Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Colline Teramane, Anders Levander
Skriven av Anders Levander

Montepulciano Emidio Pepe

Italien har en underbar och stor skatt av otaliga lokala druvor. Den blå druvan montepulciano, är en av dem. Montepulciano har sin hemvist i Marche och Abruzzo där det har skett en stor utveckling under senare år. Vissa av dessa viner kan till och med utmana storheter som nebbiolo och brunello Idag. Läs om montepulciano och Emidio Pepe.

Montepulciano Emidio Pepe

Först och främst vill jag för ordningens skull fastställa att den blå druvan montepulciano inte alls har något att göra med vinet Vino Nobile di Montepulciano. Frågan får jag ibland och det är en vanlig missuppfattning. Vinerna har inget samband och är heller inte speciellt lika. Namnet, montepulciano kommer med stor sannolikhet från orten Montepulciano. Ursprunget är, enligt vissa, denna mindre ort i Toscana. Samtidigt som andra hävdar att sammanhanget inte alls finns. I Italien har man ofta många förklaringar och uppfattningar. Man måste ju ha en mening och uppfattning om det mesta, annars blir det ju ingen härlig diskussion. Eller hur? Vi svenskar har oftast en lite mer lågmäld uppfattning innan vi bergsäkert vet. Hursomhelst har druvan montepulciano inget samband med det toskanska vinet Vino Nobile di Montepulciano. Det senare är för övrigt är gjort på druvan sangiovese.

montepulciano marcheMontepulciano finner man framförallt i sydöstra Italien. Längs den Adriatiska kusten Från Marche ner till Puglia. För oss som lärde att se Italiens geografi som en stövel. Innebär detta att från baksidan av vaden ned till den spetsiga klacken är odlingsområdet för montepulciano. Druvan är mycket populär i dessa områden och har dessutom fått ett uppsving under senare år. Mina första möten med viner gjorda på montepulciano var inte uppsendeväckande eller särskilt speciella.  Vinerna var ofta rustika och bläckiga. Givetvis fanns det några undantag som exempelvis den ikoniska producenten Emidio Pepe. Läs gärna nedan om denna ikon. Nuförtiden är läget annorlunda. I de norra delarna av Italien förekommer druvan nästan inte alls. Montepulciano kräver en lång mognadsprocess. I ett kallare klimat kan druvan ge lite gröna och kartiga viner om inte mognad uppnås. På bilden visas en fullmogna klasar montepulciano som skördades någon dag efter att bilden togs i Marche hos den excellenta vinproducenten, Le Caniette.

I Marche och Abruzzo vid Adriatiska havet sätter skörden igång i mitten av oktober och kan vissa år faktiskt pågå ända in i november. Temperaturen och höstregnen sätter starkt sin prägel på utfallet av vinernas slutgiltiga kvalitet. Marche och Abruzzo är områden som är kärnan för kvalitetsviner gjorda på druvan montepulciano. Dessa regioner har ett varmt och relativt torrt klimat, vilket druvan gillar. Under senare år har klimatförändringen förändrat vädret. Det både blivit varmare och torrare samtidigt som det ibland växlar till riktigt regniga och blöta perioder. Det har helt enkelt blivit mer utmanande för vinproducenter med kvalitetsambitioner. Det bergiga och dramatiska landskapet i regionen skapar möjlighet för vingårdar som ligger på hög höjd. Många av de kvalitetsmässigt bästa vingårdarna ligger på 200 till 500 meters höjd ovan det varma och rätt grunda Adriatiska havet. Svala nätter och soliga dagar. En bra dränering i vingården tillsammans med kalla nätter under växtsäsongen är viktiga komponenter om bra kvalitet ska uppnås.

Montepulciano

Ett vin som gjorts på montepulciano har nästan alltid en mörk och djup färg. Färgen kan skifta från svartröd till djupt blålila med intensiv lyster. Doften är ofta fylld av kryddor med framförallt vit- och svartpeppar i aromerna. Ofta förnimmer jag björnbär, blåbär, mörka plommon och även ibland svarta vinbär i såväl doft som smak. Druvan ger oftast tanninrika viner med inte alltför hög syra. Vissa viner kan uppvisa en något jordig och råbarkad arom. Då har tyvärr dessa viner en alltför rustik stil för min smak. De flesta vinerna gjorda på montepulciano konsumeras tyvärr som unga. Många konsumenter har missat att de bästa kvalitetsvinerna klarar många år i vinkällaren och utvecklas väl med komplexitet och aromrikedom.

Vill du ha en vinupplevelse som blir ett minne för livet. Besök då Emidio Pepe i Abruzzo.

Emidio Pepe

En av ikonerna i Abruzzo är den legendariske producenten Emidio Pepe. Vinhuset startade sin produktion så tidigt som 1964. Det märkliga är att inte mycket har ändrats sedan dess. Emidio som fyller nittio år i juli i år (2022) var en föregångare till organsik och hållbar vinmakning redan för sextio år sedan. Han har heller inte ändrat något nämnvärt i sina tankegångar sedan dess. På bilden ser ni 89 åriga Emidio med dottern Sofia. I Italien är han en mycket uppskattad och beundrad person. Trots denna rockstar renommé är fötterna väl förankrade i verkligheten. I familjeföretaget arbetar nu tredje generationen Pepe. Det märkliga är att du faktiskt kan köpa gamla årgångar på vineriet. Emidios dotter Sofia Pepe tar emot och visar runt i källaren där buteljer finns från starten. När jag besöker vinmakaren så buteljeras årgång 2001 om. Vinet kontrolleras och fylls på samt en ny kork sätts i flaskan. Vinhuset lämnar en tjugoårig garanti att vinet är av högsta kvalitet. Vilket vinhus i Bourgogne eller i Bordeaux skulle våga lämna en sådan garanti. Men  här i Abruzzo har tiden stått still på en fantastiskt sätt för oss konsumenter. Allt är inte profit och pengar tydligen för Emidio. Jag lyfter på hatten för detta fina drag.

Vinhuset ligger i norra delen av Abruzzo nära Adriatiska havets kust. All frukt skördas manuellt. Druvorna krossas genom fottrampning i mindre träfat. Ja, ni läste rätt. Druvorna fottrampas! Därefter lagras vinerna på cementtankar under lång tid innan vinet buteljeras och når en törstande världsmarknad. Detta är vinhantverk på hög nivå som därför ger kvaliteten på vinerna. Snacka om natutrvin! Vinrankorna växer i ett spektakulärt landskap med höga snöklädda berg och dalgångar. Det är vackert och lite dramatiskt. Jag kan varmt rekommendera ett besök och under säsong har man, bed & breakfast, för dig som vill stanna. Det finns även en restaurang där du kan beställa äldre årgångar som inte kostar en förmögenhet som på andra krogar som har fått allokering av vinerna. Nästa gång jag besöker kommer jag övernatta och dricka finvin till humana priser. Adresser till Emidio Pepe, info@emidiopepe.com, hemsida emidiopepe.com.

Montepulciano
Emidio Pepe

Har du tur kan du ibland finna dessa ikoniska viner på en vinlista. Ta då chansen och prova om inte priserna är astronomiska. Tyvärr tar en del krögare ut svängarna lite väl mycket för dessa viner då de produceras i sån liten skala. Druvorna skördas för hand och fottrampas faktiskt fortfarande. Tänk vilket hantverk man fortfarande utövar. Du får då en upplevelse av att åka tidsmaskin, sextio år tillbaka, när du ser faciliteterna och provar vinerna. Vinerna är underbart balanserade och uttrycksfulla. Helt enkelt mycket goda tycker jag.

Montepulciano Emidio Pepe

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer