Provence i sommar?

Vi svenskar har en särskild känsla för Provence. I alla tider har svensken dragits till det vackra Provence. Det har kanske inte bara varit vinet som dragit, utan även maten och livsstilen. En ny bok om Provence och dess viner har precis givits ut. DinVinguide.se har läst boken. Provence har en vinskatt att botanisera i enligt författaren.

Göran Boman har skrivit en bok om sitt älskade Provence och dess viner. Titeln är lite underfundig; ”Provence – Vita, röda och även roséviner”. Ja, som ni förstår skriver Boman om mer än bara de nu så populära rosévinerna. Det är kul att lära sig att det även finns bra röda och vita viner i Provence, vilket många kanske inte känner till.

Annons:

Jag blir så glad när någon tar sig an ett projekt helt utanför den svenska säkerhetszonen som Göran Boman nu gjort; en bok om Provence viner. Bravo Göran.

Bomans bok om Provence viner riktar sig i första hand till den vinintresserade. Det är inte en guidebok som kan användas som en resebibel generellt. Det är snarare ett stöd för den som reser i området. Boken innehåller massor med information om stort och smått. Jag får snarare en känsla av en avhandling än en ren guidebok över Provence och dess viner. Detta framgår även i baksidestexten. Boken är frukten av Göran Bomans trebetygsuppsats i Munskänkarna. Göran har även varit utbildningsansvarig hos Munskänkarna, vilket genomsyrar bokens upplägg. Jag blev själv medlem i Munskänkarna i slutet av 1970 talet 0ch har följt denna fantastiska vinklubbs utveckling under många år.

När jag läser boken under min segling längs Sveriges kust så infinner sig en känsla av forna tiders lärobok snarare än en frestande guidebok. Det är inga tveksamheter om Boman kompetens eller kärlek till Provence viner, men den stora charmen infinner sig inte helt för mig. Det är komprimerad fakta om allt från vintillverkning av såväl vita, röda som roséviner. Mycket utrymme ges till fransk lagstiftning och förordning, vilket tynger något. Dock sprakar boken till i Bomans intervju med Lars Tortensson, vårt svenska vinorakel som valdes till Frankrikes främsta vinmakare av en fransk vinguide under 1990 talet.

Det som dock är en stor hjälp för läsaren är de 43 olika producenterna som presenteras. En ovärderlig hjälp för den som botaniserar i området. Boken kan dock lätt bli lite daterad med sina prisangivelser av olika viner. Men vi får hoppas att vinpriserna hålls intakta så att ingen blir besviken när man vill handla vin hos producenten i framtiden. Eller att denna bok kan verka prisstabiliserande, vem vet.

Jag saknar dessvärre kartor som är användbara för turisten. De kartor som återges är av mindre bra kvalitet och måste kompletteras med egna kartor. Kartor av hög kvalitet är av stor vikt i en vinbok, tycker jag. Vem minns inte Hugh Johnsons Vinatlas med sina förträffliga kartor. Det är synd att kartorna är så svaga, då boken generellt innehåller mycket av annan värdefull information. Jag vet att vi svenskar har en förkärlek för kartor, men vet samtidigt från mitt andra hem Italien, att tex. italienarna inte har samma känsla för bra kartor som vi nordbor har. Detta påpekande kanske får tillskrivas undertecknads kärlek till kartan….

Även fotot håller inte samma klass som texten, vilket är synd. Många bilder är personliga med författaren på bild vilket ger ett pittoreskt intryck, men Göran Boman borde lagt ned lite mer energi på bra foto. Det skulle höja bokens kvalitet ytterligare. Jag vet hur viktigt fotot är. Jag gav själv ut en bok om Chablis 2005 och jag är fortfarande besviken på att jag inte la ner mer energi på bra foto i denna bok. (Fotot på boken för denna artikel är tagen av min telefonkamera under segling och därför av sin lägre kvalité)

Göran Bomans bok om Provence viner är ett komplement för varje vinintresserads bokhylla. Formatet är föredömligt och de mjuka pärmarna gör boken ytterligt greppvänlig och lätt att packa ned i väskan.

För den vinintresserade resenären till Provence kan denna bok vara en trevlig följeslagare, eller kanske borde vara.

ISBN 978-91-88809-03-2

Boken kostar 250 kronor plus frakt från det utgivande förlaget Vulkan, vulkan.se

Adlibris tar 328 och Bokus 325 kronor.

 

Läs mer

Fler artiklar