Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
champagne
Skriven av Anders Levander

Julklappen som bubblar av kunskap – champagne

Min kompanjon och tillika käre vän Fredrik Schelin har precis skrivit en bok om champagne och andra bubbel. Det är nog många som sett Fredrik i TVs morgonsoffor när han provar champagne med programledarna. Jag som själv skrivit om vin i många år och givit ut böcker är imponerad. Fredriks bok om bubbel är riktigt bra och det är en perfekt julklapp.

Julklappen som bubblar av kunskap – champagne.

champagneFredrik Schelin har under alla år jag känt honom vurmat för mousserande vin. Han tillbringar mycket tid med att resa i områden där man tillverkar bubbelviner. Allt från talrika besök i Champagne till Sydafrika med sina Cap Classique.

Fredriks liv snurrar kort och gott mycket kring vin med bubblor i och från hela världen. Detta har nu krönts med en elegant bok som kom på bokhandelsdiskarna för några veckor sedan med titeln Champagne, 49 miljoner bubblor i en flaska.

Tillsammans med fotograf Raphael Cameron alias vår ”Raffe” och illustratören Sara Cameron har Fredrik fyllt 200 sidor med kunskap om bubblande vin. Boken har vackra foton. Raffe är inte bara en glad kille utan även en gudabenådad fotograf. Han har känsla för bilder med vinmotiv och inte minst människorna i vinvärlden. Saras teckningar skapar en trevlig och luftig stil. Det är en lättläst bok utan några pekpinnar alls. Vi som känner Fredrik väl vet att han inte har någon snobbism eller ”von oben” attityd till champagne. Denna naturliga inställning, gör det mindre komplicerat för den mindre invigde i bubblornas magiska värld, att läsa om vin.

Något som jag speciellt gillar är recepten på maträtter som passar till champagne. Det är inga komplicerade saker som tar tid eller är tekniskt svåra att tillaga. Fredriks långa erfarenhet som krögare visar sig väl här. De 28 åren bland grytor och gäster har satt sina spår på ett positivt sätt. Grattis Fredrik till en fin bok!

Vinnare i kategorin bästa franska vinbok i kokbokstävlingen Gourmand Awards 2018. Nu representerar boken kategorin i världstävlingen.

champagneBoken Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska, är min givna julklapp i år.

Finns hos bland andra Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus. Pris från 199 kr.

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-30
  • ISBN: 9789188799609
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders