Österrikisk Gruner Veltliner – Rudolf Rabl

Andra veckan på raken bjuder Johan Lidby på provning av de germanska storheterna. Den här veckan var det Österrikes stora druva Gruner Veltliner på tur.

Rudolf Rabl junior är en modern vinmakare som gör riktigt bra viner. Han kanske inte är den stora estradören men han låter vinerna tala.
Rudolf Rabl junior är en modern vinmakare som gör riktigt bra viner. Han kanske inte är den stora estradören men han låter vinerna tala.

I Kamptal med sina totalt 4 000 hektar stora vinmarker återfinner vi en svensk gammal bekant Rudolf Rabl. Familjen Rabl har gjort vin sedan 1750 talet kanske till och med längre tillbaka men inga historiska dokument finns tillgängliga idag. Det är med andra ord lång tradition som vinhuset kan falla tillbaka på i Langenlois. Omgivningen är så vackert som bara Österrike kan vara med prunkande grönska och Langenlois som ser ut som ett litet välordnat”Legoland”. Familjen Rabl har ett motto om att producera prisvärda viner till konsumenterna. Det är ju ett allmänt IKEA motto som många producenter refererar till men i familjen Rabls stämmer det rätt väl tycker jag. Vinhuset förfogar över 80 hektar så det är en relativt stor producent och man tillhör en av Kamptals största. Generellt har Österrike haft en stor mängd odlare med små arealer, många har producerat vin för den närmaste familjens konsumtion. Idag ser vi en koncentration av odlingsarealen och antalet vinodlare minskar.

Det som var extra kul vid provningen var att det var inga koncentrerade Gruner bomber med alkohol och koncentrerade aromer, nej vi bjöds eleganta skapelser med relativt låga alkoholhalter vilket ju många anser vara framtidens melodi.

På listan av druvor finns det två vita gjorda på Gruner Veltliner och Riesling samt två röda Zweigelt och Pinot Noir. Det var intressant att se hur man bemästrar det varmare klimatet i Kamptal. Samtliga viner hade harmoni och elegans i en balanserad stil. Vi serverades så många viner så jag redovisar bara mina favoriter och vilka som kan återfinnas på Systembolaget eller krogen.

 Vinhandel-Lidby-serverade-en-mängd-spännande-viner-från-Rudolf-Rabl-i-Österrike

Vinhandel-Lidby-serverade-en-mängd-spännande-viner-från-Rudolf-Rabl-i-Österrike

Först ut var en trevlig rose gjord på Zweigelt för 97 kronor med hallon och jordgubbar i doften i en fullmogen stil med lång finish, (artnr 7256401). En spännande Gruner Veltliner Spiegel från 2012 finns i beställningsortimentet (7581501). Vinet är lite mineraliskt och har sedvanlig pepprighet som bra Gruner uppvisar, avslutet har en lätt men angenäm sötma. Dagens Riesling som visade framfötterna är 2012Riesling Steinhaus för 149 kronor (7580401). Detta stenhus visade sig vara återhållen i alkoholen och öppen i doften på ett charmigt sätt. Vinet har en lätt kryddighet som är typiskt för Kamptal och mineraliskt avslut i vacker balans mellan frukt och alkohol. För den som gillar Österrikisk Pinot Noir finns chansen på krogen med 2011 Pinot Noir Vinum Optimum (7923101).  En yppig tät skapelse i aromrik stil utan syltiga komponenter. Detta vin har till största delen exporterats till Sverige då vi uppenbarligen fattat tycke för denna stil. Vinet återfinns i restaurangsortimentet. Generellt kan husets viner sammanfattas med att far och son Rabl gör moderna viner men med gammal tradition. Balans och återhållen koncentration och rimlig alkoholnivå verkar vara ledstjärnorna.

Fler artiklar