Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kärleken till nebbiolo - Alto Piemonte - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Kärleken till nebbiolo – Alto Piemonte

Ja det är sant, jag har en kärleksaffär med nebbioloviner. Min fru känner väl till denna romans som varat i många år. Viner som Barolo och Barbaresco tillhör världens främsta viner och vinner fler och fler beundrare. Men vinerna från Alto Piemonte är även de högintressanta. Områden som Gattinara och Ghemme är inte så kända i Sverige.

Alto Piemonte

Viner gjorda på druvan nebbiolo vinner sällan jämförande vinprovningar med sockerstinna och överextraherade viner. Nej, de är i likhet med röda bourgogneviner utpräglade matviner. Viner gjorda på nebbiolo kommer till sin fulla rätt när vinet ackompanjeras av mat på tallriken.

Jag är precis hemkommen från fem intensiva dagar med provning av viner från Piemonte. Denna gång besökte jag även det mindre kända området Alto Piemonte. Området ligger i norra delen av Piemonte. Piemonte betyder ju ”vid bergets fot” och det kan inte stämma bättre än här i Alto Piemonte. Jag ser snöklädda Alper i horisonten där jag står mitt bland vinstockarna. Det är relativt nära till Milano och flygplatsen Malpensa så det är inga problem att lätt komma hit. Det var här, i Alto Piemonte, druvan nebbiolo först gjorde sig känd och det var mycket senare som vinerna från Barolo och Barbaresco blev berömda.

Vinerna från Alto Piemonte är i regel lite lättare och ljusare i färgen. Det betyder ingalunda att de är sämre eller banalare viner. Nej, vinerna ska tas på fullt allvar trots att de inte är lika kända som Barolo och Barbaresco. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd med svala nätter. Klimatet är mer inlandsbetonat till skillnad från Langhe där Barolo och Barbaresco produceras. Kalla nätter och varma dagar ger vinerna dess komplexitet. Jordmånen varierar en hel del med allt från lera och granit till gammal vulkanisk mark. Vulkaner och isälvar har präglat landskapet och jordmånen. I området kallas nebbiolodruvan för ”spanna”. Ni som åkt skidor i norra Italien kanske stött på vinerna på krogen. Ofta bara med beteckningen spanna på etiketten. Klimatförändringen har gynnat Alto Piemontes vinodlingar då man ligger på gränsen för vad nebbiolodruvan klarar av klimatmässigt. Jag tycker att vinerna utvecklats betydligt de senaste tio åren och är idag nästan jämförbara med Barolo och Barbaresco. Det är kanske framförallt till Barbaresco mina tankar flyr när jag provar områdets viner.

Nervi Gattinara

Jag hade förmånen att träffa ägaren till vinproducenten Nervi, Erling

Astrup. Erling pluggade på Italiens berömda handelshögskola Bocconi i Milano. Milano ligger inte alls långt från Alto Piemonte så Erling var här ofta under sin studietid. Så när bankerna tänkte splittra upp konkursboet och sälja vingårdarna efter vinproducenten Nervi, slog norrmannen till och köpte den konkursmässiga vinproducenten. Resten är historia som man säger. Idag tillhör Nervi ett av de bästa vinhusen i Alto Piemonte och huset har en lång historia att falla tillbaka på. Vinhuset grundades 1906 och har knappt 30 hektar vinmark nedanför berget Monte Rosa. Erling har investerat i en modern vinanläggning och arbetat mycket med vingårdarna. Den största exporten sker idag till Norge men vi kan även finna några viner i Systembolagets beställningssortiment. Jag blev imponerad av vinernas kvalitet. De är lite lättare och kargare än vad Barolo normalt är. Syran är hög och färgen lite blekare men de passar formidabelt till mat. Jag hade möjlighet att prova viner från 1964, 1990, 1999 och framåt. Det var fantastiskt vilken lagringsbarhet vinerna har. Jag blev generellt imponerad av många viner från området Alto Piemonte. De mest kända vinområdena här är Gattinara och Ghemme.

Travaglini Gattinara

Den mest kända producenten i Gattinara är utan tvekan Travaglini. Av Gattinaras totalt 100 hektar som är planterade med nebbiolo, eller ska vi kalla det spanna, äger vinhuset Travaglini omkring hälften.

 

Med sina kalkfattiga jordar med mycket granit skapar man här en annan tolkning av nebbiolovin. Den röda jordmånen vittnar om mycket järn i marken. Vinerna är lite lättare och ljusare i färgen än exempelvis en Barolo. De har ändå samma kraft och distinkta tanniner och syran finns alltid där. Det är utpräglade matviner. Vinerna klarar även lång lagring precis som Nervis viner, vilket är upplyftande och befriande. Jag är trött på söta överextraherade viner som knappt överlever sim fyraårsdag med värdighet. Nej, Travaglini gör viner med hög kvalitet som även kan lagras länge och utvecklas vidare. Dock kanske det ska nämnas att de inte behöver lagras längre tid för att kunna drickas. Men lite tid i vinkällaren skadar inte. Vissa av Travaglinis viner återfinns i beställningssortimentet.

Vinområdet Boca

Det finns ett antal områden i Alto Piemonte som inte alls är kända i Sverige. Ett av dessa är Boca. Jag hade förmånen att sitta bredvid ett par som gör viner från Boca, familjen Duella. De var lågmälda och inte påstridiga utan undrade om jag ville prova deras vin. Jag blev positivt överraskad av vinets kvalitet.

 

I Boca blandas nebbiolon upp med två andra druvsorter, vespolina och uva rara. Stilen är lite mer rustik men det är omisskännligt nebbiolo i glaset. Färgen är ljus och syran hög med distinkta tanniner. Perfekt till den lokala maten, bestående av en hel del kött och ost.

En annan trevlig producent, som gör riktigt moderna viner, är Enrico Crola i Mezzomerico. Här har vi en spännande vinmakare i vardande. Det ska bli intressant att återbesöka honom och se hur hans viner utvecklas framöver.

Det ska nämnas att det generellt var många viner från Alto Piemonte som överraskade med kvalitet och personlighet. Det finns ett antal andra områden som inte berörs i denna artikel men som likafullt är spännande.

Det här var första gången som, Consorzio Tutela Nebbiolo Alto Piemonte, manifesterade sig för en större internationell publik. Det ska bli spännande att följa detta intressanta vinområde i framtiden.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer