Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Prosecco - det nya populära bubblet i världen - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Prosecco – det nya populära bubblet i världen

Prosecco – det nya populära bubblet i världen

Prosecco har under den senaste fem till tio åren blivit enormt populärt runtom i världen. Det såldes hela 315 miljoner flaskor till en törstande värld. Men det skall noteras att merparten eller mer än 55 procent av detta sprudlande vin konsumerades i Italien. Italienarna älskar mousserande vin. Landets invånare konsumerar enorma mängder av Spumante, Prosecco och ja en massa Champagne. Jag har inga exakta siffror men jag vet att italienarna tillhör toppskiktet av champagnekonsumtion per capita. Detta trots att man även producerar en stor del eget bubbel. Den kända Aperetivon före middagen är ofta ett mousserande vin vilket delvis kanske förklarar italienarnas törst på bubbel.

Vingårdarna växer på de branta bergssidorna på små terasser. Det är sagolikt vackert här. Det skall noteras att det bara är de bästa kvaliteterna som växer på dessa ställen.
Vingårdarna växer på de branta bergssidorna på små terasser. Det är sagolikt vackert här. Det skall noteras att det bara är de bästa kvaliteterna som växer på dessa ställen.

Prosecco är till övervägande del gjort på druvan Glera. Tidigare kallades druvan Prosecco men detta ändrades för ett antal år sedan då man inte ville sammanblanda vinet med namnet på druvan. Detta skedde i samband med att namnet Prosecco skyddades och blev unikt 2009. Det skall noteras att en Prosecco kan innehålla upp till 15 procent andra lokala druvor. Men det är Glera som är den dominerande druvtypen och ger vinet dess särprägel.

Fruktställning på en Glera vinstock.
Fruktställning på en Glera vinstock.

Området där Prosecco produceras ligger i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto. Området är mycket vackert med sitt kuperade landskap. I sitt skyddade läge söder om Dolomiterna i södra Alperna och norr om det Adriatiska havet trivs druvan Glera föredömligt. Det förekommer en hel del regn här vilket den vackra och gröna vegetationen visar. Vinodlingarna klänger ofta längs branta terasser längs bergssidorna. Det är från dessa lägen som de bästa proseccovinerna kommer. Tyvärr så förknippar många i Sverige en Prosecco med ett ”sweet and cheap wine”. Många av de billigare vinerna kommer från regionen men druvorna har mestadels odlats mer industriellt på det flacka landet som ligger söder om kärnområdet.

En vacker vingård i hjärtat av Valdobiaddene. Lanskapet är faktiskt bedårande vackert.
En vacker vingård i hjärtat av Valdobiaddene. Lanskapet är faktiskt bedårande vackert.

Jag får ibland höra att Prosecco jämförs med champagne vilket jag tycker är synd för båda vintyperna. Ja det är sant att båda typerna av vin är mousserande men där stannar likheterna. Det är helt enkelt två olika typer av vin med helt olika företräden. Prosecco är ett friskt fruktigt vin som skall konsumeras ungt och inte lagras. Champagne däremot har mer komplexitet som utvecklats från lagringen på fällningen. Jag tycker personligen mycket om både Prosecco och champagne men använder dem lite olika. Vill jag ha ett lätt uppiggande vin tar jag hellre ett glas Prosecco före maten. Är jag mer sugen på ett komplexare och fylligare vin väljer jag Champagne.

Hur man bland producenter och lokala myndigheter nu kommit fram till sina olika kvaliteter och dess beteckningar övergår mitt förstånd. De olika kategorierna är Brut, Exttra Dry och Dry. Förutom dessa olika kategorier finns det olika mellankategorier beroende från var druvorna hämtats. Jag har precis suttit i ett seminarium med experter på området och de lyckades själva till åhörarnas förvåning faktiskt blanda bort korten för sig själva. Så mitt råd är välj en Brut och den skall komma från Conegliano eller Valdobbiadene. De är lite dyrare och torrare i stilen än motsvarande Extra Dry och Dry. Det finns en stort antal olika Proseccos på bolaget. Jag återkommer med olika typer och märken i en senare artikel i veckan.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders