Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vin kräftskivans vän
Skriven av Anders Levander

Kräftor och snaps – bäst i test

Krondillen står i blom det är kräfttider. Att äta kräftor är en gammal tradition i Sverige. Det är tid för kräftskiva. Vi på DinVinguide.se har provat snaps till kräftorna. Läs om kräftor och snaps - bäst i test. Samtliga snapsar som valts finns i Systembolagets fasta sortiment.

Kräftor och snaps – bäst i test

Många träter om vad som är viktigast på kräftskivan. Är det kräftorna eller är det snapsen? Vi har alla en egen och personlig uppfattning. Jag tycker att båda tingen är viktiga. Men det är lite vemodigt med kräftskivorna ändå, det har blivit lite mörkare ute. Är sommaren slut? Nejdå, det finns mycket värme och kul kvar av sommaren, så förtvivla ej.

Vi har i denna artikel koncentrerat oss på snapsen, kräftorna får du själv pröva dig fram till. Det finns ju tester i de flesta dagstidningar att tillgå. Vi på DinVinguide.se har provat snaps så det stått härliga till. Och frågan är då, vilken snaps är godast? Snaps, eller kryddat brännvin, är en gammal och svensk ärevördig paradgren. Vi har i Sverige mycket gamla traditioner med att krydda spriten. Så länge jag kan minnas har en av de centrala sakerna till kräftskivan varit just snapsen. Vilken är då den rätta snapsen till kräftorna? Din personliga smak får givetvis vara ledsagare till ditt val. Vi har nedan listat några favoriter för oss. Det kan kanske kännas lite andefattigt med vårt urval då det är framförallt de kända namnen och smakerna som passade bäst. Men det är kanske ingen tillfällighet att det traditionella och beprövade står sig väl i konkurrensen.

Akvavit, översatt till ”livets vatten”, är en dryck som har mycket gamla anor ända tillbaka till 1300-talet.

Man menade att akvaviten hade fina läkande effekter. Vidare var man överens om dess viktiga funktion i själva läkandet. Spriten användes både invärtes som utvärtes. Man kunde till och med hälla akvaviten på det ömmande stället för att lindra smärta och värk.

Vad är akvavit

Ingredienserna i kryddblandningen i en akvavit skall vara kummin och/eller dill. Alkoholhalten  får inte understiga 37,5 procent. Förutom kummin och dill används ofta även anis och fänkål. Akvavit är idag en ursprungsskyddad dryck inom EU.

Om inte dessa parametrar stämmer får drycken istället beteckningen kryddat brännvin. Ordet ”Brännvin” kommer av bränt vin, alltså en beteckning som syftar till själva destillationsprocessen. Själva bränningen av drycken. Brännvin refererar oftast till en sprit av nordisk stil. Det finns både kryddat och okryddat brännvin.

Ofta döps själva brännvinet eller snapsen efter sin kryddblandning som pors, kummin eller bäsk (malört). Renat är ju då en förklaring att spriten inte är kryddad. Många snapsar har namngivits av upphovsmannen exempelvis O.P. Andersson eller urspungsplatsen som Skåne eller Gammal Norrland. Det är underbart med det svenska snapsbordet och dess mångfald. Allt från moderna nya saker till de traditionella. Sverige har sannerligen en skatt i sitt snapsbord.

Kräftor och snaps – bäst i test

Vi behöver ju inte begränsa oss till bara kräftskivan. Det går ju utmärkt att använda snapsen till det mesta inom den svenska gastronomin. Snaps är en underbar smakförhöjare till mat. Alkoholen i snapsen mildrar det feta och det ibland rustika i maten och gifter samman smakerna. Många snapsar har en finstämd sötma som avrundar och ger en mjukare känsla i samband med maten. Kombinera den milda snapsen till mild mat och kryddigare smakrikare brännvin till mer robusta och kryddstarka rätter.

Prova gärna nya kombinationer

Exempelvis snaps kryddat med dill till din skagenröra och löjrom, flädersnapsen till skaldjuren eller varför inte en djärvare kombo, citronsnapsen till citronsorbet? Brännvin med uttalade fänkålstoner passar även till den mer matiga, och örtiga salladen. En kanske oväntad kombination för många är aniskryddad snaps till kaffet och mörk choklad. Till det grillade köttet med sensommarens örter gifter sig en kraftfull örtagårdssnaps. Prova själv och inte minst var öppen i sinnet. Ge snapsen din uppmärksamhet och du får en större gastronomisk upplevelse.

Glöm det där med att sänka snapsen i ett drag. Jag tycker snaps gör sig bäst i små klunkar tillsammans med din mat. Vidare blir du snart full efter att tagit ”botten upp” några gånger. Nej, rådet är små klunkar men många, kvällen är som bekant lång.

Snapsen skulle traditionellt serveras kall. Temperaturen skulle vara 5 grader men dock inte varmare än 10 grader. Idag har detta förändrats gudskelov. Vi serverar den något varmare för att få fram flera av de delikata aromerna i spriten. Själv dricker jag gärna min snaps källarsval omkring 13 grader. När snapsen är alltför nedkyld och iskall släpper den ju inte ifrån sina fina aromämnen som kryddmästaren arbetat fram för oss konsumenter. Historiskt var spriten så oren och fylld med finkel att den kyldes ned för att överhuvudtaget kunna drickas.

O.P. Anderson Aquavit

Nr 42. Pris 284 kr. 70 cl

Jag har genomfört en hel del provningar av snaps genom åren. O.P. Anderson har ofta varit vinnaren. Detta är en riktig klassiker och det är ingen tillfällighet. Originalet såg dagens ljus 1891 och blev en succé. Spriten har en kraftfull kryddning av kummin, anis och fänkål. Sedan får snapsen en sex månaders duvning på ekfat. O.P. är ofta mitt första val till sillen och passar perfekt även till kräftorna. En klassisk snaps som stått pall mer än hundra år på de svenska kräftkalasen.

Skåne Akvavit

Nr 84. Pris 249 kr. 70 cl

Om du vill ha en variant på O.P. som är lite svagare i alkohol och kryddning, välj då Skåne som har samma kryddblandning men halva kryddmängden och lite lägre alkoholhalt, 38 procent. Skåne såg dagens ljus 1931 som ett komplement till den oerhört populära förebilden O.P.Anderson. Det talades då om snapsen till damerna med sin lite lägre alkoholhalt och något svagare kryddning. Tiderna har förändrats gudskelov så även vi män kan dricka Skåne Akvavit till kräftorna för den är mycket god.

Glöm det där med att sänka din 4:a eller 6:a. Ta små klunkar till maten det är godare så och förhöjer matens smaker. På köpet blir du inte så berusad. Drick som kryddmästaren gör.

Herrgårds Aquavit

Nr 26. Pris 229 kr. 50 cl

Herrgårds kom till våra smörgåsbord efter andra världskriget. Historiskt hade vi mest druckit klar sprit i Sverige, men med tiden blev även whiskyn populär. Engelsmännens och skottarnas brännvin som även konsumerades i Hollywoods produktioner. Vi gick ju på bio på den tiden innan teve slog igenom. För att hänga med sin tid skapade kryddmästaren en snaps spetsad med whisky. Här har basen av kummin och fänkål även fått en dos av koriander och den då populära whiskyn. Och det var maltwhisky. Det hela lagras sedan på sherryfat under minst tre månader. Voilà, så gick det till när Herrgårds steg in i våra svenska hem. Jag gillar Herrgårds framförallt till det rökta och lite feta, tänk lammfiol och revbensspjäll. Jag har valt den som en annorlunda och kanske ett lite rivigare alternativ till de mer traditionella snapsarna till kräftkalaset. Passar även till det efterföljande på talriken om kräftorna bara är en förrätt.

Hallands Fläder

Nr 7. Pris 259 kr. 70 cl

Hallands Fläder är konstigt nog en snaps jag inte gillade när den lanserades på 1980-talet, men skam den som inte ändrar sig. Jag gillar den framförallt till havets alla frukter men sin fläderblomssmak och lite kanel. Men det är inte bara skaldjur som den lirar bra med utan även den gravade laxen. Fläderaromerna gifter sig fint med det salta finstämda smakerna i kräftan. En snaps som är mycket populär på vår vackra västkust. Fläder har används sedan urminnes tider för olika kryddningar i Norden.

Lysholm Linie Aquavit

Nr 59. Pris 279 kr. 70 cl

Fraktat över ekvatorn på norska handelsfartyg har denna fina snaps erövrat världen. Norrmännen kan sin snaps och har en lika lång tradition som vi svenskar i att krydda sin sprit. Den norska Linieakvaviten är en perfekt kompanjon till kräftorna vare sig de är de traditionella eller som vi i Stockholm säger, havskräftor. Linieakvaviten är Nordens äldsta akvavit. Snapsen har en ren, kryddig smak med fatkaraktär som är spännande och uttrycksfull. Inslagen av kummin, dill, fänkål och pomerans kan vara krävande efter för många snapsar. Det gäller för övrigt även många andra akvaviter som har mycket mer intensiva kryddningar än den här. Som ofta: lagom är bäst och ta små klunkar. En snaps för ländernas förbrödring över taffeln.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer