Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grüner Veltliner under sportlovet
Skriven av Anders Levander

Grüner Veltliner under sportlovet

Det är dags att planera in vilka drycker du ska dricka under sportlovet. Mitt val är att alltid ta med mig ett par flaskor grüner veltliner. Ett underbart vin som passar till det mesta du har på tallriken.

Grüner Veltliner under sportlovet

Många vet inte att Österrike faktiskt är ett av världens ledande vinländer. Detta kanske överraskar många läsare. Efter den stora katastrofala vinskandalen år 1985 har landet genomgått en mindre vinrevolution och mycket litet av det gamla trista finns fortfarande kvar. Idag är det är en ny och mycket modern vinindustri som vi möter i Österrike. Några av vinvärldens mest intressanta viner görs faktiskt här idag. I framtiden kommer vi att få se och höra ännu mycket mer om dessa viner, tro mig.

Den botaniska bakgrunden för grüner veltliner är höljd lite i dunkel. Genom utförda DNA analyser vet vi att ena parten i druvan härstammar från Traminer. Den andra delen har med största sannolikhet stamtavla från en idag inte odlad druva men dock med en österrikisk bakgrund. Efterforskningar kan spåra den så långt tillbaka som till Romarna. Skriftlig dokumentation om druvan finns från 1700-talet. Då kallades den grüner muskateller som även idag ibland används som ett synonymt namn. Andra använda synonymer är; weissgipler, grüner manhardsrebe och som nämnts grüner muskateller. Druvan blev väldigt populär efter andra världskrigets stora förändringar i vinnäringen. Grüner veltliner är lättodlad och passar många av landets jordmåner. Druvan ger utan större skötsel hyfsad stor avkastning. Grüner är även motståndskraftig mot olika sjukdomar vilket givetvis är positivt för vinodlaren som inte behöver bespruta vingårdarna i någon större utsträckning. Detta låter kanske inte så kul för en vinkännare. Lättodlad och stora skördar, kan det vara något? Ja, det finns en del enklare viner gjorda på grüner som amerikanarna kallar den. Men det är inte dessa viner vi fokuserar på idag. Utan de fina och läckra, eleganta och komplexa vita vinerna gjorda på grüner veltliner.

Av Österrikes vinareal är en tredjedel av landets vinareal uppodlad med grüner veltliner. Det är landets nationaldruva och dess stora stolthet, och det med rätta. Framförallt är druvan odlad i vinregionerna Kamptal, Kremstal, Wachau och Wienviertel.

När man skall återge hur en grüner veltliner doftar och smakar nämns ofta den peppriga och kryddiga karaktären. Själv brukar jag känna igen vinet på vitpepparsensationen på tungspetsen tillsammans med en lätt salt mineralitet. Kommer sedan en lätt oljig fethet med frisk syra med citrus och en allmän fruktig karaktär – ja då är det grüner veltliner jag har i glaset. Vid blindtester av grüner så brukar vinkännare ofta säga att grüner veltliner är lite som en korsning mellan silvaner och riesling eller mellan chardonnay och riesling. Personligen finner jag likheter med upp till fyra olika druvtyper, riesling, silvaner, pinot blanc och även chardonnay. Att i ord beskriva saker som doft eller smak är många gånger svårt. En del personer kanske associerar med andra aromer.

Doft av friska gröna äpplen och mogen melon med örter och kryddighet. Det är ofta vanliga beskrivningar för en grüner veltliner. Den efterföljande och tydliga vitpeppartonen i både smak och doft ett annat kännetecken. Strukturen är härligt frisk med fin syra som lyfter vinet med en lätt oljighet ger en behaglig munkänsla. Grüner veltliner passar vid många tillfällen både till mat och mycket väl som en aperitif då syran oftast är så frisk att vinet piggar upp och skapar hunger. Jag brukar gärna dricka min grüner veltliner tillsammans med en annan av mina måsten när jag är i Österrike – Wienerschnitzel.

Gruner Veltliner under sportlovet – vinval

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner, 2020

Nr 6287. Pris 119 kr
En Grüner som inte kostar skjortan men som smakar som ett litet furstendöme i Alperna. Gobelsburg är ett av Österrikes bästa vinhus med en historia som går 850 år tillbaka. Inte illa. Husets instegs Grüner är riktigt bra med frisk känsla av citrus, gul stenfrukt och ett avslutande sting av den alltid återkommande vitpepparn. Perfekt matvin till vinterns hungriga magar efter vintersporten. Mycket prisvärt vin som passar till det mesta.

Jamek Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel, 2019

Nr 96048. Pris 199 kr
Jamek är en av mina historiska favoriter när det gäller klassisk grüner veltliner. Nuförtiden tycker jag att man även jobbar mer modernt vilket inte gör saken sämre. Med andra ord en mix mellan det traditionella fina och det nya moderna hantverket. Vinet har en tydlig salt mineralisk stil. Smaken har även en fet grünerstil med lite lätt barockaktig rondör. En Grüner som smakar som en grüner ska. Perfekt till wienerschnitzel eller varför inte gulaschgryta. Vitpeppar och gul stenfrukt i aromerna. Ett mycket gott vin.

Waldschütz Grüner Veltliner Klassik Weingut Waldschütz, 2020

Nr 2711. Pris 229 kr
Varför inte ta med en box med god Grüner veltliner, den räcker ju längre. Waldschütz Grüner veltliner är trevligt inbjudande. En distinkt och fruktdriven stil av grüner veltliner. Känn smaken av en Österrikes egna druvor. Vinet är både seriöst och klassiskt i stilen.Vitpeppar och gula stenfrukter men även med ett litet grönt instick av granny smithäpplen med markerade och trama syror. Perfekt till sportlovets kulinariska utsvävningar.

Gruner Veltliner under sportlovet

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer