Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Languedoc imponerar – Kvalitet till lågt pris - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Languedoc imponerar – Kvalitet till lågt pris

Efter att ha gjort en djupdykning i Languedoc är jag imponerad av vad som sker. Languedoc är ju vinregionen i Frankrike som många talat om under de senaste 15 åren. Själv har jag med några andra skrivit en bok om området så viss erfarenhet finns. Med likafullt blir jag varje gång överraskad av mångfalden och den höga kvaliteten. Vid jämförande provningar med andra franska viner i samma pris kategori visar viner från Languedoc upp framfötterna.
Konsumenten får mycket för sina pengar.

Det var en stor variation som vinhuset Jean-Jean visade upp med hög kvalitet.
Det var en stor variation som vinhuset Jean-Jean visade upp med hög kvalitet.

En stor producent i området är Jean-Jean som har vingårdar i många av Languedocs olika produktionsområden. För ett par år sedan gick Jean-Jean ihop med det i Sverige mer kända Laroche i Chablis.
Firman har förr i tiden inte för mig varit känd för sin kvalitet utan snarare för sin kvantitet. Under juli månad provade jag igenom ett stort antal viner från hela Languedoc området.
Många av vinerna visade på ett förtjänstfullt sätt både originalitet med både Garrigue och druv typicitet. Annars befarar man att det är relativt utslätade viner av traditionellt internationellt snitt som en så stor vinproducent som Jean-Jean kommer med.

Jean-Jean har gamla vingårdar att tillgå för sina bästa viner.
Jean-Jean har gamla vingårdar att tillgå för sina bästa viner.

Vissa av vinerna kommer att komma till Sverige under hösten. När de lanseras kommer vi på DinVinguide.se att återkomma med detaljer.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders