Svenska flaggan
Kungen av grüner Schloss Gobelsburg
Skriven av Anders Levander

Kungen av grüner Schloss Gobelsburg

Vinlandet Österrike går från klaret till klarhet. Det lilla alplandet tillhör idag den verkliga vinadeln. En av de bästa producenterna är kungen av grüner, Schloss Gobelsburg

Kungen av grüner Schloss Gobelsburg

Det har inte alltid varit så att Schloss Gobelsburg tillhört den österrikiska vineliten. Det vackra slottet i Kamptal har sedan 1996 gjort en härlig uppryckning vad gäller sitt vin. Slottet hade under många år förfallit. Slottet har historiskt använts till alltifrån förvaringsplats för franska krigsfångar till ockupation av ryssarna som idkade prickskytte på slottsfasaden.

Det var för 24 år sedan paret Michael och Eva Moosbrugger anlände och skapade en ny historia på plats. Tillsammans med familjen Bründlmayer erhöll man ett långt leasingavtal. Det är ett både vackert och imponerande slott som man förvaltar. Historien går tusen år tillbaka så tradition finns så det räcker till. Det är som vanligt i Europa, det var munkarna som startade det hela med vinet. På mitten av 1700 talet var det burgundiska druvor som gällde här. Munkarna i Bourgogne gav inspiration och ansågs som de ledande vinmakarna i världen på den tiden. Så varför inte ta samma druvor som de odlade. Idag är det helt annorlunda. Österrikes druva nummer ett, grüner veltliner står för hälften av den uppodlade arealen. Den andra stora druvan i landet, riesling står för 25 procent, resterande areal upplåts till fyra blå druvsorter, merlot, zweigelt, blauburgunder och St laurent. Vinhuset Gobelsburg har idag 85 hektar uppodlad vinmark. De främsta vingårdarna är Zöbinger Heligenstein, Renner, Lamm, Grub och Gaisberg. Av dessa vingårdar skapar man toppviner av världsklass.

Kungen av grüner Schloss GobelsburgMen om jag nu har någon favorit bland husets viner så väljer jag nog grüner veltliner. Där tillhörman världseliten. Det är kanske svårt att tala om världselit då grüner i stort sett bara odlas i Österrike. Vidare har man gjort stora framsteg med sina bubbel under senare år. Många känner kanske inte till vilka framsteg landet gjort inom detta segment. Jag är övertygad att Österrike kommer tillhöra ett av världens bästa länder vad gäller bubbel inom tio år. Stora ansträngningar har gjorts på både forskning och utveckling av vingårdarna i Österrike för att kunna producera förstklassiga mousserande viner. Schloss Gobelsburg tillhör idag ett av landets bästa även i denna disciplin. Detta är även intressant då mousserande viner är på stor frammarsch världen över. För tre år sedan 2017, var jag och några internationella vinjournalister inbjudna till en stor provning på just Schloss Gobelsburg, av mousserande viner. Hela landets vinelit var representerade med buteljer. Jag minns så väl diskussionerna efteråt när samtliga vinskribenter var positivt överraskade av den mycket höga kvaliteten och det personliga uttrycket i landets mousserande viner. Då förstod jag att något stort var på gång. Idag vet alla det.

Jag har träffat Michael Moosbrugger många gånger, både i Österrike och i Stockholm på olika vinprovningar. Han är allmänt kallad Michi i vinvärlden. Det är en synnerligen sympatisk och lågmäld person. Inget skryt eller stora åthävor här. Han låter vinerna tala för sig självt. Vilket hans viner verkligen gjort under senare år. Renhet med balans och stringens är hans motto. När man beslutade sig för att rycka upp sig som vinproducent började man med att investera i både vingårdar och i vinkällaren. Det hela började på nytt för Schloss Gobelsburg 1996. Inga kompromisser tilläts utan det var kvalitet i kikarsiktet. Sa jag förresten att Michael även bär landets musiktradition vidare? Herr Moosbrugger är en mycket duktig pianist vilket han ibland visar sena kvällar efter vinprovningar. Vin och musik hör ju som bekant ihop. Musiköra och gott handlag bland ekliggarna på slottet visar sig vara sant.

Bild från DinVinGuide
Tre utvalda vintips som finns på bolagets hyllor
Du har väl inte missat vår druvguide?
Bild från DinVinGuide

Kungen av grüner Schloss Gobelsburg

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer