Roodeberg är i stan och blandar vin

I veckan hade vi finbesök från Sydafrika. Roodeberg med sin chefsvinmakare, Wim Truter, var i Stockholm och tog hjälp av oss svenskar. Tio lag från hela Sverige tävlade om att blanda bästa vinet för Roodeberg Vision.

Vi på DinVinguide.se fick i samarbete med Arvid Nordquist äran att arrangera en riktigt kul tävling. Målsättningen var att blanda bästa vinet för nästa års lansering av Roodeberg Vision. Tio lag anmälde sig med personer från hela vårt avlånga land. Från Skåne till Norrland. Det var en förvänsfull tystnad i salen när, Wim Truter, chefsvinmakare på Roodeberg gick igenom de fem olika viner som kunde användas för blenden.

Roodeberg är i stan och blandar vinTanken är att lansera 800 magnumflaskor nästa år av det vinnande bidraget. Importören Arvid Norquist genomförde samma tävling förra året på Grythyttan. Det blev väldigt lyckat och i år tänkte man utveckla konceptet. Vår egen Fredrik Schelin var lekledare på restaurang 19 Glas i Gamla Stan. Det var trångt och familjärt. Det märktes tydligt att samtliga lag var sugna på att vinna. Priset till vinnarna var en resa till Sydafrika för besöka Roodeberg på plats. Denna resa går av stapeln i november senare i år.

I den tvåhövdade juryn satt ingen mindre än vår egen Master of Wine, Madeleine Stenwreth. Vår klarast lysande stjärna på den svenska vinhimlen idag. Kunskap och ödmjukhet är hennes motto. För er som tycker det är spännande med Madeleines kunskap och arbete så kan ni läsa om detta i kommande artiklar. Hon bedömde bidragen tillsammans med chefsvinmakare, Win Truter, de tio olika gruppernas vinblandningar. Det var mycket spännande och inte minst intressant att lyssna till dem i deras bedömningar av samtliga inlämnade viner. Det framgick att det var hög kvalitet på många bidrag. Alla tävlande tog uppgiften på fullt allvar och det kändes tydligt att det var många ”vinnarsskallar” i lokalen. Vissa var tydligt besvikna att de inte vann. Det var med andra ord en riktig tävling och inte bara ett vinjippo…..

De 10 lag som tävlade i Roodeberg Vision 2019,

Munskänkarna Övik
Pia Thunber, Lars Svedberg,Erik Karlsson

Sommelierteamet Norrland
Erika Eriksson, Hanna Eriksson, Mikael Edelswärd

Vinkällan
Madeléne Edelborg, Tove Karlsson, Vincent Hjort

Journalistlaget
Sofia Ander, Anette Rosvall, Susanne Berglund Krantz

Gustibus
Marie Vigetoft, Peter Harletun, Clas Runnberg

Pinchos Linköping
Peter Lannesand, Viktor Hansen

Örebro/Sweden Wine Club/Decanteller
Michel Stetsko, Fredrik Olsson, Madeleine Wallman

Grythyttan
Sandra Göransson, Emil Nylind, Johanna Högman Vukovic

Grythyttan Fd (vinnare av förra årets tävling Grythyttan Edition 2018)
Emil Eriksson, Anna Berg Grimstad, Daniella Rebelo

Grand Hotel Saltsjöbaden
Isabella Immenkamp, Fredrik Malmstedt

Fotograf: Raphael Cameron

Annons:

Roodeberg är i stan och blandar vin Roodeberg är i stan och blandar vinRoodeberg Vision avgjordes på 19 Glas Bar och Matsal i Gamla Stan, Stockholm. Årets jury bestod av Wim Truter, chefsvinmakare på KWV och Madeleine Stenwreth, Master of Wine, som under dagen bedömde 10 unika blends.

– I would like to highlight how impressed I was with every team’s insight and engagement. That made it fun and interesting but also challenging to judge, säger Wim Truter.

Marie Vigetoft, Clas Runnberg och Peter Harletun från Gustibus Wine & Spirits Academy i Malmö tog hem segern i årets blendingtävling Roodeberg Vision. 

– Hela teamet upplevde tävlingen som fantastiskt lärorik, utmanande och inspirerande med värdefulla insikter från chefsvinmakaren Wim Truter. Vi försökte hitta en tolkning som överensstämde med traditionen i Roodeberg samtidigt som vi ville utveckla och sätta en egen prägel med vårt vin. Vi tycker verkligen att vi fick till en livlig och lekfull blend som samtidigt bygger på Roodebergs klassiska kvaliteter, säger vinnarna av Roodeberg Vision.

Blend motivation: We have created an inviting, relaxed wine everyone can enjoy in front of the fireplace or with food in the company of good friends, based on the proud tradition of rich and intense Roodeberg blends.

Final blend: 35% cabernet sauvignon, 35% shiraz, 25% petit verdot och 5% petite sirah

– Vi på Gustibus Wine & Spirit Academy är otroligt stolta över vårt team. Under utbildningens gång kommer vi ständigt tillbaka till betydelsen av blandningar – ”varje vin är en blend”. Redan i början av kursen får de praktiskt erfara hur små förändringar kan få stora konsekvenser. Att prova mycket vin och systematiskt analysera ger resultat. Vi ser fram emot att få prova vad Peter, Clas och Marie producerar under sin resa i Sydafrika, säger Anders Öhman VD och utbildningsledare på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Läs mer

Fler artiklar