Mister Amarone på blixtbesök i Sverige

Det var en högtidsdag för alla Amarone älskare under denna vecka. Mister Amarone – Sandro Boscaini ägare av Masi var på besök. Sandro som var den som öppnade svenskens ögon för det idag så berömda vinet Amarone. Jag minns personligen när han lanserade sina amaroneviner 1985. Det har som sagt runnit en hel del vatten under bron sedan dess eller skall vi säga Amarone.

Sandro Boscaini har givit Sverige en stor vinskatt med sina fina amaroneviner sedan mitten 1980-talet. Masi producerar riktig bra kvalitetsamarone.
Sandro Boscaini har givit Sverige en stor vinskatt med sina fina amaroneviner sedan mitten 1980-talet. Masi producerar riktig bra kvalitetsamarone.

Vi har tidigare under förra året skrivit en hel del om Amarone och hur det framställs i DinVinguides.se Amaroneskola. För den som är intresserad att djupare gå in på detta område är det bara att leta upp artiklarna på DinVinguide.se. Den svenska marknaden har under de två senaste åren översvämmats av olika viner som benämns ”appassimento”. Det är lite märkligt att namnge ett vin efter en metod att framställa ett vin. Appassimento innebär i korta ordalag att producenten låter torka druvorna naturligt eller i stora torkar. Under torkprocessen avger druvorna vatten och blir mer koncentrerad på sina olika beståndsdelar som exempelvis socker, syror och aromämnen. Dessa druvor krossas sedan till en druvmust som får alkohol jäsa. Resultatet man vill uppnå är ett intensivare och kraftfullare vin. Det är vanligtvis röda viner som görs med denna metod om det gäller bordsviner. Metoden används även till söta vita viner som kallas ”Passito”, det finns även röda söta viner som tillverkas på detta sätt. Denna appassimento-metod har använts sedan antiken i Italien och har under senare år fått en renässans. Historiskt var metoden främst till för att kunna lagra vinerna längre.

Det var en fin upplevelse vinimportören PhilipsonSöderberg gav oss vinskribenter när vi provade igenom ett stort antal Amarone viner från olika årgångar.
Det var en fin upplevelse vinimportören PhilipsonSöderberg gav oss vinskribenter när vi provade igenom ett stort antal Amarone viner från olika årgångar.

Att kalla ett vin ”appassimento” är som att kalla ett vin ”champenoise”. Dessa viner har inget att göra med ursprungsorten där metoden traditionellt används. Den kan förleda den svenska konsumenten att kalla ett vin ”appassimento” och få denne att tro vinet kommer från Valpolicella där Amarone produceras. Dessa viner som lanseras som Appassimento kan komma från olika delar av Italien men företrädesvis från södra Italien. Alla druvtyper kan inte fördelaktigt torkas och bli njutbara. Exempelvis cabernet sauvignon blir väldigt bitter om den torkas enligt ovan metod. Jag undrar vad producenterna i Champagne skulle säga om någon lanserar ett mousserande vin med beteckningen ”champenoise” på Systembolaget. Det skulle bli ramaskrin från Champagne med vändande post. Så mitt råd är att se upp med vad ni köper. Producenterna tillsammans med vinimportörerna vill ju givetvis sälja och Amarone har varit en vinnande namn och begrepp under många år. Det är en dans kring Guldkalven…..

Vad visade då Masi upp på denna fantastiska provning – jo ett stort antal Amarone viner av hög klass från olika årgångar bak till den stora årgången 1997. Det var fantastiskt att se hur väl ett amaronevin åldras. Frukten fanns fortfarande kvar i stora lass på viner som nästan är i studentåldern. Jag tar av min hatt och bockar för vinerna producenten Masi försett den svenska marknaden med under många år.

Min absoluta favorit var under provningen det vingårdsbetecknade amaronen Mazzano. Detta vin produceras i ett litet antal buteljer till en törstande världsmarknad. Enligt etiketten så produceras 14 200 buteljer totalt av årgången 2007. Vinet skapas bara de bästa åren och årgång 2007 är fantastisk bra. För de som gillar viner som kan lagras så är detta urtypen för dem. Jag skulle inte bli förvånad om frukten finns kvar i vinet om 30 till 40 år. Dessvärre är man ju själv inte med då och kan kontrollera.

Masis Amarone Mazzano från den mycket bra årgången 2007.
Masis Amarone Mazzano från den mycket bra årgången 2007.

2007 Amarone Mazzano Masi # 91300 vinet kostar 779 kronor

Ja det är ett dyrt vin men det är inget vardagsvin. En sådan butelj begår man den dricks inte. Jag brukar likna en topp-amarone med ett portvin. Aromerna är så intensiva och alkoholhalten hög så det är svårt att bara bälga i sig en flaska. Alkoholhalten är faktiskt så hög som 16 procent men det känns inte då de övriga komponenterna är så framträdande som fruktaromer och syran ger vinet balans. Färgen är tät och mörk, det syns redan på färgen att vinet är intensivt smakfyllt. Avslutet är förvånansvärt balanserat och harmoniskt. Jag gillar detta vin skarpt. Ett ikoniskt vin för framtiden. Den lilla bitterheten i avslutet gör det extra intressant och pikant till vår svenska gastronomi. Johan Edström som arbetar hos importören PhilipsonSöderberg sedan många år bjöd in till en idag legendarisk lunch. Det serverade då Jansons Frestelse och Matjessill tillsammans med Masis amaroneviner. Det var en fullträff vi vinskribenter fortfarande talar om. Kombinationen kan tyckas djärv eller rent ut sagt konstig men det fungerade. Jag skall erkänna att jag var mycket skeptisk innan jag själv fick prova. Kanske en flaska för den som vill köpa något till barnbarnen.


Fler artiklar