Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Film vin och mat
Skriven av Anders Levander

Film vin och mat

Har du precis som jag tröttnat lite på linjärt och streamingtjänster som exempelvis Netflix och vill ha en annan upplevelse? Jag upplevde något nytt förra veckan. Maffig film, på maffig biograf, cocktails före och mat och vin under filmföreställningen. Det var en riktigt bra upplevelse. Vad såg jag då? Jo den nya filmen om Elvis.

Film vin och mat

Först och främst, ni som läser mina artiklar vet att jag absolut inte är en filmkritiker. Jag ska heller inte ge mig in på detta område. Men född på femtiotalet, ja 1950-talet, hade jag stort utbyte av filmen och minns mycket väl Elvis senare års levnadsöde, trots att ikonen bara blev 42 år gammal efter ett hårt och omsusat liv. Att vara världsberömd kan slita hårt på både den fysiska och den mentala hälsan, som bekant.

Men det var inte detta jag ville berätta, utan om en ny upplevelse för mig. När jag var ung gick jag rätt ofta på bio. Då var den största utsvävningen på biografen en rulle Center eller en påse M. Det var alltid något speciellt med ett biobesök. TV fanns ju givetvis men program som Hylandshörna och Sportnytt täckte inte allas behov. Så bio var hett då. Under en senare period svalnade mångas intresse för bio som utkonkurrerades av andra media och mediaplattformar som till exempel denna. Idag är faktiskt vinartiklar online mer populära än print. Vem kunde tro detta för tretton år sedan då vi på DinVinguide.se började våra första trevande steg med ett nytt koncept och ny plattform. Idag har vi på DinVinguide.se hundratusentals unika läsare varje vecka som är intresserade av vin och mat.

Jag var mycket nyfiken på ett nytt format av biobesök. Film vin och mat samtidigt.

Film vin och mat

Jag besökte den pampiga och historiska biografen Rigoletto mitt på Kungsgatan i Stockholm, en av de stora premiärbiograferna. Jag sprang här rätt ofta i min ungdom och såg en hel del film. Nu är hela biografen ordentligt omgjord och inte minst lyxigare. Men samma känsla infinner sig ändå hos mig när jag stiger in i lokalen och går nedför den branta gången mot salongerna. Förr kunde man härbärgera hela 700 besökare samtidigt per film, idag är antalet drygt 300. I anslutning till platserna finns små bord där du kan placera det du beställt. Så glöm det där med rullande M-kulor längs gången som var omöjliga att hitta i mörkret. Du hittade dem senare under sulan när du gick hem.

Men innan filmen startade besökte jag baren som ansluter till själva biografen. Vad kändes mer rätt än en champagnecocktail gjord på riktiga saker. Braastad cognac och Tattinger champagne som blandas proffsigt. För middag beställer jag ett kit; elvisburgare, öl och ett järn av Jack Daniels. Vilket serveras till min plats i biosalongen. Det ska dock sägas att det var lite svårt att se i mörkret men mobilens ficklampa var mycket behjälplig.

Konceptet, one stop shop, var faktiskt riktigt trevligt. Cocktail, mat öl och vin med efterföljande avec var inte så tokigt och det var nytt för undertecknad. Ja och särskilt dyrt var det inte heller. Jag gillade verkligen konceptet och filmen och servicen var bra. En kul och ny upplevelse helt enkelt. En sak vill jag dock tipsa er läsare om – du kan dricka riktigt prisvärt Comtes de Champagne från Taittinger i baren. Man har även Dom Perignon till riktigt vettigt pris. Men Comtes är mycket bättre tycker jag. Comtes var även billigare på plats.

Cocktail, mat, öl och vin med en efterföljare avec var riktigt trevligt i i mörkret på biografen.
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer