Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Giganten Guigal
Skriven av Anders Levander

Giganten Guigal

Under förra veckan visade vinproducenten Guigal, från Rhôndalen, upp sina viner. Det var en imponerande samling viner. Allt kostar inte skjortan utan vissa viner är till och med riktigt prisväda.

Giganten Guigal

Rhônevin och vinfirman Guigal är synonymer för vinälskare runtom i världen. Det var med lite pirr i magen jag anlände till Stockholms mattempel Operakällaren för en provning med efterföljande lunch. Jag har haft stora vinupplevelser med just viner från Guigal under senare år. Ja, ja vet. Jag har ett fruktansvärt arbete. Prova toppviner och äta lunch på Operakällaren….

Denna gång var det inget slentrianmässigt över det hela. Guigal är något speciellt för mig och för de flesta i vinbranschen, tror jag. En producent som byggt upp ett vinimperuim under en mansålder. Idag drivs det hela med Philippe Guigal som rorsman. Philippe är andra generationen. Det är sannerligen imponerande. Vår provningsledare Claes Lindqvist besökte under sin ungdom, den då minimala producenten, så tidigt som 1980. Claes har därefter följt varje årgång med stor kärlek och idag som en av Sveriges ledande vinhandlare. Claes har en gedigen kunskap om vinerna i Rhône i allmänhet och Guigal i synnerhet. Det blev en både spännande och intressant dag med viner från årgångar från 2005 till 2019. De äldsta vinerna provades till lunchen och är inte i försäljning utan har plockats fram från Guigals vinkällare. Flera av vinerna finns i fasta sortimentet, några i tillfälligt sortiment och ett antal av de mer exklusiva vinerna släpps på en webblansering den 20 oktober respektive 5 november i år.

Guigal är synonymt med vin från Rhôndalen av högsta kvalitet

Giganten Guigal

2019 Côte du Rhône Blanc, nr 71947, 125 kronor

Detta är ett av mina favoritvin från Rhônedalen på den vita sidan. Vinet kostar ingen förmögenhet mer ger mycket valuta för pengarna. Trots den unga årgången 2019 är vinet klart drickbart redan nu. Det behöver ingen ytterligare lagring. Komplexa aromer för ett relativt billigt vin. Jag får mycket känsla av druvan viognier med sin aromatiska blommighet och omedelbara charm. Bra vin till det mesta. Ett lättplacerad vin till de flesta måltider i höst. Ett fynd.

Två finviner från Guigal på den vita sidan.

2018 Condrieu La Doriane, nr 954120, 849 kronor, 120 flaskor

Ett vin för dig som inte kan vara utan druvan viognier i din vinkällare. Jag vill ha det i alla fall. Stort idag och större om något år men spara inte för länge. Fethet och aromrikedom i kubik. Bästa vita vinet i provningen tycker jag. Vem kan motstå charmen från ett välgjort vin gjort på druvan viognier? Inte jag i alla fall.

2016 Ermitage Ex Voto, nr 92456, 1849 kronor, webblansering 5 nov, 18 flaskor

Här kommer det tyngre vita artilleriet från Rhône. För dig som gillar det unga drick idag, det funkar, men du som gillar det mer nötiga och komplexa i aromerna kan ju vänta upp till 40 år. Personligen kommer undertecknad inte vara med då men kanske ett råd för er yngre vinkonnässörer. Intensiva aromer av mullrande frukt som inte släpps fram ännu. Det utmärkande idag är de salta mineralerna som ger en härligt fin ryggrad åt vinet. Marsanne till 93 procent resten rousanne samtliga druvor från mycket gamla vinstockar varav merparten är mer än hundra år gamla.

Guigal är nog för de flesta mest känt för sina röda La La viner

Årgång 2016 är imponerande från Guigal. Vi minns väl alla hur god den vanliga Côtes du Rhône från 2016 är. Ett fyndvin som kan lagras många år. 2016 är en årgång som faktiskt är omtyckt av de flesta med sin klassiska stil utan att därför vara stängd eller sluten. Hemligheten är balansen mellan den goda och mogna frukten och tanninerna.

2016 Côte-Rôtie Château d’Ampuis, nr 90083, 995 kronor, webblansering 20 okt, 240 flaskor

Vill du köpa La La viner utan att betala upp, är detta vinet för dig. Druvorna hämtas från ett antal vingårdar som omgärdar de mer kända vingårdarna. Frukten kommer från 7 olika lägen och det ingår även 7 procent av den gröna duvan viognier i musten. Vinet får en rejäl duvning i ekfaten, 38 månader men det känns faktiskt inte. Vinet är förvånansvärt elegant och öppet idag. Frukten är finstämd med röda och svarta bär med härlig syra som ger längd och kraft till vinet. Det jag imponeras mest av är elegansen. Definitivt ett vin för min privata källare.

Välkommen till La La La land

2016 Côte-Rôtie La Mouline, nr 92438, 3395 kronor, webblansering 5 nov, 90 flaskor

Detta är min favorit idag av de tre La La vinerna. La Mouline står för elegans i jämförelsen med sina två andra La La-systrar. Djupröda sammetsdraperier kommer i mina tankar när jag insuper de intensiva aromerna av den mörka frukten. Växtplatsen är en av de äldsta i området med sin vackra vingård som är utformad som en romersk amfiteater skyddad från kalla vindar. Detta är i sanning ett aristokratiskt vin med mogen djup frukt och markerad fruktsyra. Trots sin ungdom är det redan idag balanserat och drickbart men kommer givetvis utvecklas vidare. En riktig darling för mig.

2016 Côte-Rôtie La Turque, nr 92446, 3395 kronor, webblansering 5 nov, 90 flaskor

Om La Mouline står för elegansen så är La Turque energin och kryddigheten bland La La-systrarna. Skifferjordmånen med järnhaltigheten ger både mer kraft och energi till vinet vilket är så tydligt för årgång 2016 vi provar. Trots att det ingår 7 procent gröna druvor, viognier i musten, är vinet kraftfullt. La Turque får lite mer uppfostran på ekfaten, här 41 månader, än La Mouline med sina 38 månader. Ett vin jag skulle spara lite längre i källaren. Årgången ger härligt lång lagringspotential för er som har tålamod. Själv går jag nog på vinet lite tidigare, kanske om fem till sex år. Finfin energi har detta vin.

2016 Côte-Rôtie La Landonne, nr 92451, 3395 kronor, webblansering 5 nov, 90 flaskor

Här har vi tungviktaren bland syrrorna…Kraft och struktur är La Landonnes adelsmärke. Det visas tydligt när vinerna provas samtidigt bredvid varandra. Jag får en omedelbar känsla av ett mycket fullmatat vin gjort på cabernet franc vilket förbryllar mig. Men det är nog kraften samt att druvklasarna inte avstjälkas före pressningen som ger denna lite örtiga och gröna känsla i aromerna. Hursomhaver är det ett vin i den tyngre skolan men fortfarande med finess och elegans. Glöm inte att La La vinerna har både struktur och finess och det är det som är hemligheten bakom storheten. Druvorna till La Landonne växer på en mycket brant vingård med 45 graders lutning vilket kan vara en av anledningarna till den mer strukturerade stilen. Mycket solsken här.

La La vinernas storhet är att de samtidigt både har kraft och struktur kombinerat med elegans och finess

Giganten Guigal

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer