Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Prestigerosé från Provence och Languedoc DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Prestigerosé kommer inte bara från Provence utan även Languedoc

De flesta av oss förknippar nog rosévin med Provence. Men det finns fler ställen i Frankrike som kan. Jag har provat ett antal viner från Languedoc där man fått till det med en kvalitetsrosé.

Exquise Rosé 1Kvalitetsrosé från Languedoc

Det är inte bara i Provence som man kan göra kvalitetsrosé utan även i Languedoc västerut i Frankrike. Med 2000 soltimmar och en mycket varierande terroir är Languedoc en intressant vinregion även för roséviner. Givetvis har de flesta vinregioner hämtat sin inspiration till rosé från Provence. Det kanske inte bara är inspiration utan även till viss del kopiering. Framförallt den blekt laxrosa färgen som blivit så populär har sitt ursprung i Provence. Men vad gör det då kvaliteten är god och vinerna faktiskt är lite billigare för konsumenten i slutändan.

Under våren har vi sett ett stort antal olika roséviner som lanseras i Sverige. Det är en fullkomlig lavin av roséviner av olika kvalitet och ursprung. Jag tycker det är en härlig trend då jag är barnsligt förtjust i bra roséviner. Men de skall vara bra och framförallt passa till mat vilket inte alltid är fallet. Många roséviner är alltför söta och bara lämpliga som fördrink eller inte lämpliga alls om de är för söta. Andra viner kan kännas konstgjorda med genomträngande artificiella aromer av jordgubbar och andra bär. Det viktiga är syran i kombination med viss stramhet och tanniner , men tanninern skall vara fjäderlätta och inte göra motstånd men dock finnas där.

Exquise Rosé 22014 Exquise Prestige Rosé, #72942, 99 kronor

Jag hade glädjen att få prova ett förstlingsverk förra veckan. Importören Arvid Nordquist har tillsammans med vinproducenten Foncalieu i Languedoc tagit fram en prestigerosé gjord på den sydfranska druvan Grenache Noir. Den talangfulla unga vinmakaren Isabelle Pangault beslutade sig redan förra året att skapa ett nytt rosévin för den svenska marknaden. Detta beslut var viktigt då vingårdar redan vid detta tillfälle valdes ut för att skapa sagda rosévin. Många gånger blir det rosé om producenten inte är nöjd med det röda vin som ursprungligen tänktes göras. Det kan exempelvis vara så att frukten inte mognar fram på tänkt sätt, -sagt och gjort det blev rosé istället. Det fungerar men inte till en prestigerosé. Det behövs både syra och mogna druvor i god balans för ett bra resultat. Den svåra årgången 2014 i Frankrike och Italien gjorde denna balansakt än svårare. Då vingårdarna redan på förhand var utvalda så inriktades hela vingårdsarbetet till att optimera de dedicerade grenachedruvorna till just rosé och inget annat. Det blir för tekniskt att gå in på alla detaljer i beskärning och annan hantering i detta forum men intressant är det att lyssna till Isabelle när hon berättar om sitt tillvägagångssätt.

Vinet har en läcker laxrosa färg som känns inbjudande. Doften är till att börja med lite sluten men öppnar upp efterhand med rödfrukt och örtiga garriguetoner som är så typiska för just Languedoc. Vinet har fått en tremånaders lagring med sin jästfällning då även battonage utförts. Vinet har fin syra och tyngd som lämpar sig till sommarens måltider.Avslutet är långt för att vara en rosé och har markerad syra och viss kraft. Kan användas till såväl aperitif som matvin. Vinet vinner inget på att lagras så drick upp i år.

Rosévin i Sverige har har haft en stark tillväxt under senare år. Av allt vin som såldes under år 2014 var andelen rosé 7,5 procent. Vilket kan jämföras med 4 procent år 2009. Det är inte illa för en vintyp som förr betraktades med stor skepsis av många. Tillväxten för såld rosé är hela 107 procent sedan 2009. Det är inte bara i Sverige som roséviner har haft en stark tillväxt i försäljningen utan samma tendenser finns även i Frankrike. Det nya för roséviner är att de i större utsträckning konsumeras under hela året och inte bara under sommarmånaderna. Givetvis sker största konsumtionen under den varma årstiden fortfarande.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders