Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pecorino det nya trendiga vinet från Marche i Italien
Skriven av Anders Levander

Pecorino – det nya trendiga vinet i Marche i Italien

I regionen Marche i mellersta Italien har en gammal druva blivit trendig på nytt. Det är en ursprunglig druva som uppmärksammats på senare år och behandlas med stor respekt idag. Pecorino är även namnet på en av Italiens mest berömda ostar gjord på fårmjölk. Så förvirringen är stor "a la italiano". Pecorino är alltså en druva, ett vin och en ost. Va bene!

Marche

Marche är en av Italiens mer okända regioner utan massturism vilket jag är mycket tacksam för. Sedan tio år har jag denna region som mitt nya vattenhål och hem. Det är relativt oförstört och har kvar mycket av det genuina ursprungliga Italien. Marche tillhörde Påvestaten eller som vi svenskar kallade det ”Kyrkostaten”. Att Marche tillhörde den gamla konservativa och relativt välmående Påvestaten ledde till att mycket av bebyggelse och strukturer hölls intakta enligt mina italienska kunskapare. Det böljande lanskapet med höga berg som Sibillini med toppar kring 3 000 meter och dalgångar utskurna av floder gör lanskapet dramatiskt och vackert. Marches gastronomi är även den värd en mässa som domineras av skaldjur och fisk. Nedan en bild som visar det böljande landskapet från den gamla medeltida staden Ripatransone med berget Conero i fjärran.

 

 

Pecorino – vinet och druvan.

Pecorino är både namnet på det vita vinet och på den gröna druvan. För att komplicera det ytterligare är Pecorino (med samma stavning) även en av Italiens mest kända osttyper som är gjord på fårmjölk. Pecora betyder får på italienska.

Pecorino är en stryktålig druva med ett tjockt skal och klarar det varma torra klimatet i mellersta Italien på ett bra sätt. Den lilla medeltida staden Offida, som ligger mitt i Marche, är en centralort för vinet Pecorino och har en egen DOCG, Offida Pecorino DOCG. Druvan är mycket gammal och har sannolikt sitt ursprung i Sibillinibergen, som med sina höga toppar avskiljer Marche från Lazio och huvudstaden Rom. Namnet Pecorino härstammar troligen från det faktum att fåren åt de mogna druvorna när de vallades genom vingårdarna förr i tiden. Druvan mognar relativt tidigt och har en modest avkastning. Det är av yttersta vikt att skörda vid rätt tillfälle. Vissa producenter skördar för sent och får därför alltför koncentrerade och kraftfulla viner som saknar elegans och balans. Det varma klimatet och torra somrar kan ge mycket koncentrerad must. Syran är en viktig komponent för en bra Pecorino och en för sen skörd eller dålig beskärningsteknik kan förstöra balansen i vinet.

Så sent som år 2000 fanns det en mycket liten vinareal med Pecorino, enligt uppgift bara 87 hektar. Dess populäritet har tilltagit markant under de senaste åren. Många uppskattar Pecorino som ger ett vin som passar så väl till det lokala köket med skaldjur och fisk. En sval Pecorino till stekt eller ungsbakad fisk är en fröjd. Det var Guido Cocci Grifoni som i modern tid först upptäckte druvans storhet. Idag har många producenter hakat på och gör Pecorinoviner av varierande kvalitet. Många gånger blandas Pecorino med de mindre aromatiska och lokala druvorna Passerina eller Falerio för att få bättre balans i vinet. Odlaren kan blanda upp till 15 procent av lokala druvsorter och ändå beteckna vinet som en DOCG.

Le Caniette

En av de bästa odlarna i Marche, och i hela mellersta Italien, är Le Caniette som dock är relativt okänd för de flesta. Jag har följt Giovanni Vagnoni, ägare och vinmakare på Le Caniette, under de senaste 12 åren och sett vilka framsteg denne talangfulle producent gjort tillsammans med sin bror Gino. Bröderna erhöll i år ”Tre Biccheri” från Gambero Rosso för sitt röda vin Morellone, vilket de är mycket stolta över. Le Caniette kommer att bli en producent som upptäcks mer och mer, tro mig.

 

 

 

Le Caniette har några fina vingårdar med Pecorino på sin sandiga lerjord på 3 – 400 meters höjd över det Adriatiska havet. Giovanni påpekar att Pecorino inte ska ha en alltför varm exponering för då blir vinerna kompakta och obalanserade och med hög alkoholhalt och låg syra. De bästa vingårdarna ligger i östliga och västliga lägen, men han har även vissa delar planterade i nordliga lägen med gott resultat. Vinhuset Le Caniette har tre olika Pecorinoviner på programmet. Io Sono Gaia är husets bästa vita vin, ett kraftfullt vin som ändå har balans och finstämdhet. De senaste årgångarna är bäst och jag provade helt nyligen årgång 2014 som är riktigt bra. Det kalla och regniga vädret under 2014 gjorde underverk – hög syra och fin balans med typisk frukt i vinet. Io Sono Gaia har den typiska doften av gråpäron och exotiska frukter. Stilen är fruktig i ungdomen men kan lagras under många år och då utveckla komplexa aromer som honung och nötter. De andra två vinerna hos Le Caniette är två upplagor av Veronica. Ett av vinerna är gjord på sedvanligt sätt med filtrering och det andra som görs i en mycket liten upplaga är ofiltrerat. Personligen föredrar jag det ofiltrerade vinet, men det har en slöja och viss grumlighet vilket kanske inte tilltalar alla. Veronica är min favorit av husets viner om pris och kvalitet skall jämföras. Både Io Sono Gaia och Veronica är högklassiska viner som lätt tål jämförelse med andra vita kvalitetsviner både i Frankrike och i Italien. Vinerna är modest prissatta för sin kvalitet. Le Caniette tillverkar även röda viner av hög klass vilka inte behandlas i denna artikel. Bli inte förskräckta av etiketternas naivitet då vinet är mycket bättre än vad etiketterna visar. Io Sono Gaias etikett är en barnteckning gjord av Giovannis dotter Gaia för många år sedan.  Även Spiderman gilla Giovannis viner.

 

Tenuta Cocci Grifoni

Guido Cocci Grifoni i San Savino var den förste i modern tid som förstod storheten i druvan Pecorino. Han var den som först gjorde kvalitetsviner på denna druva. Efterhand upptäckte fler och fler storheten i Pecorino och dess potential.

 

Idag drivs vineriet av Guidos familj och tillhör en av regionens mer framträdande producenter med både röda och vita viner på programmet. Cocci Grifoni, som idag drivs av Marilena, har uttalade kvalitetsambitioner. Huset producerar två olika viner gjorda på Pecorino. Le Torri har 15 procent Falerio i sin blandning. Det är ett vackert och finstämt vin med tydlig mineralisk sälta i smaken. Det är genomsyrat av Marches terroir i både doft och smak. Men det är Cocci Grifonis Colle Vecchia som de är mest kända för som är gjort på 100 procent Pecorino. Doften är både finstämd och samtidigt potent med tydliga päron i aromerna. Smaken har en lätt sälta tillsammans med fin fruktighet. Colle Vecchia kan lagras och utvecklar då nya spännande dofter och smaker. Avslutet är långt och intensivt men med bra balans mellan frukt och alkohol.

 

Marilena som är dotter till pionjären Guido är mycket stolt över sin Pecorino Colle Vecchia. Hon talar sig varm för Pecorino och dess potential som kanske inte upptäckts av vinvärlden ännu. Doften är fylld av päron och salt mineralisk smak med den typiska vitpeppar sensationen på tungspetsen. Ett fint exempel på en bra Pecorino.

 

För er som har vägarna förbi Marche i sommar missa, inte att prova regionens viner och då särskilt Pecorino. Det finns en hel del bra vinproducenter i området som är relativt okända för oss svenskar. De ovan beskrivna producenterna ligger i Ripatransone som ligger i södra delen av Marche nära gränsen mot Abruzzo. Från vingårdarna kan man blicka ned på det vackra Adriatiska havet med sina fina sandstränder. Det finns flera producenter som är värda ett besök, tycker jag. Jag vet att både Giovanni och Marilen gärna tar emot besök för en provning och försäljning av viner.

Le  Caniette

Har ett modernt och vackert provningsrum med en magnifik utsikt. Missa inte ett besök om ni har vägarna förbi. Skyltningen är traditionellt italiensk och man måste ha lite intuition för att hitta fram. Följ gulsvarta skyltar så fungerar det. Giovanni talar bra engelska och är mycket trevlig och välkomnande.

Adressen är Contrada Canali, 23 63038 Ripatransone. Tel +39 0735 9200

 

Tenuta Cocci Grifoni

C. da Missieri 12, 63065 San Savino di Ripatransone. tel +39 0735 901 43

Även här tar man emot för provning och det ligger nära Le Caniette. Utsikten är även här fantastisk och vinhuset är trevligt att besöka. Man talar även engelska här.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer