Lyxvin från ”Down under” – 2010 Penfolds Grange. Bästa årgången någonsin?

Den nya årgången 2010 av Penfolds flaggskepp Grange har precis visats upp i Sverige. Nu var det inte bara det berömda vinet Grange som vi vinskribenter fick prova. Treasury Wines i Australien som äger Penfolds visade även upp ett antal viner. Systembolaget har för första gången köpt in samtliga sju viner i Penfolds Collection serie. Dessa släpps i en tillfällig lansering den 6 och 7 november. Presentationen brukar annars ske i maj månad men för att tillmötesgå den norra hemisfärens säsong så presenteras vinerna redan nu. Sanning och säga blev jag nog mest imponerad av ett vitt vin!! Ja ni läser rätt, ett vitt vin från Australien.

Penfolds har en imponerande och ärevördig tradition. Huset startade tidigt upp med vinmakning, redan år 1844. Initialt var det sk. ”Fortified wines” som var mest populära på den tiden. Det var viner där alkohol tillsatts för att antingen göra dem söta eller sprita upp dem i allmänhet. Jämför med exempelvis portvin. Efterhand kom mer torra viner i ropet och idag är det torra bordsviner som är huvudprodukten i vinhusets portfölj.

Idag är Penfolds Grange Australiens mest berömda vin och har blivit ett samlarvin av rang i framförallt Asien. Detta har lett till att priset har rakat i höjden. Jag minns så väl att det för ett tiotals år sedan inte var tillnärmelsevis så här dyrt. Sverige har historiskt alltid haft en stor allokering av viner från Penfolds. Jag tror att detta hörde samman med två faktorer. Det statligt ägda Vin & Sprit var importör och australiensiska staten köpte ett antal ubåtar från Kockums. I en sk. motpartsaffär byttes ubåt delvis mot vin. Nu när JAS Gripen sålts till Brasilien får vi väl anta att det kommer finnas fler viner från Brasilien på Systembolagets hyllor i framtiden.


2010 Grange #95038 och kostar 4 199 kronor

Vinet har redan fått en ikonstatus innan det har släppts. Kända vinskribenter har redan givit denna årgång full pott och man talar om ett odödligt vin. Jag vet inte om jag håller med om detta. Givetvis är det ett spännande vin med tyngd och kraft men jag saknar kanske lite subtilitet i det hela. När alla smaker är så utpräglade kan man lätt gå vilse i alla dessa aromer. Jag gillar vinet men är det verkligen värt drygt fyra surt förvärvade tusenlappar? Jag tycker inte det i alla fall. Hur är vinet då? Färgen är kraftfullt tät och nästan ogenomskinligt svart-rött. Doften står som en kvast upp i mitt provarglas med hög komplexitet. Blandningen denna årgång är 94 % shiraz och resterande 4% är cabernet sauvignon. Nu vill inte vinmakaren Peter Gago bygga ett kraftmonster enligt egen utsaga men jag tycker han inte lyckats helt. Det är otvetydigt ett kraftpaket vi har att göra med men samtidigt med komplexitet och nyanser i de täta dofterna och smakerna. Jag tror att det är finansiellt en god investering att köpa detta vin då det troligtvis kommer att stiga i pris. Grange har producerats sedan början på 1950-talet och många samlar på dessa viner även i Sverige. Jag har sett en del samlingar av Grange i svenska vinkällare. Tidigare hette vinet Grange Hermitage men EU satte käppar i hjulet för detta tilltag att ”stjäla en fransk orts namn när vinet kommer från Australien”.  Grange är Asiens ikonvin nummer ett. Det finns pengar i Kina som bekant. Bordeaux slottens ägare skrattar idag hela vägen till banken. Ryssar och kineser har ju som bekant drivit upp priserna till monumentala höjder. När är denna Grange på topp då? Det går faktiskt att njutas redan nu men kommer sannolikt leva fram till minst 2060. Jag kommer i alla fall inte vara med då och bedöma det men kanske ni läsare, vem vet?

2012 Bin 707 #90126 och kostar 2 449 kronor

Penfolds andra ikonvin bör väl detta vara men nu gjort uteslutande på cabernet sauvignon druvan. När man doftar på Bin 707 så är det en skolboksmässig cab, man förnimmer  svarta vinbärsblad, eukalyptus och amerikansk ek. Bin 707 är även det ett av de mer kompakta vinerna från Australien jag provat. Årgången 2012 tillsammans med 2010 är mycket lyckade. Kännarna menar att det är kanske de två bästa årgångarna någonsin. Min kunskap räcker inte till här så jag får lyssna och vidarebefordra andras uppfattningar. Men hur som haver är det ett monumentalt vin – men även detta är dyrt. Är det värt det? Det är en hypotetisk fråga. Årgången hade mycket små kompakta druvor som ger vinet sin särpräglade komplexa och kompakta stil. Skalmascerationen är kortare och lite varmare än vanligtvis. Vinmakaren Peter Gago vill inte ha det alltför koncentrerat. Jag tycker det redan är det men måttstocken är olika. Musten får jäsa i öppna vaxade cementkar och lagras sedan 14 månader på amerikansk lite större ekfat sk. American oak hogheads. Vinet är monumentalt och nästan överväldigande i sin kraft och aromrikedom. Jag gillar vinet faktiskt trots att det är lite utanför min komfortzon vad gäller vin. Även detta vin är ett framtida samlarobjekt. Vad äter man till detta vin? Kanske noshörningsbiff eller något annat kraftfullt? Nu har jag inte provar detta utrotningshotade djurs kött men ni följer nog min tankegång.

2012 RWT Barossa Valley Shiraz #94985 och kostar 899 kronor

Den fina årgången 2012 firar triumfer här. RWT är lillebror till de större ikonerna men jag gillar detta vin. Givetvis har det inte samma tyngd som Grange men det är ett stort och kraftfullt vin som är gjort på shiraz druvor uteslutande. Denna must har lagrats på franska ekfat varav tre fjärdedelar var nya. Förvånande nog känns tanninerna nästan integrerade i vinet med en läcker frukt som ryggrad. Vinet bör sparas och kommer att leva minst 25 år till i flaskan utan att försämras.

2012 Magill Estate Shiraz #95789 och kostar 1 049 kronor

Druvorna kommer från en mindre egen vingård som omfattar cirka 5 hektar i Adelaides förorter. Vinet produceras på Magill Estates som etablerades så tidigt som år 1844. Vinet beskrivs som Grange lillasyster. Stilen är lättare i jämförelse med den äldre brodern och har lite mindre av allt som Grange har. Syran är påtaglig i vinet med strama tanniner. Kroppen är stor och det är inte tu tal om att det är ett förstklassiskt vin vi serveras. Det finns en lätt och smaklig mineralitet i avslutet. Tyvärr har detta vin markant ökat i pris under senare år vilket är trist för oss konsumenter. Dock är det en liten charmör med viss elegans. Vinet bör lagras och kommer visa upp fina komplexa aromer efterhand. Sannolikt på topp om ett tiotals år.

2011 S:t Henri Shiraz #90122 och kostar 599 kronor

Man blir lite fartblind av att läsa priskuranten från Penfolds. Detta vin kostar sina modiga sexhundra kronor. Är det värt det? Årgången är kanske inte den bästa och ett skyfall förstörde för många under skörden. Penfolds väntade och tvingades till en stor selektering av frukten. De druvor som normalt går till Grange har delvis använts till detta vin. Årgången är lättare och mer tillgänglig så här tidigt i sin cykel. Doften är rödfruktig och har en lätt mentol i avslutet. Syran är påtaglig och en av de viktiga komponenterna i S:t Henri. Vinet har lagrats på stora äldre ekfat. Årgång 2011 kan inte jämföras med 2010 och 2012 i kvalitet.

2012 Yattarna Cahrdonnay #90004 och kostar 499 kronor

Jag skrev inledningsvis att jag blev mest imponerad av ett vitt vin under min provning. Det var denna Yattarna från 2012 som var största överraskningen för mig. Kanske beror det på min förutfattade mening om vita viner från Australien som svulstiga och obalanserade. Nej detta stämmer överhuvudtaget inte alls med detta vin. Jag uppskattar verkligen den finess och balans huset Penfolds skapat här. Doften är inledningsvis lite sluten men öppnar upp efterhand när vinet får syre och värms upp i glaset. Jag har provat Yattarna ett antal gånger tidigare och är överraskad hur man förändrat detta vin så radikalt. Jag skulle aldrig gissa på att vinet kommer från Australien om jag provade det blint. Frukten kommer från vingårdar med ett kallare klimat där chardonnaydruvan inte får de traditionella smakerna och dofterna av exotiska frukter man ofta finner i viner från Australien. Stockarna är inte så gamla som jag trodde utan endast 15-16 år. Vinet har fått åtta månader på franska barriques varav knappt hälften är nya. Alkoholhalten är måttliga 13 % för detta relativa kompakta och komplexa vin med sin långa balanserade eftersmak. Bravo Penfolds. Prismässigt kan det jämföras med en riktigt bra Chablis Grand Cru, ävenså kvalitetsmässigt. Detta vin bör lagras några år för att visa upp hela repertoaren. Längre lagring för den som gillar sekundärfrukt i smak och doft. Troligen är det perfekt till en lagrad hårdost.

Fotograf Raphael Cameron

 

Penfolds 2014

Fler artiklar