Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Anders Levander

Marches vita skatt – pecorino & verdicchio

Landskapet Marche i östra Italien har två, lite mindre kända druvsorter - pecorino och verdicchio. Vad kan vara läckrare än att sitta vid stranden och läppja på ett svalt glas vitt vin. Mina tankar går till mitt "nya" hem i Marche. Men dessa viner fungerar även så här års till skaldjuren.

Marche med pecorino & verdicchio

Regionen Marche ligger mitt i Italien längs den Adriatiska kusten. Området är inte lika känt som exempelvis Toscana, vilket jag är mycket glad över. Horderna av turister väljer ofta andra delar av Italien för sin semester. Marche har några av de bästa stränderna kring Medelhavet och regionens gastronomi är spännande. Det kuperade landskapet är dramatiskt och vackert med höga snöklädda berg och fruktbara dalgångar. Regionen har både havets, bergens och dalgångarnas matkultur, vilket skapar en gastronomisk skatt att välja från. Klimatet är det milda medelhavsklimatet med lång växtsäsong.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/img_20161117_134823_resized-1.jpgDet kan kanske låta lite underligt att skriva om så typiska sommarviner som pecorino & verdicchio mitt i vintern. Men faktum är att dessa viner är lika aktuella nu som på sommaren då de passar utmärkt till skaldjur. Skaldjursälskaren vet ju att de svenska skaldjuren är på topp nu. Jag provade några olika vinner gjorda på pecorino & verdicchio tillsammans med havskräftor. Det fungerade utmärkt.

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/skaldjur.jpgDet finns tyvärr inte en uppsjö av viner gjorda på dessa druvor på Bolaget. Jag provade två olika viner från Collevite, som är en sammanslutning av några vinproducenter i närheten av där jag har mitt boende i Marche. Vinproducenten heter egentligen Cantina della Marca och startade så sent som 2008 och är inriktade på att göra viner på lokala druvsorter. I distriktet Ascoli Piceno i södra delen av Marche på gränsen till Abruzzo finns det en relativt stor vinproduktion. Collevite har idag två olika vita ekologiska viner på Systembolaget. Jag var nyfiken på kvaliteten och provade vinerna. Det ska dock nämnas att det finns andra alternativ gjorda på dessa druvor att köpa på Systembolaget som även de är spännande.

2015 Collevite Verdicchio Classico Superiore, nr 2421, 90 kronor.

Vinet är ekologiskt och gjort på druvan verdicchio som framförallt växer i de norra delarna av Marche på gränsen till Emilia Romagna. Verdicchio är ett mycket populärt vin till fisk och skaldjur i Italien. Marche är känt för sin fisk och sina skaldjur så det passar ju utmärkt att regionens klimat passar så bra för just verdicchiodruvan.

Doften är fylld av päron och gröna äpplen men även av gula plommon. Vinet har en typisk doft av druvan med sin friskhet och citrustoner och mineraliska känsla. Smaken är frisk och fräsch med fin syra. En lätt rökig arom finns både i doft och smak. I avslutet kan även toner av persika, gula päron samt nötter förnimmas. Det är ett lättillgängligt vin som passar till många olika maträtter samt även som aperitif.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/fullsizerender-1.jpg2015 Collevite Falerio Pecorino, nr 2391, 80 kronor.

Även detta vin är ekologiskt. Det står att det bara är pecorino i druvblandningen på Systembolagets hemsida men det framgår ju av namnet att även druvan falerio, som är vanlig i Marche, ingår. I doften finns den så vanliga lite smöriga, feta känslan som druvan pecorino ofta har. Viner gjorda på pecorinodruvan passar utmärkt till lite kraftigare fisk och skaldjursrätter, något du gärna äter i Marche. Vinerna är kraftfulla och har nästan lite vita tanniner i stilen, så de passar utmärkt till smakfullare mat. Exempelvis marulk och piggvar är bra kompisar till pecorino. Det kan vara lite förvirrande för många att pecorino både är namnet på en druva och traktens magnifika fårost, men det är två helt olika saker.

Doften har tyngd och en intensiv arom av galiamelon och gråpäron. Smaken är fyllig med fin syra, och passar perfekt till stekt fisk eller fiskgrytor. Även detta vin är lättillgängligt och passar vid många olika tillfällen och till olika maträtter.

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/collevite.jpgPecorino & verdicchio

Det finns även andra viner gjorda på ovan nämnda druvsorter.

En av mina favoriter genom åren är Umani Ronchis verdicchio;

2015 Casal di Serra Classico, nr 12419 för 90 kronor.

Detta vin i beställningssortimentet är en klassiker. Vinfirman Umani Ronchi har under årtionden levererat fina kvalitetsviner till oss i Sverige.

Även vinkooperativet Moncaros har en bra verdicchio;

2015 Moncaro Verdicchio dei Castelli, nr 2433, 76 kronor.

Vinet har funnits länge på Bolaget och kommer från det kända kooperativet Moncaro nära staden Jesi i norra Marche.

I Ripatransone i södra Marche finns Le Caniette som producerar bra viner på druvan pecorino. Detta vin har en avsevärt högre kvalitet vilket även kanske framgår av prislappen.

2013 Io Sono Gaia, Le Caniette, nr 79015, 228 kronor.

Le Caniette som är en av Marches bästa vinproducenter gör ett härligt pecorinovin. Det är inte billigt men det är bra. Vinhuset har flyttat fram sina positioner under senare år och fått högsta utmärkelser i italiensk vinpress. Framförallt för sina röda viner gjorda på druvan montepulciano. 

 

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer