Languedoc – Picpoul de Pinet sommarvinet i sydfrankrike.

För den som sitter på kajen i Bouzigues i Languedoc vid Medelhavets strand är det naturliga valet en Picpoul de Pinet. I stora bassänger som har stängt in Medelhavets vatten odlas ostron i stor skala. Fransmännen älskar sina ostron och till dem dricker man gärna det torra vita vinet Picpoul de pinet.

 176

Den friska fruktigheten i Picpoulen lämpar sig inte bara till ostron utan även perfekt som en aperitif under sommaren. De syrliga citrustonerna i vinet tillsammans med mineraler är kännetecken för det unga vinet. När en Picpoul de Pinet når mognad efter ett par års flasklagring framträder mer av fänkål och jodtoner samt en fetare struktur. Nu är inte en Picpoul gjord för att lagras utan dricks ofta unga med sina fruktiga företräden. När jag skrev boken om Languedocs viner för ett antal år sedan fick jag möjligheten att prova lagrade viner gjorda på Piquepoul de Pinet druvan. Notera att stavningen skiljer sig när det gäller druvan och vinet. Vi är ju i Frankrike så varför göra det enkelt…Efter en tre fyra år i flaskan utvecklas en trevlig komplexitet med honungsaromer och torkad frukt. Nu tycker jag inte att man skall lagra en Picpoul utan drick vinet i sin ungdom. Men glömmer ni bort en flaska så är det inte någon katastrof. Det är lite synd att detta vin inte är mer känt i Sverige och därför slår jag ett slag för ett nytt sommarvin.
173

Spendrups vin har en trevlig Picpoul på sin försäljningslista till restauranger. Ormarine Picpoul de Pinet med artikelnummer (2514714) för 70 kronor. Detta vin går även att privatimportera för den intresserade. Vinet lagras på temperatur kontrollerade ståltankar för att behålla sin friska struktur. Doften är fylld av akacia blommor och citrus. Smaken är torr med aromer av lime och mandel i en mineralisk stil. Vinet passar till de flesta skaldjur samt smakrika fisksoppor som exempelvis en rykande Bouillabaisse.

Fler artiklar