Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sangiovese di Romagna
Skriven av Anders Levander

Italiens bästa druvor – Sangiovese di Romagna

På sommaren tillbringar jag så mycket tid jag kan på sjön. Få ställen lämpar sig bättre att prova vin på och att laga mat. Jag bor sedan många år delvis i Italien och mitt hjärta klappar lite extra för italienska viner och landets ursprungliga druvor. Jag är hopplöst förälskad i vinregionen Emilia Romagnas druva Sangiovese di Romagna. Jag har provat en hel del viner gjorda på druvan Sangiovese di Romagna under senare tid.

Sangiovese di Romagna;

 

Druvan odlas framförallt i regionen Emilia Romagna, som ligger längs Adriatiska havets kust i nordöstliga Italien. Regionens huvudstad är Bologna. Området har haft vindruvor som gröda för vinproduktion långt tillbaka i tiden, till och med långt före Romarnas tid. Redan Etruskerna odlade vin här så långt tillbaka som omkring 700 fKr. De bästa vinerna har sitt ursprung från Appeninernas böljande sluttningar, ner mot Adriatiska havet. Druvan odlas även på de mer sandiga slätterna nära havet där man finner ett varmare och fuktigare klimat. Personligen tycker jag att de druvor som växer på sluttningarna på 200-600 meters höjd över havet ger de bästa och mest komplexa vinerna.

Druvan är en släkting till Toscanas mer kända sangiovese- och brunellodruva. På sedvanligt sätt kräver druvan kärlek och förståelse om var den ska planteras och hur den ska skördas. När Sangiovese di Romagna hamnar i rätta händer och i rätt miljö är vinerna av högsta klass.

Viner gjorda på Sangiovese di Romagna är generellt betydligt billigare än vad motsvarande viner från Toscana är. Detta gäller inte bara i Sverige utan i ännu högre grad i Italien. Italienaren är faktiskt, tro det eller ej, ännu mer ”Label drinkers” än vad vi svenskar är. Det är många gånger viktigare vad det står på etiketten än vilken kvalitet vinet har. Givetvis skiljer sig vinerna något åt beroende på vilken sangiovesedruva vinet är gjort på. Generellt och mycket grovt kan man säga att Sangiovese di Romagna ger lite jordigare och något mer rustika viner till skillnad mot sina toscanska kusiner. Syran är något högre i vinerna från Chianti och kan många gånger kännas lite mer snipiga. Summa sumarum, jag tycker om och beundrar båda stilarna av druvan sangiovese. Den tredje typen av druva är Brunello di Montalcino, som är en ytterligare variant av sangiovese. Brunello skiljer sig i stilen från de två övriga med sin lite mörkare och djupare karaktär. Vinerna från Montalcino är kraftfullare och mer lagringsbara men samtidigt betydligt dyrare. Men det vore felaktigt att bedöma vinerna från Romagna som billiga kopior. De har absolut sin egen karaktär och står sig föredömligt i en jämförelse.

Sangiovese di Romagna och mat.

Italien har en skatt av ursprungliga druvor till skillnad mot många andra länder som anammat och använder sig av internationella druvsorter. Nu ska det erkännas att det vi i dagligt tal benämner internationella druvsorter är ju till övervägande del franska druvtyper. Dessa druvor, såsom chardonnay och cabernet sauvignon, har världens vinodlare gjort till sina men kändisskapet skapades ursprungligen i Frankrike.

Ja, mat och Sangiovese di Romagna då. Sangiovese tillsammans med Piemontes kungliga druva nebbiolo, är de druvtyper som passar bäst till mat. Italienarna är ju inte bara mästare på vin utan även kulinariska experter. Emilia Romagna kan man kanske även utse till Italiens matmecka. Många kanske har invändningar mot detta men Emilia Romagna har en skatt i sina matvaror. Tänk bara Spagetti Bolognese, Parmaskinka, Mortadella, Parmesanost och Cullatello samt mycket mera. Få ställen i världen kan utmana en riktig ”antipasti” från Emilia Romagna i kvalité och mångfald. Mat och vin hör ihop och Sangiovese di Romagna och mat hör sannerligen ihop. Vad passar bättre till en pastarätt om inte ett lite syrligt och fruktigt vin med karaktärsfullt djup gjort på Sangiovese di Romagna.

Det finns tyvärr en liten vrångbild om regionen Emilia Romagnas viner. Det hör till historien att regionen tidigare bara förmådde att göra enklare rustika skapelser. Men idag har regionen en levande och framtidsinriktad vinproduktion med hög kvalitet.

Sangiovese di Romagna och priser.

Generellt har inte regionens viner samma nimbus och kändisskap som Chiantis och Montalcinos viner har. Nu är det heller inte exakt samma druvtyp och vinregionernas karaktär och terroir skiljer sig något åt. Men jag vill dock påstå att man får mycket för pengarna vad gäller kvalitet när man väljer en butelj gjord på druvan Sangiovese di Romagna.

Tips på viner på Sangiovese di Romagna från Emilia Romagna på Systembolaget.

Prugneto Sangiovese Superiore #2313, 85 kronor

Ett fint insteg i druvan Sangiovese di Romagnas värld. Ett bra och typiskt vin från regionen som är klart prisvärt för den kvalitet man får. Speciellt i jämförelse med viner från Chianti med samma pris. Perfekt till det grillade men lika passande till en italiensk Antipasti. Ett av Systembolaget mest prisvärda röda matviner. Vinet har både bett och följsamhet med tydlig syra och en lätt struktur med tanniner. Det är det som gör vinet så användbart till många olika typer av maträtter.

 

Il Nespoli #73595, 139 kronor

Detta är en riktig favorit med sin typiska stil och karaktär av Sangiovese di Romagna. Vinet klarar av mer avancerade rätter och kostar inte så mycket för kvaliteten i flaskan. Mer djup och känsla – ett finvin i vardagen. Dessvärre finns vinet inte i det ordinarie sortimentet och behöver därför beställas. Räds inte detta, det är enkelt och kostar inget extra.

 

 

Pruno #74021, 268 kronor

Detta är ett av mina absoluta favoriter från Emilia Romagna. Jag har känt Enrico Drei Dona i många år och följt utveckligen av vinhusets viner nära och därmed sett vinmakarens utveckling mot toppkvalitet. Ja, vinet är lite dyrare men smakar samtidigt en hel del. Det är kvalitet rakt igenom och vinet klarar allt från den enklare pastan till den grillade köttbiten. Vinet har blivit lite dyrt då det endast finns att beställa på Bolaget tyvärr.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer