Svenska flaggan
Riesling vs chardonnay - Gut Hermannsberg vs Domaine Leflaive
Skriven av Anders Levander

Riesling vs chardonnay – Gut Hermannsberg vs Domaine Leflaive

Jag är precis hemkommen från en stor vinupplevelse i Tyskland. Dessvärre har jag även den stora översvämningskatastrofen på näthinnan. DinVinguide.se var inbjuden till en mycket intressant vinprovning. Det var Bourgogne mot Nahe och det var inga dåliga viner som provades mot varandra - Gut Hermannsberg mot Domaine Leflaive.

Riesling vs chardonnay – Gut Hermannsberg vs Domaine Leflaive

Jag är fortfarande omtumlad efter denna fantastiska vinprovning och den ställde en hel del av mina sanningar på ända. Personligen började hela mitt vinäventyr i livet just i Bourgogne och mer precist i Chablis. Jag har, som ni läsare säkert känner till, besökt och provat Bourgognes viner och läst om denna underbara vinregion många, många gånger. Jag har till och med författat en bok om vinerna i Chablis. Bourgognes viner står mig närmast om hjärtat, om man nu behöver välja ut en enda vinregion.

Ett annat land som jag tillbringat mycket tid i är Tyskland. Jag har provat landets vinskatter otaliga gånger, suttit i jurys där de bästa tyska vinerna bedöms ett tiotals gånger. Jag kan nog med fog säga att jag har koll på vinerna i både Tyskland och Bourgogne. Det var troligen detta som gjorde att jag bjöds in till en mycket speciell och exklusiv vinprovning hos vinproducenten Gut Hermannsberg i Nahe.

Bild från DinVinGuide

Riesling vs chardonnay – Gut Hermannsberg vs Domaine Leflaive

Målsättningen med denna vinprovning var att jämföra druvorna riesling och chardonnay från samma årgångar. Nio årgångar valdes ut, 2010 till 2018, årgångar som i både Nahe och Bourgogne har många fullträffar vad gäller kvalitet och uttryck.

Gut Hermannsberg är en relativt ny stjärna på Tysklands vinhimmel. Denna anrika vinproducent, som har en mycket dramatisk historia genom framförallt 1900-talet, förvärvades av familjen Reidel år 2009. Stora förändringar har genomförts de senaste tio åren och stora pengar har investerats i kvalitetsförbättringar. Nyplanteringar av vinstockar, ny vinanläggning och utbildning av medarbetarna. Ja, som ni förstår så har en fullständig renovering skett och Gut Hermannsberg är idag ett nytt ”powerhouse” i Tyskland. I samband med restaureringen skapade man även förutsättningar för att bo på vineriet. Det ligger oerhört vackert högt över och vid sidan om floden Nahe, vilken givit vinregionen sitt namn. Om ni studerar toppbilden så ser ni vinanläggningen på höger sida ovan floden Nahe. Det kan nämnas i detta sammanhang att floden Nahe hade högt vattenstånd men hade vid detta tillfälle inte översvämmats. Under min hemfärd mötte jag förstörelse av översvämningen. Det var dramatiska händelser.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Gut Hermannsberg och i området.  Andra kända vinnamn som ligger precis i närheten är Dönnhoff och Schäfer-Frölich. Jag började med att på egen hand prova dessa stora namn mot varandra redan innan resan och den exklusiva provningen, och tro det eller ej men Gut Hermannsberg utmärkte sig under denna utvärdering. Gut Hermannsberg viner är rena och eleganta med en förträfflig elegans. Detta var min egen personliga analys av regionen Nahe före det stora eventet. Jag blev sannerligen imponerad av vad Gut Hermannsberg har åstadkommit på dryga tio år.

Under startåret 2009 anställdes en ung talangfull vinmakare på Gut Hermannsberg, Karsten Peter, som har nu hunnit bli kring de dryga fyrtio åren. Idag är Karsten en firad och beundrad vinamakare i Tyskland. Han har en stark ställning och omtalas med stor respekt. Trots detta har han kvar sin ungdomliga upptäckarglädje och inte minst ett trevligt och modest sätt. Storvulenhet är inte hans grej. Hatten av för dig och din vinmakning, Karsten.

Bild från DinVinGuide

Riesling vs chardonnay – Gut Hermannsberg vs Domaine Leflaive

Domaine Leflaive behöver jag kanske inte presentera. Det är en av de riktigt stora producenterna med framförallt sina viner från Montrachet. En klassisk vinproducent som för mig framstår som en av de bästa. Jag har aldrig blivit besviken på Leflaives viner med sin elegans och rena frukt. Vidare gillar jag stilen att inte fatlagra vinerna för hårt och för länge. Med andra ord det var världsviner som ställdes mot Gut Hermannsbergs viner. Utvalda viner var Grosses Gewächs Hermannsberg mot olika Montrachet viner från Domaine LeRiesling vs chardonnay - Gut Hermannsberg vs Domaine Leflaiveflaive. Vinerna var Grand Cru Batard-Montrachet, Bienvenues Batard-Montrachet, Chevalier Batard-Montrachet samt ett vin från Domaine Ramonet med Batard-Montrachet.

Det hör till saken att man bör omnämna prisenivåerna på dessa viner. Man skulle, som riktlinje kunna säga att Domaine Leflaives viner är minst tio gånger dyrare än Gut Hermannsbergs viner. Det dyraste vinet att köpa på vinhuset Gut Hermannsberg kostade 55 Euro och priserna på Lefalaives viner är lite svindlande 500-700 Euro per butelj. Ja, ni kan förstår att vi var förväntansfulla när den första flighten serverades, årgång 2010. Vi var totalt tolv vinjournalister som var inbjudna. Jag var enda nordbon som var med i församlingen och kände mig utvald och stolt bland de kända namnen.

Bild från DinVinGuide

Slutsats och omdömen

Först och främst vill jag nämna att denna typ av provning inte tillhör vardagen för undertecknad. Trots att jag arbetat i vinvärlden många år så är det sällan man får en möjlighet som denna. Jag är mycket tacksam för att vara inbjuden till detta event. Så tack Achim Kirchner, Jens och Jasper Reidel och inte minst Karsten Peter för en minnesvärd upplevelse.

En slutsats som är viktig att minnas är att tyska viner har utvecklats oerhört under den senaste tioårsperioden. Glöm det där med söta billiga viner. Idag är Tyskland en av världens bästa vinländer. Det är heller inte bara vita viner på druvan riesling som är av världsklass utan även landets pinot noir/spätburgunder på den röda sidan.

En jämförelse med viner gjorda på olika druvor kan kanske vara svårt för många.  Min mångåriga träning och erfarenhet gör att jag inte tycker det är omöjligt. Kvalitet är kvalitet vare sig det är riesling eller chardonnay som provas. Båda druvtyperna är klassiska och skapar viner av högsta dignitet. Givetvis så är det din personliga smak som avgör vad som är mest tilltalande för dig. Vi tenderar ju att även få en tillvänd smak som styr oss i våra bedömningar. Jag är heller inte fri från mina historiska erfarenheter vilket i så fall skulle leda mig till att viner från Bourgogne är bäst.

Det som framförallt överraskade mig är att vinerna från Gut Hermannsberg stod upp så bra och var klart jämförbara i både kvalitet, unikitet och inte minst charm. Det är matviner av högsta karat som väl matchade sina mer berömda kamrater från Bourgogne. Jag kan absolut inte säga att vinerna från Domaine Leflaive var bättre eller ädlare. Jo, de var dyrare men var de bättre? Nej, det var de inte! Det var en jämbördig och ädel tävlan där faktiskt båda producenterna vann. Dock förlorade en av mina gamla hjältar lite i anseende, Domaine Ramonet. Vinerna var alltför rustika och överekade, där vann både Leflaive och Gut Hermannsberg klart.

Slutsatsen är att båda vinhusen tillhör eliten i världen när det gäller vita viner. Vad tror ni jag gjorde efter provning? Jag köpte med mig prisvärda viner från Gut Hermannsberg såklart. Tyska viner är mycket prisvärda idag och kommer inte bli billigare. En värld av vinälskare håller gradvis på att upptäcka kvaliteten på tysk riesling och det kommer påverka priserna uppåt i framtiden tror jag. Min uppmaning är att bunkra upp tysk riesling i din vinkällare. De är mycket lagringsbara kanske till och med mer lagringsbara än chardonnay från Bourgogne. Men köp då de bättre kvaliteterna som är mer hållbara och faktiskt mer prisvärda.

Mina två bästa viner i provningen var båda från årgång 2017, GG Hermannsberg och Grand Cru Bienvenues Batard-Montrachet Domaine Leflaive.

Jag kan verkligen varmt rekommendera ett besök på Gut Hermannsberg. Det är vackert, du bor bra och där finns vackra omgivningar att motionera i.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer