Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Quinta do vallado - Ett av Portugals bästa vinhus.
Skriven av Anders Levander

Quinta do Vallado – Ett av Portugals bästa vinhus.

Jag har svårt att förstå varför portugisiska röda kvalitetsviner inte slår igenom mer i Sverige. Det finns en hel del spännande producenter i Portugal som gör viner av toppklass. Vallado är en av de bästa tycker jag.

Joáo Ferreira Álvares Ribeiro, nedan, är ättling till grundaren av Vallado och driver detta kvalitetshus vidare med höga ambitioner. Idag är inte det bara portviner som är i fokus utan en storsatsning på kvalitativa bordsviner ger idag internationella framgångar.

Bild från DinVinGuide

Quinta do Vallado

Det hela sträcker sig tillbaka ända till år 1716 och Quinta do Vallado är en av de äldsta och mest välkända vinproducenterna i Dourodalen. Vallado ägs än idag av samma familj som startade vinhuset. I Sverige regerade Karl XII och det var helt andra saker på agendan än vinmakning för oss här i Sverige. Vi stred med ryssen och livet var misserabelt för oss stridströtta svenskar. I Dourodalen verkade den dynamiska kvinnan Dona Antónia Adelaide Ferreira och grundade Vallado. Då var det portvin som var på programmet. Det är intressant att det fortfarande är hennes ättlingar som driver och utvecklar verksamheten. Vidare är Vallado inte ett gammalt dammigt vineri utan det var ett modernt och innovativt företag som jag mötte när jag besökte dem för ett par år sedan. Den nya vinkällaren stod färdig 2009 och vingårdarna strukturerades och planterades om under början på 1990-talet. Det var frukten av ett beslut om att inte bara producera portvin som ledde till omplanteringarna. Vallado ville även göra vanliga röda och vita bordsviner av högsta kvalitet. Historiskt har Dourodalen främst varit känt för sina söta fortifierade viner som Vintage Port och Tawny. Dessa viner kommer inte att beskrivas i denna artikel utan jag vill fokusera på husets bordsviner som är minst lika spännande.

 

 

Bild från DinVinGuide

Vingårdarna planterades om 1993 och då med endast en druvtyp i varje vingård. Förr i tiden brukade man plantera flera olika druvsorter tillsammans i vingårdarna. Detta som idag omnämns som ”field blend”. Vallado gör fortfarande ett av sina toppviner på en sk. field blend från vinstockar som idag är mer än hundra år gamla. Murar och terasser byggdes upp och stora pengar investerades i både utrustning och i vinkällaren. Idag är Vallado en modern vinmakare som arbetar med exempelvis gravitation i vinproduktionen för att undvika att pumpa runt vinmusten vid framställningen av vinet. Många menar att pumpar förstör kvaliteten på det slutliga vinet. Vingårdarna som uppgår till 70 hektar ligger längs den fantastiskt vackra Dourofloden som vindlar sig fram som en lång orm ned till staden Porto vid atlantkusten. Företrädesvis har man syd och västlägen för sina vingårdar vilket borgar för fullmogna druvor vid skörden. Floden har eroderat sig ner genom den skifferrika jordmånen. Skiffern är en av hemligheten med vinerna från Dourodalen. Utsikten är bedövande vacker från de branta stränderna.

 

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Vallado gör inte bara vin utan har två hotell där man tar emot gäster för vinturism. Hotellen är av mycket hög klass och den vackra Dourofloden ringlar sig fram nedanför ens fötter när man sitter på terasserna. Det är en sublim upplevelse att sitta och sippa på ett svalt vitt vin och se de gamla fraktbåtarna av portvin passera förbi.

 

Bild från DinVinGuide

Dourodalen tillhör en av Europas vackraste sevärdheter tycker jag. Att man även kan dricka fantastiska viner för en relativt ringa penning gör ju inte saken sämre. Vidare är det en särpräglad gastronomi man finner som inte liknar något jag annars finner i vår världsdel. Många tycker att det är lite rustikt men jag gillar maten då den är långt från traditionell internationell storstadsmat. Närmaste staden är Peso da Règua som är pittoresk med sin småstadskaraktär. Det finns olika restauranger och barer längs floden som är värda att besöka.

 

Bild från DinVinGuide

Viner och druvor

Målsättningen att skapa bordsviner av högsta klass har slagit väl ut. En av hemligheterna var att nyplantera vingårdarna men fokusera på de inhemska druvorna. Jag tycker att det är en av Portugals styrkor i vinvärlden att man i stor utsträckning håller fast vid sina ursprungliga druvtyper och inte faller in i den internationella traden av druvor som cabernet sauvignon, merlot, och chardonnay etc. Druvsorter som finns hos Vallado är touriga nacional, touriga franca, tinta roriz och sousáo med flera. Genom att fokusera på inhemska druvtyper blir vinerna mer personliga och originellare än om de sedvanliga druvtyperna väljs anser jag. Jag tycker det skall dofta och smaka Portugal och dess terroir om vinerna vilket det gör, tro mig.

 

Bild från DinVinGuide

På bilden ovan visas de traditionella karen, Lagares, som används för urlakning av musten. Druvklasarna placerades i karen gjorda av granit och fottrampades. Detta var och är i vissa fall även idag tillvägagångssättet vid pressningen av druvorna. Det ser exotiskt ut men är lite ohanterligt men kul att se för oss besökare. Man menar att foten är en skonsam krossare av druvorna och ingen bitterhet uppstår i vinet.

Quinta do Vallados olika viner.

Förutom portvinerna produceras ett tiotal olika viner. Huset gör tre olika vita viner varav ett som ibland letar sig till Systembolagets hyllor, Quinta do Vallado Reserva. För mig är det ändå de röda vinerna som imponerar mest. Fem olika röda viner produceras på Vallado. Tre av dessa finns på systembolaget.

2012 Quinta do Vallado, #99143, 159 kronor

Husets basvin som absolut inte är ett simpelt vin. Färgen är mörk och smaken intensiv. jag provade två äldre viner från 2008 och 2009 som utvecklats väl. De initiala tanninerna har trimmats ned och givit en len fruktig struktur. Ett mycket använbart vin till sommarens olika maträtter, exempelvis grillning. Ett vin som gärna kan sparas fem år i källaren.

2012 Quinta do Vallado, Touriga Nacional, #99070, 299 kronor

Ett endruvevin gjort på Portugals nationaldruva touriga nacional. Vinet är idag ungt men har en härlig lite uppkäftig karaktär med stor orginalitet. Smaken är fruktig med mörka bär i en kompott. Touriga nacional är ett intensivt rödsvart vin som kräver sin maträtt. Grillat kött sitter som en smäck tycker jag. Vinet har stor lagringspotential. Läs gärna även Sofia Anders artikel om Portugals toppviner.

Förutom dessa två viner finns det den vita 2010 Reserva Branco, #95276, 249 kronor, som är ett spännande vitt vin i den högre skolan gjort på fyra olika lokala druvsorter. Idag får vinet inte lika stor ekfatslagring som förr i tiden vilket är bra. Vidare kan det finnas mindre partier av husets toppvin Reserva Field Blend som är gjort på druvor från en vingård som är mer än hundra år gammal. Jag har provat några viner från 2006, 2007 och 2008 och lagringspotentialen är stor visar det sig. första årgången som lanserades var 1999. Det är ett spännande vin och visar vad portugisiska viner kan leverera. Internationellt har Vallado fått erkännande genom höga poäng i olika bedömningar och tillhör ett av landets mest kända producenter av bordsviner.

 

Bild från DinVinGuide

Även portviner produceras idag. Det var ju med portviner det hela började. Prova gärna någon av husets fina Tawny viner. På bolaget finns det en tioårig Tawny.

10 Years old Tawny, #92151, 301 kronor.

 

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer