Fredagstipset 19 – höstgrillning i trädgården

Låt oss suga ut det sista av sommaren. Jag grillade med redaktionen förra veckan trots att det inte var någon nämnvärd värme i luften. Det gick bra och kändes lite som att vi förlängde sommaren. Vad ska vi ha i glaset före, under och efter grillningen? Läs Fredagstipset 19 - höstgrillning i trädgården.

Fredagstipset 19 – höstgrillning i trädgården

Det är så trevligt att stå tillsammans och vänta på att grillen blir klar. Alla är förväntansfulla och hungern börjar göra sig påmind. Något som hjälper på hungern är annars ett glas öl. Man förbereder gommen för vad som komma skall.

 

Melleruds Utmärkta Pilsner

Nr 1253
Pris 14:90

Melleruds Pilsner har varit en favorit hemma sedan några år. Det var vår fantastiska kock, Filip Fastèn, nu på Gyldene Freden som tipsade mig om denna bira. Vi lagade husmanskost och provade öl till. En helt vanlig svensk pilsner utan krusiduller. Perfekt att ha i handen och vänta på att glöden får sin perfekta temperatur. Svenskt, vanligt och gott.

Pizza på grillen

LÄS MER
Hämtmat deluxe och vin, Fredagstipset 20 - fredagsmys

Annons:

Brunello di Montalcino Val di Suga , 2013

Nr 42302
Pris 259:-

Vad passar som hand i handske till grillat? Jo, en toskanare, gjord på brunello! Val di Suga är en gammal trotjänare som gör sitt jobb. Till en Bistecca Fiorentina är den perfekt, men även till mycket annat grillat. Jag provade vinet även till Taylors & Jones färska korvar. Det var en fin match vilket visar att vinet passar till en stor och varierad grilltallrik. Den trevliga fatkaraktären och kryddigheten möter det grillade fint. Klassiskt med mörka bär, plommon och fin körsbärssyra. Långt elegant avslut med både kaffe och turkisk basar. Man vill ha ett glas till. Inte sött och jolmigt utan syran lyfter det hela. Lite dyrare men ändå prisvärt i sin kategori, brunello är generellt inte billigt. Men du sparade ju in lite på pilsnern.

Castaño Dulce Monastrell , 2013

Nr 8412
Pris 109:-

En söt spanjor efter grillningen? Det passar, tro mig. Mycket av allt men det går inte över styr. Djupa smaker som rår på det mesta men fortfarande med balans. Jag provade vinet i veckan och blev imponerad. Man behöver inte mycket i glaset det är så smakrikt och ligger kvar länge på tungan. Passar mycket bra till choklad och vill man matcha syran så addera lite körsbär till desserten. Vinet är gjort på monastrell som i Frankrike heter mourvèdre. En druva som framförallt är grunden till smakrika torra röda viner från Spanien och södra Frankrike. Dulce monastrell är generellt ett bra allroundvin som inte kostar skjortan. Prisvärt och gott.

Lycka till med grillningen och skål.

Anders Levander

Läs mer

Fler artiklar