Svenska flaggan
Prisvärd Pinot Noir till vårkyckling i helgen - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Prisvärd Pinot Noir till vårkyckling i helgen

Jag är precis hemkommen från en dryg vecka i Marche i Italien och Languedoc i Frankrike. Efter ett intensivt provande av viner från dessa länder är man sugen på något annat. Den nya vinfirman Winemarket som grundades av Staffan Dahlgren skickade ett prov på ett Pinot Noir vin. Jag öppnade flaskan tillsammans med min fru. Hon är för övrigt en riktigt bra vinprovare sedan många års träning tillsammans med mig. Vi blev båda både häpna och glatt överraskade över detta vin som inte är speciellt dyrt för ett Pinot Noir vin. Kommer vinet från Frankrike med samma kvalitet får man betala betydligt mer än de 149 kronor som vinet kostar på Systembolaget.

2012 Byron Santa Barbara Pinot Noir SB # 72157, pris 149 kronor

Det är en amerikansk pinot som har både större kropp och lite mer sötma än vad man finner i franska pinoter. Vinet är trots detta elegant och doften av Pinot Noir är omisskännlig. Doften var nästan övertydlig i sin ”pinotighet”. Kryddpeppar, körsbär och lite tobak var fina aromer i vinets doft men inte de vanliga mineraliska tonerna som de franska vinerna brukar ha. Smaken är lätt och man vill dricka riktigt stora klunkar. Jag fick lite känsla som i en lättare Barbaresco om man bortser från tanninerna i en Barbaresco. Druvorna Pinot Noir och Nebbiolo är ju besläktade så det är kanske inte så konstigt med denna känsla av liknande smaker och dofter. Eftersmaken är relativt lätt utan att för den skull vara tamt. Vi åt vårkyckling med varm potatissallad. Kombinationen var magnifik. Vinet rådde till och med på vinäger och cornichoner i den tyska potatissalladen. Buteljen har skruvkapsyl vilket gör det hela ännu bättre. Ingen konsument behöver få ett korkskadat vin och bli besviken. Vinet går att dricka direkt och vinner inte särskilt mycket på att sparas.
Skärmavbild 2014-04-25 kl. 08.44.55

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders