Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Nästan chablis - Brocard Bourgogne - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Nästan chablis – Brocard Bourgogne

Chablis är ett mycket gott vin och inte minst ett starkt varumärke i Sverige. Med flera år av väderproblem i Chablis har vinerna blivit dyrare. Dessutom finns det inte tillräckligt med vin till en törstande världsmarknad. Jag provade en chablis "wannabee" som är riktigt bra. Vinet, Brocard Bourgogne Chardonnay, kommer också från en av Chablis mer kända vinproducenter - Brocard.

Min kärlekshistoria med Chablis och dess viner började redan i slutet av 1970-talet.  Därför har jag följt området under snart 40 år och har många fina minnen av människor och viner jag provat genom åren. Jag har även skrivit en bok om Chablis och vinerna från detta område och är helt enkelt mycket förtjust i Chablis viner.

Under de senaste åren har Chablis drabbats av många väderhändelser som skapat problem för producenterna. Det har varit allt från frost, hällregn, hagel, torka, värmebölja och kalla dagar. Ja, det har inte varit någon hejd på eländet vissa år. Detta har givetvis skadat produktionen av vin. Det minskade utbudet har gjort att vinerna blivit dyrare. Det är inte bara i Sverige vi älskar detta vin utan en hel vinvärld efterfrågar chablis.

Chablis är unikt på många sätt, det är svårt att kopiera vinstilen. Jag skulle säga omöjligt. Vad då göra? Jo, producera vin från närliggande områden som inte juridiskt är en chablis. Men många gånger är jordmånen och klimatet likt det i Chablis. Den typiska salta mineraliteten med den friska syrligheten är adelsmärken för vinerna.

Den kända producenten Brocard har varit huvudleverantör av chablisviner till Systembolaget under många år och med den äran. Bra viner till hyggliga priser. Under sommaren har importören lanserat ett nytt vin från just Brocard som är riktigt bra.

Brocard Bourgogne Chardonnay, nr 76083, kostar 129 kronor

Jag fick riktiga chablis-vibbar när jag provade vinet häromdagen. Fin saltig mineralisk känsla. Doften påminde om en Kimmeridge-stinn terroir, vilket jag inte vet om jordmånen nu är. Jag behöver fråga Jean-Marc nästa gång jag träffar honom. Jag gillar detta vin skarpt. Det passar till mycket av vad vi har på våra matbord. Inte minst till fisk och skaldjur. Det är ett vin som jag kommer dricka fler gånger. Priset är ju inte heller så avskräckande. Det finns inga billiga bra viner från vare sig Chablis eller Bourgogne. Jag provade vinet till en pocherad koljafile med brynt smör och ägghack med dill. Det var en härlig kombination.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer