Rosévin är inte bara fördrink – matrosé

Med en fantastisk sommar som i år, antar jag att de flesta provat något rosévin. Men rosé passar inte bara som drink före maten utan är alldeles utmärkt till maten. Men det gäller att välja rätt rosé.

Rosévin är inte bara fördrink – matrosé

Många har kanske missat att ett rosévin inte bara är ett vin till fördrinken utan det är även perfekt till olika maträtter. Glöm heller inte att det fungerar under hela året. Den största konsumtionen av rosé sker nu under sommaren men glöm inte att det även är ett perfekt vin till maten också. Jag brukar ofta ha ett rosévin som alternativ till det röda vinet när vi grillar. För många år sedan fnös många och undrade hur kan du dricka rosévin till mat. Detta har ju gudskelov ändrats. Rosévinet har gjort succé under de senaste åren och ökar konstant i försäljning.

Till en fyllig fiskgryta är en rosé perfekt. Har till på köpet lite saffran i anrättningen har du det bästa vinet. Vad tror du fransmännen dricker till sin bouillabaisse? Jo, ett rosévin! Gärna då från Rhône och Tavel.

Jag har alltid ett rosévin som alternativ till det röda vinet när vi grillar

Men jag tycker inte att alla roséviner passar till mat. En viktig faktor är vinets sötma och fruktighet. Syran i vinet är en annan viktig parameter att tänka på. Till maten brukar jag tänka på tre saker när jag väljer ett rosévin till mina olika maträtter.

  • undvik söta roséviner – sötman kan förstöra många maträtter. Idag ser vi färre och färre trista söta viner vilket är bra. Exempelvis spanska söta fruktbomber är förbjudna på mitt matbord.
  • det är viktigt att vinet har bra syra – exempelvis grillar du så är det viktigt att vinet har syra för att rå på det feta och salta. Här passar de nya stilen av roséviner från Tyskland och Österrike. Vin med både lite tyngd men också bra sprittande syra.
  • alltför fruktiga viner kan ibland ge en tutti frutti känsla tillsammans met mat. Undvik viner som smakar och doftar läskeblask som Kalle Anka skulle uttryckt sig.
Till mat undviker jag roséviner som är söta och eller har låg syra då de inte passar till mat
Varje grillkalas förhöjs av en gott rosébubbel och är det en champagne desto bättre

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr

Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne. Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott, okomplicerat och passar likväl som svalkande törstsläckare som till mat.

Fyndchampagne som går i rosa

En frisk Chiaretto från norra Italien med frisk syra och örtighet passar perfekt sommarens måltider

Annons:

Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé Cottini SPA 2020

Nr 2363. Pris 95 kr

I den här rosén använder man druvorna corvina, rondinella och molinara. Druvorna kanske är mer kända för amaronevin. Men i Bardolino ger druvorna en härlig mineralitet, syra, elegans och örtighet som passar utmärkt till just ett rosévin.

Sommarens rosé som passar perfekt till mat

Ett naturvin från Abbruzzo i Italien utan hipstertjafs

Origine Vino Rosato 2020

Nr 77757. Pris 119 kr

Vacker persikofärg med lyster. Inte den vanliga ljusa laxrosa färgen. Doft av rosor och apelsinisglass. Frisk och lätt i stilen med avslut av röd grapefrukt och solmogen aprikos. Spännande och prisvärt vin som passar utmärkt till mat.

Ett riktigt bra naturvin utan hipstertjafs.

Tavel är perfekt till mat

Les Lauzeraies Tavel

Nr 2724. Pris 129 kr

Vinerna från Tavel är rosa på riktigt med sin djupare färg med tydlig smak av röda bär som körsbär, jordgubbar och hallon samt en friskhet med citrusaromer. Tavel är utpräglade matviner med en bra syra men även mineralitet som drar lite mot sälta.

Matvin som går utmärkt att lagra och är perfekt till en matig fiskgryta med saffran.

Guigal Côtes du Rhône Rosé 2020

Nr 50612. Pris 129 kr

Guigal är alltid ett säkert rosa kort. Nya rosén är saftig, frisk och fylld med hallon, citrus och svartvinbär.
Välgjort och snyggt i en skruvad förpackning som är en riktigt god vän till det mesta på din tallrik.

Till sommarens mat

Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat?

Med våra fem grundsmaker och olika konsistenser får vi grundstrukturen i maten.

Hemligheten ligger i hur olika ingredienser i maten harmoniserar med olika druvor. Här får du lära dig vad det är man ska tänka på för att det vin man väljer ska harmonisera med sötman, syran, beskan, sältan och kryddigheten i den mat man planerar att äta till.

SURT
Tillbehör eller sås med hög syra som tomat, syrlig ost, citron, lime etc är bra att matcha med  syra i vinet. Om vinet till en sådan rätt har låg syra förefaller det platt och utan struktur. Syra till Syra, alltså! Ett vin med hög syra till en rätt utan syrlighet, och ännu mer om maträtten är lite söt, framstår som otillgängligt, stramt och surt.

FYLLIGHET:
Om maträtten är fyllig i form av fet sås, smörstekt, panerat etc, matcha detta med ett dito fylligt vitt vin, gärna lite smörigt, ekfatslagrat. Om det handlar om ett rött vin, matcha fylligheten även här, med ett fylligt vin. Fet mat gör vinet mildare!

SÖTT:
Har maträtten sötma, matcha denna med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”: till exempel Pinot Blanc, Gewurtztraminer. Är maträtten väldigt söt går det ju utmärkt att matcha den med ett halvtorrt vin.

BESKT:
Finns beska i maträtten, matcha denna om möjligt med mycket fruktighet, och möjligen lite sötma i vinet., detta för att vinet blir stramare av beska i maten. Även tanninerna förstärks i röda viner vid beska i maten, undvik alltså för sträva viner.

KRYDDA:
örtkryddor hittar matchning i gröna, örtiga toner i vinet. Starka kryddor är ingen vinvän, men försök dämpa kryddningen med sälta och fett i maträtten, samt kombinera med ett smakrikt vin. Har man en kryddstark rätt är det klokt att även ha fett, och salt i anrättningen. Tänk dock på att ibland är en öl bästa alternativet! I det fallet det är ett rött vin, undvik för mkt tanninstruktur och ekfatslagring då starka kryddor tar fram strävheten i vinet. Även syran i vinet framträder tydligare vid stark mat. Alkoholen i vinet bör vara så låg som möjligt, annars framträder den enormt vid kryddig mat.

SALT:
Salt i maten gör vinet mildare. Alla viner tycker om salt!

Rosévin är inte bara fördrink – matrosé

Läs mer


Fler artiklar