Svenska flaggan
Prisvärd vit Bourgogne
Skriven av Anders Levander

Prisvärd vit Bourgogne

Det är inte bara bensin som blivit dyrare utan även vissa viner. Vit bourgogne är ett eftertraktat vin. Dåliga skördar i Chablis och Bourgogne har givit ett minimalt utbud av viner under senare tid. Priserna har ökat markant men det finns fortfarande spännande viner att välja på Systembolaget.

Prisvärd vit Bourgogne

Ni som gillar champagne och vit bourgogne vet att priserna stigit en hel del under senare år. Frost, torka och hagel har tyvärr drabbat området många gånger under senare år. Under 2021 drabbades Europa av svår frost så långt söderut som Toscana. För områdena Champagne, Chablis och Côte d’Or var det katastrof. Små skördar till en världsmarknad som har en stor efterfrågan kan bara ge ett resultat. Högre priser.

 

Små skördar och stor efterfrågan har markant ökat priset på viner från Champagne, Chablis och Côte d'Or.

Prisvärd vit Bourgogne

Det var tur att årgång 2018 var så stor så att man kunde återhämta sig något efter många tuffa år vad gäller skördeutfallet. Tyvärr följdes de kommande åren dessvärre med magert skördeutfall. Kronan på verket i elände inträffade sedan förra året 2021, med både frost, kallt väder och mycket regn. Detta har absolut inte varit gynnsamt för oss som älskar vita bourgogneviner och champagne.

Men förtrösta inte det finns forfarande spännande viner att finna på Systembolaget som inte kostar en förmögenhet. Jag lever som bekant delvis i Italien sedan 17 år. Men det är en sak jag inte kan vara utan och det är vita bourgogneviner och champagne. Det är något speciellt med dessa viner med sin unika terroir. Viner som inte går att kopiera och det är väl därför de är så oerhört populära runtom i världen.

Ett tips på en prisvärd roséchampagne, äkta vara för under 250 kronor

BEAUMONT DES CRAYÈRES GRAND ROSÉ

Bild från DinvinguideNr 50957. Pris 239 kr
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud med klädsamt lägre dosage. Elegant och inbjudande med en mjuk mousse och behagligt munfyllande textur, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat.

Fyra prisvärda alternativ på vita bourgogneviner

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2020

Nr 5562. Pris 135 kr
Clotilde Davenne har under senare år utvecklats till en okrönt drottning vad gäller chablisviner och vit bourgogne.  Denna Bourgogne Blanc har mycket av chabliskänsla i stilen med hög syra och den så viktiga salta mineraliteten. Vinet är friskt, rent och har energi. Elektriska syror varvas med massiva mineraler, citron, rökig sälta och ett stort rop efter mat. Tänk skaldjur, fisk och gärna krämiga soppor. Eller varför inte bara solo som en aperitif.

Bourgogne Chardonnay 2020

Nr 74613. Pris 119 kr
Världens bästa vinkooperativ finns i Chablis, La Chablisienne. Här görs prisvärda viner som är seriösa och välgjorda droppar från det kända distriktet Bourgogne. Flaskan är fylld med grillad citrus, gråpäron, nötter, mogna krämiga stenfrukter och finfina salta mineraler. Snyggt och gott! Ett perfekt partner till sommarens mat som inte kostar skjortan.

Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eco 2018

Nr 76491. Pris 139 kr
Den klassiska vinfirman i Bourgogne kan även göra prisvärd vit bourgogne. Vinet är mineralmättat och rökigt från ekologiska odlingar i Bourgogne. Frisk citrus, tropisk frukt och läskande syror – detta blir perfekt till sommarens skaldjur och gärna kanske en toast skagen.

Bourgogne Blanc Jurassique J M Brocard 2020

Nr 5688. Pris 135 kr
Jag provade igenom Brocards utbud på Systembolaget förra veckan. Jag är imponerad av kvaliteten på framförallt de billigare vinerna som håller riktigt hög klass. Jag lyfter på hatten för Julien och Jean-Marc Brocard för gediget arbete i både vingård och källare. Mineraler i mängder, rökiga stenar, grillad citrus, citronskal, flingsalt och krispig grapefrukt. Allt ryms i denna flaska som borde finnas i samtliga kylskåp. Skruva upp till skagenröran, räkröran och fredagen. Prisvärt vin med kvalitet.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Prisvärd vit Bourgogne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer