Svenska flaggan
Skriven av Anders Levander

I ingenmansland utanför Alba fann jag bästa Arneis vinet gjort av Ghiomo.

Fem kilometer nordost om Alba i Piemonte ligger den oansenliga staden Guarene. Utsikten från Guarene är magnifik över Langhe man ser Barbaresco och Barolo långt i fjärran. Vad har denna lilla stad med vin att göra? Jo jag har här upptäckt två mycket intressanta viner gjorda på druvsorterna Arneis och Nebbiolo. Guarene har vare sig de mer berömda denominationerna som Barbaresco eller Barolo för Nebbiolo  eller Roero för Arneis. Just detta faktum gör vinerna ännu mer intressanta. Prisnivån är på en helt annan nivå, de är rent ut sagt billiga för vad som finns i flaskan. I Italien är vinets geografiska ursprung viktigt och följs noggrant av både konsumenter och producenter. Detta påverkar givetvis priset.

Familjen Anfossi tillverkar en av de bästa Arneis jag provat i Piemonte. Vinmakaren Giuseppino lägger ned mycket möda i sina vingårdar. På bilden ser vi de två olika typerna av Arneis. Bästa kvaliteten Inprimis och basvinet Fussot.
Familjen Anfossi tillverkar en av de bästa Arneis jag provat i Piemonte. Vinmakaren Giuseppino lägger ned mycket möda i sina vingårdar. På bilden ser vi de två olika typerna av Arneis. Bästa kvaliteten Inprimis och basvinet Fussot.

Ghiomo heter vingården som gör dessa intressanta viner. Familjen Anfossi har här tillverkat viner i generationer. Även frukt som äpplen och päron har stått på agendan men idag är man fokuserad på vinmakning. Totalt produceras sex olika typer av viner gjorda på druvorna Arneis för de vita vinerna och Barbera och Nebbiolo för de röda vinerna. Samtliga viner är välgjorda och det är absolut ingen tillfällighet. Giuseppino Anfossi har under många år skött sina vingårdar exemplariskt. Detta ger nu avtryck i kvaliteten. Efter att under en fem veckor provat många Barolo och Barbaresco viner samt även en och annan Arneis så anser jag att jag har bra underlag för mina bedömningar.

Vinhuset Ghiomo gör en klart prisvärd Nebbiolo Alba.
Vinhuset Ghiomo gör en klart prisvärd Nebbiolo Alba.

Vinerna jag provat tillhör ingalunda de absolut bästa i regionen men när man betänker pris och kvalitet kommer de väldigt högt på min skala. Vinhusets Nebbiolo Sansteu som är huset bästa Nebbiolo kostar mindre än hälften än vad andra vinmakares viner gör. Skillnaden är att Giuseppinos viner vare sig är Barbaresco som endast ligger tre kilometer från vingården eller Barolo som ligger 12 kilometer bort. Jag provade ett antal olika årgångar och de åldras med skönhet och grace. Även mindre lyckade årgångar sjöng vackert i glaset vilket förvånade. Husets Nebbiolo Alba från 2010 är mineralisk och har bra bett i tanninerna men det skall noteras att det inte är vare sig en Barolo eller en Barbaresco.

Arneis när det är som bäst från Ghiomo.
Arneis när det är som bäst från Ghiomo.

Men det bästa sparas till slut och det är det vita vinet Arneis. En relativt nyligen återupptäckt druva i Piemonte som har blivit mer och mer populär för varje år. Ghiomo har två olika Arneis på programmet och jag föredrar kvalitetsvinet Inprimis. Arneis har vissa likheter med en Riesling men med lägre syra och lite mer fethet i strukturen. Arneis har rykte om sig att drickas ungt. Detta stämmer inte alls för Ghiomos viner. De blir faktiskt bättre efter ett par år i flaskan och utvecklar nya spännande aromer.

Det enda trista är att vinerna inte kan köpas på Systemet. Men de som passerar Langhe ta en avstickare till Guarene och Ghiomos vinhus.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders