Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Langhe Nebbiolo en Barolo eller Barbaresco light.
Skriven av Anders Levander

Langhe Nebbiolo – Barolo/Barbaresco light.

Nu när hösten är i antågande med säsongens mat så passar en Langhe Nebbiolo perfekt. Svamp och mustiga grytor och det vilda köttet är bästa vän med nebbiolodruvans olika viner. DinVinguide.se tar tempen på Piemontes Langhe Nebbiolo.

Langhe det berömda vindistriktet i Piemonte

Vid bergets fot betyder Piemonte om man fritt översätter det lokala språket till svenska. Denna beskrivning är mycket träffande då vinområdet Langhe verkligen ligger vid Alpens fot. På bilden ovan ses en vingård under november månad och i bakgrunden skymtar snöklädda alptoppar norr om Torino. Alperna skyddar i norr mot kalla vindar och med Medelhavet i söder har regionen Langhe ett speciellt läge för vinodling för den erkänt svårodlade nebbiolodruvan. Klimatet är speciellt med det varma och temperaturreglerande Medelhavet i söder och torr alpluft i norr. Nebbiolodruvan är en druva som kräver en lång växtperiod för att skapa bra viner. Nebbiolo skördas sent ibland så sent som i november men vanligtvis i oktober. Dimma är vanligt under hösten i Langhe och dimma heter nebbia på italienska. Ni förstår säkert då vart namnet på druvan härstammar ifrån.

Druvans skal är tunt och ger inte mycket färg till musten därav den relativt ljusa färgen på vinerna. Många blir överraskade av att vinet kan vara så kraftfullt trots att vinets färg är tämligen ljust. Detta faktum har lett till att många producenter genomför en lång skalmasceration för att utvinna djupare färg. En annan teknik är att använda sig av ”rotofermatorer” som är stora roterande jäskar där de krossade druvorna rullas runt i en trumma. Denna intensiva kontakt med skalen ger en högre färgnyans men med en tidsmässigt kortare skalmasceration. Den för Langhe längre skalmascerationen ger en bieffekt av ett stramare vin med tydliga tanniner. Den fina syran som nebbiolodruvan har är ett annat adelsmärke för vinerna. Komplex frukt och fina aromer, bra syra och markerade tanniner är typiskt för ett nebbiolovin. Dessa egenskaper gör det särdeles lämpat till mat och framförallt till höstens och vinterns gastronomi.

De som följt DinViguide.se Baroloskola vet att en Barolo eller en Barbaresco behöver tid på sig i buteljen för att visa upp hela sin potential. Alla har inte detta tålamod eller kanske inte har lagringsmöjligheter hemma för vin. Ett sätt att komma runt detta och till en billigare penning är att satsa på en Langhe Nebbiolo. Man skulle lite vanvördigt kunna kalla Langhe Nebbilo för en Barolo/Barbaresco light om uttrycket tillåts. Nedan en bild från Langhe som visar de vackra böljande vingårdarna planterade med nebbiolo.

 

 

Langhe Nebbiolo

Druvan som används till detta vin är som namnet indikerar nebbiolo. Det som skiljer en Langhe Nebbiolo från en Barolo eller en Barbaresco är ett antal saker. Först och främst är det lagringstiden. En Langhe Nebbiolo har betydligt kortare tid på tank och ekfat. Druvan är densamma men kommer oftast från andra områden än där frukten till en Barolo eller en Barbaresco skördas. Men det kan även vara så att vissa delar i de bästa vingårdarna nyplanterats och att detta druvmaterial inte uppnått tillräcklig kapacitet för ett komplext vin. Då kan druvorna användas till det lite enklare Langhe Nebbiolo. De mest kräsna vinodlarna har så höga krav på sina druvor att stora delar av skörden kan ingå beroende på årgången i vinhusets Langhe Nebbiolo. Det är med andra ord viktigt att ha koll på odlaren och dennes kvalitetskrav. Jämför detta med Bourgogne där det är viktigare att välja producent före kvalitetsklass. Bra producenter i Bourgogne har många gånger bättre Village viner än andra mindre kvalitetsmedvetna odlares premier cru viner.

En Langhe Nebbiolo är med andra ord inte ett sämre vin utan ett vin som inte kräver lika lång lagring i vinkällaren för att öppna upp sig. En annan trevlig egenskap är att det är betydligt billigare än vad en Barolo och Barbaresco vanligtvis är.  Ett sätt att närma sig Piemontes fantastiska vinvärld är att välja en Langhe Nebbiolo då de oftast är lite lättare viner och inte är lika tuffa i ungdomen. Jag dricker hellre själv en ung Langhe Nebbilo från en erkänt bra producent än en svårtillgängligare Barolo eller Barbaresco om vinet är ungt. Samtidigt sparar jag lite pengar då det är billigare.

Nedan beskriver jag några spännande viner som antingen finns i det ordinarie sortimentet eller som lätt går att beställa på Systembolaget.

2013 Langhe Nebbiolo Fontanafredda Ebbio, #22300, 99 kronor

Jag vet inte hur Enjoy Wines gör som kan sälja detta vin för bara 99 kronor men det är bara att tacka och ta emot. Fontanafredda är en av de klassiska producenterna i Langhe sedan många år och har faktiskt ägts av det italienska kungahuset en gång i tiden. Idag ägs det av Oscar Farinetti som tjänat sina pengar på elektronikförsäljning. Idag är denne entreprenör inriktad på vin och restauranger runt världen. Oscar Farinetti förvaltar denna historiskt ärevördiga producent på ett bra sätt. Vinet passar till många av höstens grytor och till svamp med sin stramhet, fatkaraktär och körsbärssyrlighet. Ett riktigt bra vin till en billig penning.

rött
rött

2013 Langhe Nebbiolo, Produttori del Barbaresco, #72385, 149 kronor

En Langhe Nebbiolo som är gjord på frukt som kommer från Barbresco är alltid spännande tycker jag. Kooperativet Produttori del Barbaresco brukar sällan göra bort sig och levererar viner med en lättare stil till bra priser. Kvaliteten är jämn och jag blir sällan besviken på husets viner. Deras Langhe Nebbiolo kan jämföras med en Barbaresco Light med fina aromer av lingon, hallon och körsbär. Vinet passar väl till lamm och andra kötträtter. En Langhe Nebbiolo i den lättare skolan som är matvänligt och prisvärt.

produttori-langhe-nebbiolo

2013 Langhe Nebbiolo, Massolino, #73480, 199 kronor

En av Serralungas bästa producenter är utan tvekan Franco Massolino. Han har investerat stort i en ny vinanläggning vilket kommer lyfta kvaliteten ytterligare. Utsikten är hänförande när man står på terassen ovanför vinkällaren som är fylld av franska ekfat fyllda med Barolo. Missa inte detta om ni besöker Serralunga. Massolinos Langhe Nebbiolo är lite dyrare än de övriga redovisade vinerna men det är samtidigt ett kraftfullare vin med en större tyngd. Frukten kommer från Serralunga som är en av de bästa kommunerna för Barolo i Langhe. Massolinos Langhe Nebbiolo är mer som ett mellanting mellan en Barolo och en traditionell Langhe Nebbiolo. Vinet kan med fördel lagras några år inan korken dras. Vinet passar perfekt till tryffel och även annan svamp.

36004_f

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer