Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Korv är kult - DinVinguide Korv är kult
Skriven av Anders Levander

Korv är kult

Förra veckan begicks korvfestivalen i Stockholm. Det var oerhört populärt med många besökare i dagarna tre. Förr fanns det vissa som rynkade på näsan när korv kom på tal. Så är inte fallet idag då korv är kult i Sverige.

Korv är kult

Korv har väl funnits i alla tider. Eller åtminstone sedan vi lärde oss stycka djuret och använde dess fjälster. Jag har alltid varit mycket förtjust i korv i alla dess former. Jag minns som sextonåring då jag för första gången reste ut i Europa på Inter-Rail 1972. reskassan var skral så man fick hushålla med sina medel. Därför blev korven något att livnära sig på under färden runt i Europa. Det var då jag verkligen upptäckte korven. Givetvis kunde jag våra egna inhemska korvar som medvurst och prickig korv i allmänhet.

Tänk er min glädje när jag fann salami. Ja, salamin var en stor sak då på tidiga 1970-talet. Tyskland var ju ett veritabelt korvmecca. För att inte tala om vad jag fann på Balkan i det som då hette Jugoslavien. Ja som ni förstår, har korven följt mig genom livet. Kanske inte världens mest hälsosamma livsmedel om man äter det varje dag. Men jag dristar mig till att jag älskar korv. Förr brukade jag även göra min egen korv till jul. Det var spännande och jag kunde stoltsera med egen korv på julbordet. Det är inte så komplicerat som det kan verka.

Korv har blivit mycket populärt igen. Lyxig korv är hett i Sverige.
Bild från DinVinGuide

Korv är kult

Korvfestivalen är en ambulerande festival som hålls i ett antal olika städer i Sverige. Nu var det Stockholms tur. Det är ingen överdrift att säga att korv är populärt. Det var smockfullt av folk under festivalen och på lördagen var man tvungen att stoppa nya intresserade besökare. Det var gammal som ung som besökte. Det var festligt, folkligt och inte minst gott. Många olika saker att provsmak från stora producenter som små. Till och med mycket lokala producenter som Wermdö Delikatesser med sina populära korvar. De gör en isterband som prinskorv som var en smaklig och nydanande korv. Perfekt till ett vin gjort på barbera eller nebbiolo från Piemonte. Jag provade en skönhet från Lammhult som vunnit SM i korvmakning flera gånger. Lammhults syrliga isterband tillsammans med en Barolo från Elvio Cogno i Novello i Langhe var magiskt. Deras Riserva Vigna Elena gjord på nebbioloklonen rosé var magnifik från årgång 2005. Syra möter syra och tanninerna rår på de starka aromerna i isterbandet. Serverar man med dillstuvad potatis är du i himmelen. Nedan tipsar jag om ett prisvärt vin från Piemonte till din korv.

Bild från DinVinGuide
Man använder oftast de flesta delarna av djuret vid korvtillverkning vilket är positivt ur ett hållbarhetstänkande.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de BourgogneNr 7725. Pris 155 kr
Hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig. Ett riktigt bra val av. vin om du vill servera korv som förrätt eller drinktilltugg.

Korv och vitt bordeauxvin är en riktigt bra kombo. Prova gärna Château Bonnet som är ett av Bolagets mest prisvärda vita viner.

Château Bonnet Blanc, 2021

Nr 4151. Pris 109 kr
Krispigt värre, fullknökat med krusbär, vita vinbär, rökig mineral och svartvinbärsblad i det långa uppfriskande slutet. Från och med årgång 2020 har man ökat mängden sauvignon blanc för att ge vinet ännu mer fräschör. Innehåll: 85 procent sauvignon blanc och resten semillon. Ett av Bolagets mest prisvärda vita viner. Funkar riktigt bra till korv.

Vinerna från Langhe i Piemonte gifter sig särdeles väl till syrlig rökt korv.

Langhe Nebbiolo Leunin, 2020

Nr 77488. Pris 139 kr
Korvkväll på gång? Fixa vinet först! Denna nebbiolo är en finfin start med nypon, ceder, körsbär, lite tjära och torkade örter och löv. Ett riktigt bra och prisvärt val till din korv.

Till de kraftfullare korvarna passar en spansk garnacha perfekt.

El Rey Garnacha, 2022

Nr 59616. Pris 99 kr

Livligt och levande med gott om upplyftande sval garnachafrukt. Här vankas det viol, vilda hallon, saftiga jordgubbar och saftiga syror. Bumsgott och busgott till i stort sett alla typer av korvar.

Korv är kult

Jag har provat en hel del olika typer av korvar från Polen. För ett tiotals år sedan skrev jag lite för en Korv är kultpolsk vintidning. Detta gjorde att jag kom i kontakt med polska livsmedel som jag gillar skarpt. Landet har en lång tradition av korvtillverkning med sina egna kryddningar och recept. På korvfestivalen mötte jag en familj som startat egen tillverkning i Månkarbo i norra Uppland nära Tierp. Jag blev väldigt förtjust i deras korvar gjorda på vildsvin. Livsmedel gjorda på vildsvin har även det en lång och fin tradition i Polen. Jag köpte med mig några olika korvar som skall bli spännande att prova tillsammans med vin. jag tror att vitt vin passar bäst här. Jag gillar kompakta korvar som har fått hänga och mogna länge så smakaromerna utvecklas och går ihop.

Bild från DinVinGuide

Korv är kult

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer