- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
La Spinetta – de har gjort ett odödligt vin
La Spinetta – de har gjort ett odödligt vin

La Spinetta – de har gjort ett odödligt vin
Jag kommer precis från en provning av La Spinettas viner och är fylld av känslor och härliga intryck. Det var en provning i Canstangole Lanze i hjärtat av Piemonte av 2010 års Barbarescos. Utan min vetskap visade de även upp en ny uppsättning viner från årgång 2004.

La Spinetta är en mycket populär vinproducent i Sverige av kvalitets viner från Piemonte. Vinhuset La Spinetta började faktiskt för ett antal generationer sedan med att producera söta Moscato viner av hög kvalitet. De blev uppskattade och erkända för detta. Det ena gav det andra och landområden förvärvades i Barbaresco området och man är idag en topproducent i Barbaresco. La Spinetta har sedan de senaste tio åren skapat sig ett namn på den svenska marknaden med kvalitativa viner. Stilen är koncentrerade viner lagrade på franska ekfat. Fattonerna har reducerats något sedan årgång 2005. Vinmakningen är utan kompromisser vad gäller kvaliteten och smakrikedomen. Terroir och komplexitet står högt i kurs hos vinmakarna. Vinerna är inte flirtiga och lättåtkomliga i ungdomen de behöver tid i buteljen för att visa upp hela sitt register. Årgång 2010 är en stor årgång och kommer med största sannolikhet gå till annalerna som en stor årgång. Den är inte lika öppen och storartad i frukten och i sitt uttryck som 2009 men har mer subtilitet och en renare mineralitet och frukt. Årgång 2010 är en mer typisk Barbaresco enligt mig med sin mer återhållna stil. År 2010 var lite mer kallt än tidigare år vilket ger mindre opulent frukt och mer mineralisk stil i vinerna. Jag föredrar årgång 2010 före 2009. Det är dock svårt att välja mellan två goda ting. Sanningen finns glaset och för varje enskild provare, inga pekpinnar här.

Det som gjorde ett stort intryck var annars de oväntade vinerna från årgång 2004 vilka släpptes helt nyligen. Från varje av deras berömda vingårdar utvaldes de bästa druvorna från de högsta vinraderna för att göra en speciell cuvee. Tanken var en Riserva med selekterad frukt från en bra årgång. Resultatet fick jag prova och blev verkligen överraskad.

Manuela Rivetti, som tillhör ägarfamiljen, visade upp fyra olika Riserva viner från den erkänt goda årgången 2004. Vinet tappas endast på magnumbuteljer vilket inte gör det hela sämre. Det är ju allmänt bekant att viner utvecklas bättre på större buteljer och en magnum är ju precis lagom storlek för en lunch om man är ensam som en känd engelsk vinskribent uttryckte sig. Skämt åsido så utvecklas vinerna positivt på magnumflaskor.
De olika vingårdarna får en egen möjlighet att presentera sig då La Spinetta separerar sina bästa lägen i tre olika utgåvor. Gallina, Starderi och Valeirano. Det två första vinerna var båda fantastiska Barbaresco viner med sina personliga uttryck i frukt och mineraler. Årgång 2004 av Valeirano tog priset. Det är inte ofta jag blir stum och förbluffad av ett vin men det hände under denna provning. Doften var fylld av härlig mogen frukt. Mogna tanniner, mineraler och nypon och björnbär i en härlig kompott. Aromer av rosor, tobak, läder och the var andra inslag som fyllde mina sinnen. Det var helt enkelt ett komplett vin som har många år kvar att utvecklas i flaskan. Trots sin nio år på nacken har vinet en fantastiks framtid. Det är fortfarande ungt vilket kanske överraskar många. Glöm snacket om att Barbaresco är mer feminint än Barolo. Detta gäller inte när man prova La Spinettas viner. Jag blev tårögd av hänförelse. Vi får se om vinet kommer till oss i Sverige. Det kommer inte vara billigt det är dock säkert…….