Svenska flaggan
Fläskpannkaka och nebbiolo, Anders Levander
Skriven av Anders Levander

Fläskpannkaka och nebbiolo

Jag älskar vår svenska husmanskost och tar varje tillfälle att laga denna typ av mat hemma. Vad är tillbehöret till fläskpannkaka? - Rårörda lingon! Vilket vin påminner om lingon? - Vin gjort på nebbiolo! Allora, där har vi kombinationen, fläskpannkaka och nebbiolo.

Fläskpannkaka och nebbiolo

Ni som följer DinVinguide.se vet att vi har en klockarkärlek för druvan nebbiolo. Viner som Barolo, Barbarersco, Gattinara och vanlig Langhe Nebbiolo är favoriter. Läs gärna även om nebbioloviner i Baroloskolan. Bättre matviner finns inte. En Barbaresco kan kännas lite kärv med sin syra och markerade tanniner. Men till mat är vinet perfekt. Änglarna kysser den svenska husmanskost-gommen när det vankas nebbiolo och mat.

I veckan lagade jag en av mina specialrätter – Fläskpannkaka. Jag har en liten egen touch av Italien vid tillagningen. Gör en sedvanlig smet på mjöl, ägg och mjölk. Låt smeten stå och svälla! En viktigt råd jag fick av min gamla mormor född 1893. Jag har följt det och det funkar. Jag brukar även skicka i ett eller två extra ägg mot vad receptet anger och byta ut en del mjölk mot grädde.

Sedan till smaksättaren, rikligt med tjockskuren bacon typ italiensk pancetta som bryns lätt och glöm inte att ta tillvara fettet. Vanlig bacon går även bra men det traditionella är rimmat sidfläsk men jag gillar den lite rökiga smaken så mitt val blir pancetta/bacon. Därefter förväller jag rikligt med grovskuren purjolök mycket lätt som läggs i formen jämte pancettan. Sedan den italienska tvisten. Lägg på rikliga mängder av riven parmesanost och då gärna med 30 till 36 månaders lagring. Det sista gör susen må ni tro. En svensk gammal paradrätt i lätt förvanskad version för en romanofil. Prova, det är gott och de flesta gillar det.

Jag brukar även råröra lingon i socker som jag har som tillbehör. Dessa lingon har jag och hustrun kämpat med att plocka i Stockholms skärgård. Det smakar ju extra gott då man själv har plockat, eller hur!?

Nedan bjuder vår kollega Karolines på ett fint recept på ugnspankaka. Karoline har ersatt lingonen med äpplen vilket fungerar även det.

Nebbiolovinet

Ja, nu när fläskpannkakan är klar så vad dricker vi till?

Jo vi dricker ett vin gjort på nebbiolodruvan. Färden går med andra ord till Piemonte och Langhe. Den syrliga strukturen med lite bitska tanniner är en perfekt partner till vår pannkaka. Det finns som sagt mycket att välja på. Men jag tänkte inrikta mig på lite enklare viner härifrån till ett något drägligare pris. Langhe Nebbiolo blir mitt val. Det glädjer mig att det har blivit ett uppsving i försäljningen av nebbioloviner. Detta lite på bekostnad av sjunkande Amarone och Ripasso försäljning på Bolaget.

Tre viner har jag i fokus med lite olika profil.

Langhe Nebbiolo Pio Cesare

Fläskpannkaka och nebbioloNr 7306
Pris: 165:-

Pio Cesare är en klassisk producent I Alba som levererat kvalitet under många år i Sverige. Langhe Nebbiolo är ett lite billigare instegsvin för Barolo och Barbaresco. Men denna Lange Nebbiolo är bra mycket bättre än många av marknadens lågprissatta Barolo och Barbaresco viner. Det är som i Bourgogne, välj rätt producent.

Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco 2017

Fläskpannkaka och nebbioloNr 72385
Pris 199:-

Produttori i allmänt tal, är ett av världens bästa kooperativ. Klassisk Langhe Nebbiolo med hög lägsta nivå vad gäller kvalitet och drickvänlighet. Den fina doften av rosor och lingondricka passar perfekt till fläskpannkakan. Lange Nebbiolo från Barbarersco är ofta lite lättare och elegantare än den från Barolo.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2016

Fläskpannkaka och nebbioloNr 22300
Pris 119:-

 

Fontanafredda är ingen liten producent utan tillhör en av de största och kan därmed pressa priserna. Priset är mer plånboksvänligt än de två andra tipsen utan att ge avkall alltför mycket på vinets kvalité. Vi har här en klassiker som inte gör bort sig till pannkakan. Det är ju vardagsmat vi talar om….Aromer av lingon, körsbär med fattoner. Ett gott vin till vardags.

Lycka till med fläskpannkakan och nebbiolo.

Anders Levander

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer