil, men jag är optimist och tror att det kommer så småningom.

FullSizeRender (68)En helt ny bekantskap för mig var dock den gamla och klassiska producenten Fattoria Nicolucci. Jag har provat vinerna tidigare men det var först nu jag upptäckte kvaliteten så påtagligt. Jag frågade mina italienska kollegor och vänner om vinhuset som instämde i mitt positiva omdöme.

 

 

 

 

För er som gillar Italien och kanske tröttnat på det turistiska resmålen så varför inte besöka Romagna. Gastronomin är lokal och på sedvanligt italienskt sätt mycket hög. Det är vidare inte speciellt dyrt här och alla vinproducenter öppnar dörrarna för besökare. Så varför inte pröva något nytt och fyll bakluckan med ett nytt kul vin gjort på druvan Sangiovese Romagna? Städer man inte skall missa är Faenza och Ravenna och kanske ett dopp i det turkosblå Adriatiska havet utanför Rimini för att svalka sig.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders