Fredagstipset 23 – vinprovarskola i höstmörkret

Nu när höstmörkret har kommit med rusk och regn varför inte samla kompisarna eller familjen kring en enklare vinprovning. Det är alltid uppskattat att i grupp använda sina sina doft och smaksinnen. Vi är ju inte så vana att göra det idag. DinVinguide.se har totat ihop en liten vinprovarskola med tre olika viner från tre olika länder. Vi valde halvflaskor så att även en mindre grupp kan genomföra provningen utan att det kostar för mycket. Läs om DinVinguide.se vinprovarskola i höstmörkret.

Vinprovarskola i höstmörkret

Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2016

Nr 3626
Pris 130:-, 37,5 cl

När det gäller rödvin är nog det mest kända vinområdet i världen Bordeaux, för oss svenskar i alla fall. Här får du ett klassiskt vin med den typiska strukturen för området utan att du behöver belåna huset för att köpa detta vin. Se det som ett insteg i den förtrollade bordeauxvärlden. Typisk doft och smak. Druvan carbernet sauvignon är tydlig och utgör ryggraden i vinet medan merlot ger en mer fyllig och fruktig karaktär. Den lilla skvätten petit verdot stramar upp ekipaget med sina tanniner. Ett prisvärt vin som är kul att prova. När jag provade vinet för några veckor kände jag tydliga Bordeaux vibbar och gott var det.

DRUVOR: 62% cabernet sauvignon, 30 % merlot, 8 % petit verdot

Annons:

Ser Lapo Riserva 2015

Nr 2208
Pris 85:-, 37,5 cl

DRUVA sangiovese 100%

Sangiovese är Toscanas stora druva. Vad vore Chianti och Toscana utan sangiovese, sannolikt betydligt mindre intressant. Årgång 2015 Riserva är en kanonårgång. Vad kan gå fel? Inget. Vinet säljs på halvflaska vilket innebär att det mognar lite snabbare. Det är lite intressant att det är billigare att köpa två halvpannor, 170 kronor än en helflaska för 189 kronor!!! Sangiovesedruvan ger fina syrliga viner med markerade tanniner. Det är ett vin med både mycket smak och är utvecklat för under hundringen. Ett bra vinval som passar till många olika maträtter och dödar inte ekonomin. Kul att ställa det mot övriga viner. Italien versus Frankrike och Libanon.

Château Musar 2011 eko

Nr 71203 årgång 2011, 37,5 cl
Pris 219:-

DRUVOR: cabernet sauvignon, carignan, cinsault

Musse som det lite vanvördigt kallas bland somelierer är en riktig klassiker på bolis. Jag har personligen följt detta vin i många många år och sällan blivit besviken. Ja, det är lite volatilt och med rustika toner vissa årgångar men så härligt gott. Vissa år känner jag tom brett. Betänk att förutsättningarna inte är de enklaste för att odla och producera vin i Libanon. Det var inte längesedan det var en stridszon. Problemet var att vingårdarna låg så till att skördandes var ett politiskt vågspel. Det är ett lite dyrare vin men fyllt med exotiska aromer. Jag tror att det finns en hel del äldre buteljer i de svenska vinkällarna. Vinet har ju funnits länge på hyllorna. Finns i beställningssortimentet. Tänk en blandning mellan Bordeaux och Rhône med tanke på druvblandningen och den mycket franskinspirerade vinmakningen.

Jag önskar alla en trevlig vinprovarskola i höstmörkret.

Anders Levander

Läs mer

Fler artiklar