Svenska flaggan
Irish coffee
Skriven av Anders Levander

Irish coffee

Tisdag den 25 januari är National Irish coffee Day runtom i världen. Varför inte värma en frusen kropp med en härlig sjuttiotalsdrink. Vår framlidne kollega och vän Jerry Lindahl gillade Irish Coffee. Till hans minne publicerar vi en av hans fina artiklar igen på irishcoffeedagen.

Irish Coffee

Jakten på en perfekt Irish Coffee

Irish Coffee är en god och mycket populär drink i Sverige. Sitter man på krogen, i skidbacken eller ännu hellre i baren på en finlandsfärja så är det lätt hänt att det blir ett par omgångar Irish Coffee. Men det är en drink man bör ha respekt för och inte överkonsumera. Det straffar sig ganska snart. Varm dryck blandat med sprit har en tendens att slå till överraskande lömskt och hänsynslöst. Det har jag själv erfarenhet av.

Bild från DinvinguideJag skulle gå på fest och klädde upp mig i kostym med myggjagare, för er erfarenhetshandikappade så innebär det spetsiga skor som är ganska långa och var högsta mode på 1950- och 60-talet. Hur som helst så kom jag på den briljanta iden att jag skulle ha med mig Irish Coffee till festen. Jag tyckte själv att jag var oerhört listig när jag förberedde allt hemma. Kaffe, farinsocker och whiskey blandat i termosen. Skruvlocket på termosen var ihåligt med ett lock ovanpå, ursprungligen till för att förvara socker i. Jag vispade grädde och fyllde det ihåliga locket. Ni märker vilket födgeni jag var reda som ung korkskalle. På festen var det bara att korka upp termosen och hälla whiskykaffe i en kopp och öppna locket i skruvlocket till termosen och klicka i grädde efter behag.

Naturligtvis blev jag aspackad på festen och myggjagare kändes som ett par längdåkningsskidor och sådana ska man aldrig ha på sig inomhus. Jag snubblade vid upprepade tillfällen på mina spetiska skor och slog både näsa och hakan i dörrposter, väggar och golv. Jag har fortfarande ett ärr på hakan som påminner om min succé. Kostymen blev sig aldrig sig mer lik och blodfläckarna på den vita skjortan gick naturligtvis inte bort. Den ett par kilometer långa promenaden från festlokalen till mitt hem tog en hel evighet och jag trodde aldrig att jag skulle komma hem. Det märkliga är att jag fick med mig en tjej hem den kvällen. Något jag aldrig skulle lyckats med på den tiden om jag hade uppfört mig.

Ni som nu läst inledningen om hur National Irish Coffe Day bäst ska firas förstår att vi på DinVinguide.se saknar vår käre framlidne kollega, Jerry Lindahl.
Redaktör Anders Levander

Irish Coffee

Det finns nog flera historier om hur drinken kom till. Jag har hört flera tolkningar på historien. Inte så konstigt. Mitt minne är långt ifrån fotografiskt så när jag ska återge något så måste jag antingen läsa innantill eller så improviserar jag och kanske lägger till och drar ifrån lite grand i historien. Det brukar bli en bättre historia då. Hursomhelst så är det en trolig historia eller tolkning om ni så vill, hur drinken kom till enligt följande.

Bild från DinvinguideJoseph Sheridan anses vara den som uppfann Irish Coffee och han anställdes 1942 som restaurangchef på restaurangen Foynes vid Foynes port, en viktig hamn i det lilla samhället med samma namn i grevskapet Limerick på västra Irland. Foynes var från 1939 mellanlandningsplats för den transatlantiska sjöflygplanstrafiken. Joseph Sheridan insåg att passagerarna behövde något både värmande och stärkande medan de väntade på att flygplanen tankade. Det ska väl tilläggas att det inte var direkt varmt att flyga med propellerplan över Atlanten och att passagerarna nog var rätt nedkylda vid mellanlandningen. Irland är dessutom känt för att det alltid regnar, där av smeknamnet ”den gröna ön”. Något som inte gjorde saken bättre. Som lösning på problemet så uppfann han alltså drinken Irish Coffee och årtalet torde vara 1943 och drinken blev snabbt mycket populär. Från början hade kaffedrinken troligtvis inget namn men det påstås komma sig av att Sheridan, på frågan om det som serverades var brasilianskt kaffe, helt enkelt svarat ”No, its Irish Coffee”. Resten är som det brukar heta, historia. Efter i runda slängar drygt 2.000 transatlantiska flygningar via Foynes ersattes sjöflygtrafiken 1945 med normala marklandande flygplan men då var redan drinken etablerad i USA och övriga Europa. Joseph Sheridan har också fått ge namn åt en bar på Shannon Airport samt åt en Irish Coffee-likör.

Och så till receptet som det finns många utav. En del bättre och en del sämre. För det första så ska det vara icke rökig irländsk whiskey. Det är att föredra en blended whiskey. Irländsk whiskey i allmänhet och irländsk blended whiskey i synnerhet är relativt billig. Tullamore D.E.W fungerar utmärkt. Det är bara bortkastat att ta en finwhisky och det ska inte vara skotsk maltwhisky och whiskyn ska absolut inte vara rökig till sin karaktär. Visst går det att bryta mot dessa enligt somliga rigida regler men då blir det fan inte heller en Irish Coffee, så det så.

Utgå i från strakt kaffe. Bryggkaffe är det vanligaste och förmodligen bästa ur flera synpunkter. Bryggkaffe innehåller mer koffein än espressokaffe då vattnet rinner långsammare genom kaffet och koffeinet får verkligen tid att lakas ut. Koffeinet är uppiggande och samverkar bra med whiskeyn i kaffet.

hot-drink-irish-coffeeEspressokaffe må vara starkare till sin karaktär och smak men innehåller mindre koffein än bryggkaffe på grund av att man i princip skjuter het ånga igenom kaffet och det ger inte koffeinet mycket tid till att lösa sig. Det här är inget nys, det är helt enkelt fakta. Vilket kaffe man nu väljer är av underordnad betydelse. Hur som helst så blandar du i ett par teskedar farinsocker eller efter din egen smak. Det bör vara farinsocker, det har lite mer personlig smak och karaktär medan vanligt socker bara blir sött.

Jag har varit med om att på en restaurang i Dublin bli serverad Irish Coffee där man flamberade sockret i en stekpanna med whiskey. Det är oklart om det blev till drinkens för eller nackdel då irländskt kaffe är hemskt, men nu åter till receptet.

Rör om så sockret löser sig ordentligt. Därefter häller du i whiskeyn av irländsk typ. 2 till 4 centiliter borde vara lagom och absolut inte mer än en 6:a. Tänk på att det är en varm drink och den slår hårt. Nu ska du inte röra om alls. Jag förstår att det kliar i fingrarna men låt bli. Låt i stället densitet och värme ta hand om problemet så blir allt bra.

Nästa steg blir att hälla på ett lock med lättvispad grädde i koppen och avslutningsvis dekorera med lite kaffepulver. Sprutgrädde i alla former är bannlyst. Bara för er egen skull naturligtvis. Sprutgrädde smakar konstigt och löser upp sig blixtsnabbt. Ska man göra det bra och ordentligt så finns inga genvägar. Jag utgår i från riktig vispgrädde. Om man är lite fiffig och kan planera lite så är det en utmärkt ide att vispa grädden dagen före och förvara den i kylskåp över natten. Ha ett lock eller gladpack ovanpå behållaren med grädde så den inte tar smak av kylskåpets atmosfär. Och varför är det så viktigt att låta grädden stå i kylen över natten då undrar ni väl?
-Jo den blir lätt seg och absolut inte obehaglig. Tvärtom så kan man efter att ha vispat upp den lite grann hälla på ett ”gräddlock” som håller ihop över det varma whiskeykaffet och det är det som är det fina i kråksången för nu ska du dricka det varma whiskykaffet igenom den kalla grädden. Det är en taktil upplevelse som de flesta missar genom att stoppa ett sugrör eller sked i koppen eller glaset. Då blir det ju ingen mening med gräddlocket. Då kan du ju lika bra strunta i grädden helt och hållet och leva ett fettfriare liv. Det enda som händer är att när du suger upp kaffet med sugrör antagligen bränner dig på tunga av det heta kaffet och får upp eventuell sump och olösta sockerrester från koppens botten och det är ju gott, eller hur? Vad som är värre är när Irish Coffee serveras med en sked. Då blir det naturligtvis att man rör runt och då blir det vanligt gräddkaffe med whiskey och inget annat. Man blir packad och glad men missar helt och hålet det sensuella mötet mellan varmt och kallt som är så gott. Tänk exempelvis på kall vaniljglass med varm hallonsås som i alla fall jag diggar stenhårt eller varför inte varm äppelkaka med kall vaniljsås. Ja ni fattar.

Nedan hittar du ett recept på en Irish Coffe
Bild från DinVinGuide

Irish coffee

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer