- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Fredagsmys – Rostade kastanjer och Finewine från Portugal
Fredagsmys – Rostade kastanjer och Finewine från Portugal
Fredagsmys – Rostade kastanjer och Finewine från Portugal
Vad kan vara mysigare en kulen höstdag än rostade kastanjer och riktigt gott kvalitetsvin från Portugal. Vinproducenten Ramos från Portugal var på besök i Sverige under förra veckan. Det var inte bara husets storsäljare Vila Santa som visades upp utan en mängd olika kvalitetsviner.
Jag är överraskad över det stora antal olika typer av viner som finns på Ramos breda produktionslista från så många olika vinregioner i Portugal från söder till norr. Nästa sak som även överraskar är den höga standard på vinerna i den högre priskategorin. Vi vinskribenter fick prova ett antal bra och balanserade viner som vinimportören Hermansson & CO visade upp på Restaurang Wedholms Fisk i Stockholm.
Det är underligt att portugisiska viner inte vinner mer gehör för sina kvalitetsviner än vad de gör. Det som uppskattas och uppmärksammas är främst viner i de lägre prissegmenten. Portugisiska så kallade “finewines” är inte dyra för den kvalitet som levereras generellt. Om samma kvalitet skulle skulle serveras från en butelj men franskt ursprung skulle vinet kosta betydligt mer vilket även gäller italienska viner.
En tradition vår familj lärt sig under senare år är att rosta kastanjer under hösten och dricka ett kraftfullt rött vin till. För er som inte provat är det en ny kulinarisk upplevelse. I sydeuropa är det en vanlig företeelse när kastanjerna mognat och höstregnen satt in. Det skall observeras att våra vanliga svenska hästkastanjer inte fungerar. Saluhallarna och bättre sorterade livsmedelsbutiker har rätt kasatnjetyp. det är busenkelt att laga till. Strö grovsalt i en eldfast form och sätt in i ungnen på cirka 200 grader. Rosta kastanjerna under 20 till 30 minuter. Glöm föralldel intet skära ett kors i toppen på kastanjen annars blir det till att rengöra ungnen. De kan explodera i ugnen om man har otur. Jag gillar personligen ett kraftfullt vin till med rört smör och flingsalt. Kraftiga unga portugisiska viner är ett perfekt kombination. Första gången jag provade tyckte jag inte det så fantastiskt som mina italienska vänner tyckte. Jag tyckte det var en udda smakkombination och kastanjerna hade en mjölig struktur. Men det är en smak som man vänjer sig vid och sedan inte kan vara utan under hösten. Det blir till en höstritual för oss.
Det vin som imponerade mest på mig var ett fullmatat vin från Dourodalen. Jag är generellt mycket imponerad av viner från Dourodalen och jag menar inte bara de kända portvinen.
2011 Dourum Reserva provades som inte idag finns till försäljning men årgång 2009 finns i beställningssortimentet för 299 kronor, artnr 79203.
Det är en så kallad “field blend” vilket innebär att vingården är planterad med en blandning av olika typer av druvsorter. I detta fall är det Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz och Sousao. Vissa av vinstockarna är över hundra år gamla. Vinet har en fin balans trots det kraftiga anslaget och den långa ekfatslagringen på 18 månader. Vinet har en mörk rödsvart färg som drar åt purpur. Doften är komplex och intensiv med mörka bär. Syran är hög liksom vinets tanniner. Eftersmaken är lång och intensiv med mörka plommon och mogna tanniner. Det är ett gott vin från landets portvinsdistrikt men helt torrt.
Till avslutning fick vi prova Ramos portvin från årgång 2011. Generellt är 2011 ett av landets bättre årgångar under senare tid. Den 1 november släpps Dourum Vintage Port 2011 som är ett vin för generationer framöver. Det blev nästan tyst vid bordet när vinet provades. Vi var hänförda. Missa inte detta tillfälle. Denna skatt kostar sina modiga 599 kronor men får faktiskt anses som ett fynd trots det höga priset, artikelnummeret är 76376.