Franken – för hundra år sedan var vinerna dyrare än det dyraste Bordeauxerna.

Franken, mitt i södra Tyskland, är ett relativt okänt vinområde för de flesta svenskar. Annat var det för hundra år sedan då områdets viner tillhörde dyrgriparna i Europa. Vinsmaken har ju som bekant förändrats under tid. Den vackra gamla kulturstaden Würzburg ligger mitt i vinområdet, som omgärdar den slingrande floden Main. Det är ett vackert och pittoreskt landskap som gjort för utflykter med en korg fylld med vin och ett gäng goda tyska korvar.

Det är mycket vackert i franken med böljande vingårdar längs floden Main.
Det är mycket vackert i franken med böljande vingårdar längs floden Main.

Vinområdet är cirka 6 000 hektar stort, vilket kan jämföras med Chablis 5 000. För hundra år sedan var området 100 000 hektar stort vilket är vad hela Tyskland har planterat vin på idag. De två stora druvsorterna är Riesling och Silvaner. Silvaner är mycket omtyckt då Frankens terroir är speciellt gynnsamt för denna druva. Nedgången i vinarealen det senaste århundradet är en följd av den minskade populäriteten som just Silvaner haft. Men förskräcks inte av detta faktum. Under framförallt de första 60 till 70 åren under förra århundradet producerades en stor mängd Silvaner av undermålig kvalitet, vilket inte är fallet idag.

De flesta känner nog igen flaskan utan att veta att flasktypen kommer från just Franken. Historiskt var flaskan en kvalitetssäkring av ursprunget som infördes på 1700-talet. Det förekom många falska buteljer av frankiskt vin, vilket gjorde att man införde en egen flasktyp för att urskilja originalet från falska viner. Det var en ”branding” av vinerna vilket fungerade bra i nästan 300 år så varför ändra kan man tycka. Jag är personligen lite frågande till flaskans utformning. Den är hart när omöjlig att förvara i vinkällaren eller att stapla och glöm att få ned den i en normal vinkylare. Trots detta är jag en stor beundrare av Frankens viner. Vinproducenterna själva vill absolut inte ändra flasktypen då den visar kvalitet och ursprung. Ja på tal om ursprung – jag är övertygad att de flesta känner igen flaskans från vadå? Jo Vinho Verdes viner i norra Portugal som lånade flaskans utan lov till viner som Matteus och Casal Garcia med flera……detta är nu historia.

Vinberget Stein på bilden är Frankens mest berömda läge som ligger mitt i staden Würzburg.
Vinberget Stein på bilden är Frankens mest berömda läge som ligger mitt i staden Würzburg.

Juliusspital är en av de bästa producenterna.

Vinhuset har bland annat världens största areal av Silvaner, 70 hektar. Vidare har man stora arealer av förstklassig Riesling i bästa lägen. Detta är idag en av områdets bästa producenter av torra vita viner i Franken. Vinerna är av mycket hög kvalitet och kvalitetsskillnaden märks väl när man går från de enklare till de mer exklusiva vinerna. Terroiren är den så typiska musselkalken i området. Juliusspital producerar ett stort antal viner men varje vin har sin egen karaktär varför det är en berättigad strategi att erbjuda marknaden en mängd olika viner. Huset är mycket skickligt på att skapa balanserade torra matviner av både Silvaner och Riesling utan restsötma. Vinerna är inte heller alltför fruktdrivna.

Importören Enjoy Wines har ett antal viner från Juliusspital på listan. DinVinguide vill här framförallt presentera två olika viner en gjord på Riesling och en på Silvaner. Det är även de två första Erste Lage vinerna på den svenska marknaden, enligt Eric Hjort på Enjoy Wines.

Bocksbeutelflaskan är typisk för Frankens viner. Det var ursprungligen en kvalitetssäkring mot förfalskade viner som infördes under 1700 talet. De då dyra frankiska vinerna var ofta förfalskade.
Bocksbeutelflaskan är typisk för Frankens viner. Det var ursprungligen en kvalitetssäkring mot förfalskade viner som infördes under 1700 talet. De då dyra frankiska vinerna var ofta förfalskade.

2012 Juliusspital Iphöfer Kronsberg Silvaner Erste Lage 159 kronor artn. 79881

Man suckar djupt varje gång man skriver in namnet på datorn. Men förskräcks inte av detta vinerna är suveräna med torr fruktig stil. Silvanern har en fin lätt fethet i strukturen och ett torrt avslut. Tyskarna dricker upp sina viner direkt men vinet kan med fördel lagras några år. Erste Lage är en nyligen införd kvalitets kategori av VDP som är en tysk organisation för de bästa kvaliteterna. Erste Lage motsvarar det franska Premier Cru om man exempelvis jämför med Bourgogne vilket motsvarar den näst högsta kvaliteten.

2012 Juliusspital Iphöfer Kronsberg Riesling Erste Lage 159 kronor artn. 79877

Detta är systervinet till ovan nämnda Silvaner vinet. Doften är intensiv och fruktig med tydliga mineraler. Syran är hög och smakaromerna är koncentrerade. Ett kvalitetsvin som inte är för dyrt men har samtidigt tydlig karaktär från sin växtplats.  Avslutet är långt och har en lätt angenäm, pepprighet.

Druvorna hand skördas till de båda beskrivna vinerna. De medeltida vinkällarna hos Juliusspital har utrustats med hissar så att vinifikationen kan ske enligt fysikalisk gravitation och ett minimum av pumpar används. Efter jäsningen på rostfria tankar förvaras vinet med sin jästfällning på stora ekliggare under ett antal månader före buteljering. Dessa båda viner passar ypperligt till ljust kött av gris, kalv eller fågel.

Fler artiklar