Svenska flaggan
Languedoc vinområdet som har allt
Skriven av Anders Levander

Languedoc – vinområdet som har allt. Del 1

Languedoc är det franska vinets vagga med en historia på 2600 år. Det är märkligt att detta gigantiska vinområde inte har större genomslag i Sverige försäljningsmässigt. Kanske är det Languedocs image som haltar? DinVinguide.se fokuserar på ett av Frankrikes största vinområden under november månad.

Languedocs historia i korthet

Languedoc är ett av världens största vinområden och vissa hävdar det största. Vin och Languedoc har ofta setts som synonymer. Detta stora vinområdes historia är både händelserik, grym och fascinerande och politiska och religiösa motsättningar har genomsyrat Languedoc genom tiderna. Man kan ofta läsa i tidningarna om strejker och protester från jordbrukarna i franska södern. Jordbruket har dominerat och därigenom även vinproduktion. Ett stort problem regionen har haft genom tiderna är paradoxalt nog det goda klimatet och lämpligheten för odling av vin. Solen har flödat och det är mycket lite annat som stulit fokus i regionens näringsliv. Tyvärr har överproduktion och billiga viner tidigare varit ett signum och det har varit hög kvantitet som gällt snarare än kvalitet. Under Napoleons härjningar i Europa blev Languedoc den stora leverantören av enkelt vin till landets soldater. För hundra år sedan gjorde vissa vinproducenter stora pengar på produktion av bulkvin, vilket skeppades till Paris och till övriga Europa. Denna inriktning på stora volymer av enkelt vin ger fortfarande en negativ syn på Languedocs viner som anses enkla av många fransmän. De stora vinkooperativen bildades här efter förra sekelskiftet som en lösning på att skapa en ordnad och jämnare ekonomi för de många vinbönderna som många gånger levde i armod. För att regionen i framtiden ska kunna nå framgång med vinproduktionen är kanske inte kooperativ svaret, då denna produktion inte i första hand består av kvalitetsviner. Languedoc lider tyvärr av att vinerna har dåligt rykte, vilket är orättvist.

 

 

Bild från DinVinGuide

Languedoc ligger som en gigantisk amfiteater vänd mot Medelhavet och består av en mängd olika jordmåner och har ett mycket skiftande klimat. Höjden i området skiftar från havsnivå nära havet och med bergsmassiv i norr på 1000 meters höjd. Fukten kommer till stor del från det varma Medelhavet, förutom den fukt som ett tjugotal floder i området ger. Solen flödar och tillsammans med olika jord- och bergarter ger detta ett eldorado för den som vill hitta en särpräglad terroir för just sin vinproduktion. Mångfald är en av Languedocs kännetecken såväl i inriktning för den enskilde producenten som för områdets olika typer av terroir.

Garrigue – Languedocs särprägel

Garrigue är ett samlingsbegrepp för buskvegetation och är ett dominerande inslag i området. Samma typ av natur återfinns även på andra ställen i världen som exempelvis runtom Medelhavet i Kalifornien, Chile, Sydafrika och Australien. Men det är framförallt i Languedoc det blivit en särprägel för vinproduktionen. Garriguen ger vinerna en typisk doft och prägel som många vinprovare väl känner igen. Garrigue är en vegetationstyp av täta busksnår som normalt inte övergår fem meter i höjd. Vegetationen består av olika typer av ekar, björnbärsbuskar, ginst, buxbom tillsammans med en mängd olika örter på marken som timjan, lavendel, rosmarin, mejram, salvia, fänkål och vitlök. Tänk på detta nästa gång ni provar ett vin från Languedoc och förnimm den speciella Garrigue karaktären i doften med sin kryddighet.

Denna mångfald i naturen och klimatet ger en fantastisk möjlighet att skapa kvalitetsviner med personlighet. Jag vill gärna slå ett slag för Languedoc och dess förmåga att skapa orginella och personliga viner av hög kvalitet. Tyvärr lider regionen av ett litet dåligt rykte efter åren med bulkvinsproduktion.

Bild från DinVinGuide

Druvtyper 

Det finns ett stort antal olika druvsorter i Languedoc. Nedan redogörs kortfattat för de mer kända blå druvtyperna. I nästa avsnitt redovisas de mer vanligt förekommande gröna druvtyperna

Carignan

Detta är fortfarande den mest odlade druvan i Languedoc. Det är en druvtyp som inte är så känd för de flesta svenska konsumenterna då druvans namn sällan förekommer på etiketten. Ursprunget kommer från Spanien och druvan ger fantastiska viner i bland annat det spanska området Priorat. Historiskt har carignan inte förknippats med kvalitet utan snarare utgjort basen i produktionen av bulkviner. Idag är läget annorlunda då man gör riktigt fina och karaktärsfulla viner på carignan. Druvans skal är tjockt och ger vinet en sträv, nästan kärv karaktär med mörk blåröd, tät färg. Många gamla vinstockar har dessvärre rivits upp med myndigheternas goda minne. Idag är de yngre vinodlarna mer positivt inställda till carignan då de vet att druvan kan ge mycket fina viner. En välgjord carignan har bra frukt, kryddighet, och en hel del tanniner med körsbär och ibland chokladaromer.

Grenache Noir

Även denna druva har spanskt ursprung och är en viktig druva i Languedoc då den klarar torka relativt väl. Ofta benämns druvan bara som grenache. Det är viktigt för odlaren att hålla ned avkastningen om man har för avsikt att skapa ett kvalitetsvin, då stockarna ger riklig skörd.  I Spanien benämns druvan som garnacha och även denna ger fina viner i bl.a Priorat. Druvan har egenheten att den lätt oxiderar om den inte hanteras rätt. Detta medverkade till att ge vinerna lite dåligt rykte förr i tiden. Ett annat kännetecken är att grenache lätt ger alkoholstinna viner om odlaren inte ser upp. Men idag vinner grenache stora framgångar även i Châteauneuf-du-Pape. Ibland kan grenache ge viner som saknar kropp och därför blandas den med andra druvtyper som exempelvis syrah eller morvèdre. Vinet har ofta en ljusare nyans med fruktig doft.

Syrah

Rhônedalens stora druva är även populär i Languedoc. Framförallt används syrah som förbättringsdruva tillsammans med i första hand grenache. Druvblandningar med syrah är mycket vanliga i området. Aromrikedomen hos syrah och druvsortens tjocka skal gör den populär då den därmed även har möjlighet att klara varma dagar med mycket solsken. Vinerna blir bäst när druvan får kämpa på mager, karg jord och ger en låg avkastning per hektar. Syrah ger lagringsdugliga viner med aromer av mörka bär, svartpeppar och charketurier.

Mourvèdre

I Spanien kallas denna druva monastrell och den odlas i flera områden i södra Frankrike, såsom Bandol och Châteauneuf-du-Pape. Mourvèdre har blivit mer och mer populär även i Languedoc trots att den inte är lättodlad. Man brukar hävda att druvan kräver havsutsikt, vilket inte alls bekräftades av spanjorerna under mitt besök där i oktober i år. Druvan kräver dock rikligt med värme för att trivas och ge kvalitet till vinerna. Smaken är fyllig och intensiv med en mörk svartröd färg med kraftfulla tanniner.

I nästa avsnitt om Languedoc kommer jag beskriva lite mer om historien och de vita vinernas druvor.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer