Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Frescobaldi
Skriven av Anders Levander

Frescobaldi – dricka historia

Frescobaldi, bara namnet andas historia men inte bara det utan även av det vackra Toscana. Det räcker inte bara med detta, utan vinet vore familjen sannolikt inte känd i de bredare lagren idag. Frescobaldi betyder vin för mig.

Frescobaldi, känn bara på namnet, det klingar historia. Men för mig tänker jag på rött vin från Toscana gjort på sangiovesedruvan. Vinhuset Frescobaldi har en lång historia att falla tillbaka på. Enligt familjen har man 700 år på nacken i vinnäringen, jag tror dem utan egen källforskning. Det andra som slår mig när familjenamnet nämns är Florens, denna vackra och samtidigt oerhört dramatiska stad. Konstverk, byggnader, piazzor, politiska intriger men glöm inte vinet och maten. Jag hade förmånen att bekanta mig närmare med staden för några år sedan då min yngsta dotter bodde här i innerstaden, ”centro storico”. Det är något speciellt att flanera i denna remarkabla stad. Ja, det är massor med turister men det finns faktiskt undanskymda platser bara för dig. Nedan det magnifika stadshuset kvällstid men kanske inte det mest avskilda.

Jag talade nyligen med en representant för Frescobaldi och förstod att Sverige var viktigt för vinhuset. Det är ett betydande vinföretag och bemöts med djup respekt i Italien. Gammal historia rostar inte så lätt här utan betraktas med vördnad. Frescobaldi har fokuserat på sin hemregion Toscana till övervägande del. Husets viner har omisskännligt ett DNA av Toscana. Sangiovese regerar här även om andra druvtyper används i blandningar i vissa av husets viner. Men det är den lite kärva körsbärsdoftande druvan sangiovese, som är så underbar med mat, som regerar.

Idag har man ett antal olika vinanläggningar framförallt i Toscana. Men man försöker renodla varje vinmarks speciella särprägel utan att blanda ihop dem. För den bredare publiken i Sverige är det framförallt Nipozzano Riserva vi ser på den svenska marknaden.

2014 Nipozzano Chianti Rufina, nr 2969 139 kronor

På bolaget säljs nu årgång 2014 som kanske inte är den starkaste i mannaminne. Vi minns väl alla den fantastiska sommaren vi hade i Sverige 2014. Italien upplevde det motsatta med regn och kyla. Men det är ett typiskt chiantivin med röda körsbär och friskhet som lirar så väl tillsammans med mat. Ett klassiskt vin utan socker eller torkade druvor.

Frescobaldi är en stor familj som är engagerade i verksamheten. DinVinguide.se blev inbjuden till en härlig provning av äldre årgångar av vinerna från vingården Nipozzano. Det var som det bör storstilat italienskt med matlagning, vinprovning, vingårdbesök och inte minst att få träffa personer i familjen. På bilden nedan möter undertecknad, Lamberto Frescobaldi. Lamberto är idag boss och har anfäder som varit påvar, bankmän och politiker. Idag driver han ett av italiens mer kända vinhus. Man kan inte undvika att charmas av denne aristokratiska vinman från Florens.

Vad tänker ni på i matväg när ni är i Florens och sitter till matbordet med ett glas vin. Jo, givetvis ”Bistecca Fiorentina”. Denna härliga köttbit som grillas på öppen eld. Jag hade förmånen att få göra detta i Toscana. Det var härligt gott tillsammans med ett glas chianti……

Skål för Chianti!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders