Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Julsnaps - bäst i test - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Julsnaps – bäst i test

Snart fjärde advent och det lackar mot jul. Om en vecka är det Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson på TV och vi äter julskinka. DinVinguide.se har provat julsnapsen. Frågan är vilken är bäst? Vilken snaps passar till sillen och vilken passar till det småvarma? Vi har svaret här i artikeln Julsnaps - bäst i test.

Julsnaps – bäst i test

Jag vill först och främst informera er läsare att jag har nog en relativt konservativ smak vad gäller snaps till skillnad vad gäller vin. Jag har ända sedan min studietid varit väldigt förtjust i just snaps. Snaps var lite studentikost på min tid och mina första stapplande steg i snapsens värld togs på Sveavägen 56 i Stockholm. Det var i vår kårlokal på Handels.  Jag var på väg att bli vuxen trodde jag och började dricka snaps. Detta var i slutet på 1970-talet. Det har ju runnit rätt mycket vatten under broarna sedan dess. Men julen är min högtid för mitt snapsande. Jag gillar att para ihop olika snapsar med olika maträtter på min tallrik. Med följd att det blir en del öppnade buteljer i barskåpet i januari. Men dessa tar jag sedan fram till påsken igen. Några råd som jag brukar följa. Kyl inte ned snapsen för mycket för då förlorar du de fina aromerna kryddmästaren skapat. Och kanske det viktigaste, ta små men fler klunkar då spriten lätt bedövar dina smaklökar. Samt kanske det allra bästa, du undviker även att bli ordentligt full.

Oftast brukar jag dela in mina olika snapsar till att passa de olika rätterna på min tallrik. Det hör även till att jag brukar ta ett rätt stort antal vändor kring det dignande julbordet.

Mina favoriter till sillen

O.P. Anderson Aquavit

Nr 42. Pris 284 kr
Genom åren har jag genomfört en hel del provningar av snaps. Inte minst här på DinVinguide.se. En av de stora favoriterna brukar vara O.P. Anderson. Det är en riktig klassiker för de flesta och även för undertecknad. Det är heller ingen tillfällighet då smakerna tilltalar den svenska gommen. Originalet såg dagens ljus 1891 och blev snabbt en stor succé. Spriten har en kraftfull kryddning av kummin, anis och fänkål för att sedan få en 6 månaders duvning på ekfat. Mitt första val till sillen! Vill du ha en variant på O.P. som är lite svagare i alkohol samt i sin kryddning välj då Skåne som har samma kryddblandning som O.P. men med halva kryddmängden och lite lägre 38 % alkohol.

Aalborg Juleakvavit 2021

Nr 11262. Pris 299 kr
Sedan min tid när jag bodde i Danmark är jag svag för dansk snaps. En av de riktiga klassikerna är Den Danske Spritfabrikkers Aalborgs Juleakvavit. Varje år är det en ny design på flaskan men innehållet är detsamma år från år. Eller kanske mer korrekt kryddningen i snapsen är densamma. Denna tradition började man med i början på 1980-talet. Smaken är det lite mer tjong i än mångas av våra traditionella svenska snapsar. Här är det raka rör med kummin, lite dill och citrus men även en angenäm och markant spritsmak. Detta är en snaps för dig som gillar ett hederligt och rustikt järn till sillen. Många av mina gamla vänner i Danmark har sparat olika års buteljer för de gillar designen. Det är en kul tradition med ombytet tycker jag. I år är designen industriporten till spritfabriken. Aalborg Juleakavavit finns i Systembolagets säsongsortiment. Skynda på för den tar ofta snabbt slut.

Nu har temperaturen ökat i kroppen och jag blickar på julbordets lax

Lysholms Linie Aquavit

Nr 59. Pris 285 kr
Lax är en stor favorit för mig på julbordet. Det gäller både rökt och gravad. Men laxen är fet och det är många rätter på ett smörgåsbord kvar att prova. Man behöver med andra ord en riktigt god dragnagel för magen eller en dram som man säger västerut. Vad passar då inte bättre än Norges stolthet Linie Aquavit. En favorit i många svenska hem, i Norge är det religion. Det hela började för över 200 år sedan med en misslyckad försäljning av snaps på södra halvklotet. De fem faten med sprit såldes inte och fick vackert följa med fartyget tillbaka till Kristiania. Då gjordes upptäckten att spriten blivit så mycket bättre av transporten. En ny snaps hade uppfunnits genom de dubbla passagerna över ekvatorn. Sedan dess är det storfavoriten för många snapsälskare i Sverige och Norge. Sherryfaten som transporteras över ekvatorn ger en mild och speciell karaktär med kryddningen av kummin, fänkål, pomerans och inte minst dillen. Dill som krydda i spriten möter förtjänstfullt smaken av dill i den gravade laxen. Linie Aquavit är även perfekt till räkorna, prova och bedöm själv.

Nu är den värsta glupande hungern stillad men julbordet har mycket mer att bjuda på. Det är dags för det småvarma, tillsammans med de olika lådorna med allsköns goda ting i. Detta tarvar ett ordentligt djupdyk i snapskylaren. Här brukar jag gå loss på tre olika spritsorter. Men som alltid ta det varligt jag vill ju inte missa kvällens julgröt. Små klunkar!

Herrgårds Aquavit

Nr 26. Pris 229 kr
Herrgårds kom till våra smörgåsbord efter andra världskriget. Historiskt hade vi mest druckit klar sprit i Sverige men whiskyn blev mycket populär. Engelsmännens och skottarnas brännvin men som även konsumerades i alla Hollywoods produktioner. Vi gick ju på bio på den tiden innan TV slog igenom. För att hänga med så skapade kryddmästaren en snaps spetsad med whisky. Basen av kummin och fänkål har även fått en dos av koriander tillsammans med den populära whiskyn. Och det var maltwhisky! Det hela lagras sedan på sherryfat under minst tre månader. Voilà, Herrgårds steg in i våra svenska hem. Jag gillar Herrgårds till framförallt köttbullar och det rökta och lite feta, tänk lammfiol och revbensspjäll. Å gott är det.

 

Prima Julsnaps

Nr 86308. Pris 199 kr
Denna sprit är en ny bekantskap för mig. Jag känner inte till när den kom till den svenska marknaden först. Kanske någon läsare vet? Doften är fylld med angenäm kryddighet. Jag förnimmer den traditionella kumminaromen och lite citrus med ett lätt sött inslag. När jag läser på vad det är för ingredienser  låter det spännande cognac och dadlar. Det passade utmärkt till flera av julbordets rätter. Varför inte prova något nytt till det klassiska smörgåsbordet.

Gammal Norrlands Akvavit

Nr 262. Pris 229 kr
Jag har sedan länge en gammal umgängeskrets från sundsvallstrakten. Det var med dem jag lärde mig att dricka denna snaps. Lokalpatriotismen firas och man dricker Gammal Norrlands. Mina vänner tyckte den passar till det mesta och jag är benägen att hålla med. Ursprunget var om inte jag är felinformerad tillgången till cellulosasocker. Detta är ju något man har gott om i just Norrland och inte minst i bland skogsbolagen i Sundsvall. Denna snaps firar snart hundra år, 2029. Jag gillar Gammal Norrlands till både sill men mer till det småvarma som smörgåsbordet har att bjuda. Aromerna är fyllda av kummin, anis och fänkål. Klassiska kryddor som rundas av med sherry. En klassiker som många norr om Dalälven har på sitt julbord.

Nu har det ätits och druckits. Då är det dags för en digestive, ett måste för en mätt mage, tycker jag. En tradition jag lärt i Frankrike och Italien.

Bäska Droppar

Nr 214. Pris 229 kr
Jag vet att denna snaps delar befolkningen i en del som inte gillar den och de som inte klarar ett julbord utan Bäska Droppar. Jag gillar den som en stilla återställare av mina smaklökar och för att hjälpa på min matsmältning. Julmat är ju både fet och rökt vilket inte alla magar gillar. Malörten är tydlig här men även den lilla aromen av angenäm sötma finns. Besken är kanske mest populär i Sveriges södra delar men även en stor favorit hos mina fiskekompisar i skärgården. En inte oäven vän till nattamaten efter att slipsen åkt av. Men ett tips är att den passar inte helt fantastiskt till fisk och skaldjur, ett tips från coachen bara.

Efter all mat och och snapsar är det gudagott med kaffe. Till kaffet passar norsk fatlagrad dram perfekt.

Gammel Opland Julakvavit

Nr 11190. Pris 149 kr
Norge har en lika lång och ärofylld tradition av snaps som vi har i Sverige. Jag har stor respekt för det norska hantverket vad gäller akvavit. Generellt brukar norrmännen ekfatslagra sina drammar längre. Alla känner väl till Linie Aquavit som till och med rundar ekvatorn i sina ekfat. Gammel Opland har lagrats hela åtta år på fat. Ja, ni läste rätt, åtta år! Kryddningen är lite annorlunda som ger aromer av både honung och vanilj från fatlagringen förutom de traditionella doften av kummin. Till detta finns även en finstämd doft och smak av torkade julfrukter som passar så väl till högtiden. Det är en balanserad och mycket god snaps tycker jag. Jag lyfter min hatt för den norska kryddmästaren. Gammel Opland sitter även perfekt som sista snaps till det du har kvar på tallriken innan det söta anländer. Men den passar även utmärkt till kaffet efter eller varför inte till det söta. Prova gärna din norska snaps till kaffet, det funkar perfekt. Den långa fatlagringen ger lite av samma känsla som en cognac eller en armagnac.

Julsnaps – bäst i test

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer