Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fynd från en gammal stjärnproducent – Jaboulet Crozes Hermitage Thalabert som släpps den 10 april - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Fynd från en gammal stjärnproducent – Jaboulet Crozes Hermitage Thalabert som släpps den 10 april

Jaboulet – är på väg att bli en av Rhones bästa producenter igen! Så se upp Guigal och övriga producenter i Rhonedalen. Under mars månad var jag och besökte en av mina gamla hjältar från förr – Jaboulet i Tain l’Hermitage staden som ligger vid Rhonefloden. Det var ett kärt återseende. Jag har under många år följt detta kvalitetshus som faktiskt var en av mina favoriter i Rhone för många år sedan. Vinhuset Jaboulet har dessvärre haft en svacka i kvaliteten under ett antal år. Denna ökenvandring är nu bestämt över då familjen Frey nu styr verksamheten. Det tog några år efter övertagandet att få ordning på det hela för den nya ägarfamiljen. Med årgång 2010 blev den stora kvalitetsförändringen klart synlig. Vinerna är idag riktigt bra med sitt precisa uttryck av Syrah. Den nya årgången 2012 är ännu ett bevis på att man är på rätt väg. Årgång 2012 har en härlig elegans och precision i den lättare skolan. En renrasig årgång utan alltför mycket hull.


Rhonedalen är ett mycket långsträckt vinområde med många olika appellationer och varierande terrior. Det gemensamma är dock druvan Syrah som odlas på de flesta ställen i vinområdet. Vinerna från norr i Côte Rôtie skiljer sig markant i stilen från de mer sydliga områdena. Det är spännande att se hur den ädla druvan Syrah förvandlas i olika terrior. År 2006 förvärvar Freys vinhuset Jaboulet från grundarfamiljen och ägaren sedan 1834. Det hade gått snett i familjen Jaboulet av olika orsaker vilket påverkade kvaliteten i vinerna menligt. Det tog några år för den schweiziska familjen Frey att hitta rätt. Familjen Frey har en lång erfarenhet i vinproduktion från såväl Bordeaux och Champagne så man är inga nybörjare. Caroline Frey dotter i ägarfamiljen och som är Jaboulets vinmakare fokuserade på att restaurera vingårdarna och införde långsiktigt mer hållbara odlingsförutsättningar. De branta vingårdarna med sin otillgängliga struktur togs om hand på ett föredömligt sätt. Vid mitt besök i mars i år såg jag hur terrasser och murar byggdes upp på ett hantverksmässigt sätt. Vissa vingårdar handplöjdes av vingårdsarbetarna. Det är dyrt men effektivt om man vill skapa kvalitetsviner. Odlingslotterna klänger sig fast på de branta sluttningarna ner mot floden Rhone.


Även vinkällaren är helt ny med senaste teknik. Vidare har ett nytt team anställts för vingårdarna och vinkällaren. Jag blev positivt överraskad av kvalitetskraven som idag ställs i alla led. Man är uppenbarligen inte rädd för att ta på sig kostnader för att uppnå kvalitet och ursprung i sina viner. En aspekt som gjorde sig påmind är hur man blivit skickligare med hanteringen av eken vid fatlagringen. Jag tycker att det är en av aspekterna till att vinerna idag känns mer precisa och eleganta utan att överskuggas av kraftfull och klumpig ek. Detta tillsammans med en mer utvecklad frukt och precisare koncentration i vinerna är en av hemligheterna om den nya kvaliteten tycker jag. Fenomenet av kraftfulla och överdrivna ekaromer är inte ovanligt i vissa andra Rhoneviner. Även cementägg används i relativt stor utsträckning med gott resultat. Huset Jaboulet är inte rädd för att experimentera vilket är kul.

 
Den 10 april släpps ett antal av vinhusets prestigeviner från årgång 2012 med det kända La Chapelle i spetsen. Samtliga viner som släpps är bra men ett av vinerna är ett fynd. Jag brukar sällan använda mig av kvällstidnings rubriker vad gäller viner. Men jag vill i det här fallet uppmana er läsare att försöka komma över en flaska eller två av Crozes Herimtage Thalabert årgång 2012.

2012 Crozes Hermitage Thalabert, #90544, pris 199 kronor

Thalabert är en stor vingård som Jaboulet ägt under lång tid ända sedan 1834. Det är en klassisk vinmark med lång tradition. Det är en stenig jordmån med stenar som lagrar värmen på ett bra sätt, jämför med exempelvis Chateauneuf Du Pape. När alpernas glaciärer smälte ner gradvis transporterade enorma jord- och stenmängder längs Rhonefloden. Det är denna jordmån här som är så ypperlig för druvan Syrah. Avkastningen hålls ner på låga nivåer om 25 till 30 hektoliter per hektar. Vid lagringen används endast 20 procent nya ekfat under de 12 månader vinet vilar på fat. Det är ett elegant och matvänligt vin. Kroppen är medelstor och aromerna är typiska för Rhone och syrahdruvan. Vinet kan eller kanske bör lagras då det är i yngsta laget för att drickas idag. Det kommer att utvecklas en hel del med lagring. För den som gillar komplexa rhoneviner kan lugnt lagra detta vin fem till åtta år. Systembolaget har köpt in 3 600 buteljer så häng på låset. I Frankrike är detta vin betydligt dyrare än på svenska bolaget. Det säger väl en del om kvaliteten.
Bild 7
För er som gillar vita hermitageviner kommer det även ett riktigt spännande vin. Hermitage Cheval Stérimberg #92134 för 399 kronor. Vit Hermitage är spännande och detta vin, gjort på övervägande Marsanne och resten Roussanne, i synnerhet. Jag provade samma vin från årgång 2010 som var riktigt bra med typisk karaktär från området. Denna årgång 2012 av Stérimberg är idag sluten men kommer med största sannolikhet bli lika bra efter lagring. Vidare kommer ikonvinet La Chapelle både på flaska och magnum. Normalbuteljen kostar 1299 kronor och magnum 2750 kronor tyvärr finns det bara ett fåtal buteljer att tillgå på den svenska marknaden. Detta är viner för samlaren med tjock plånbok. Nästan lika stor upplevelse får man faktiskt av 2012 La Petite Chapelle för mer modesta 495 kronor.

Bild 1

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders