Svenska flaggan
Ferrari – Inte bara sportbilar utan riktigt bra bubbel - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Ferrari – Inte bara sportbilar utan riktigt bra bubbel

De flesta vet vad en Ferrari är. Men många kanske inte känner till att Ferrari även är ett riktigt bra vin som kommer från Trentino i norra Italien. De flesta väljer Champagne om de har råd eller blir bjudna. Men jag vill faktiskt uppmana alla svenskar som gillar bubbel att se till andra mousserande viner. Det är ju helt omöjligt att diskutera smak eller vad man tycker är godast.
Var och en avgör ju det själv utan klåfingriga vinskribenters synpunkter. Jag själv är en gammal frankofil och har sedan många år älskat Champagne. Jag har vid ett flertal tillfällen blivit riktigt överraskad av kvaliteten på det mousserande vinet Ferrari. Sofia Ander skrev en fin artikel om Ferraris viner förra året och jag vill ansluta mig till hennes goda omdöme med denna artikel.

Historien om vinets berömmelse är rätt kul och typisk för det entreprenöriella Europa på 1900-talet. Den unge Giulio Ferrari blev antagen till den prestigefulla skolan i franska Montpellier efter sin avslutade oenolog examen i Trentino. Efter studierna begav han sig till först Tyskland för att sedan landa åter i Frankrike och Epernay. Nu var han i centrum för tillverkningen av Champagne. Han blev helt enkelt förälskad i Champagne och ville till alla pris skapa ett liknande vin i sitt hemland. Giulio upptäckte att jordmånen och de klimatologiska förutsättningarna i Trentino var mycket snarlika de i Champagne. År 1902 skapade han sitt företag och en liten mycket exklusiv manufaktur av mousserande vin tog fart. Buteljerna var riktigt dyra men kunderna uppskattade vinet och betalade. En spirande rörelse växte efterhand fram och vinerna blev kända för en större publik. Vinet gjordes enligt ”Metodo Classico” som unge Giulio lärt sig väl i Champagne.

Tiden går och vinet uppnår berömmelse och år 1952 förvärvar familjen Lunelli verksamheten från Giulio Ferrari. Familjen Lunelli ägde en berömd vinbar och de visste precis vilka viner som var mest populära hos sina kunder. Ferraris vinproduktion utvecklades vidare i både kvalitet och kvantitet. Idag drivs det mer än hundra år gamla företaget av fyra kusiner Lunelli och är mer berömt än någonsin. I Italien har Ferrari en nimbus lika stor som Champagne.
Många i Sverige tycker kanske att vinet är för dyrt då man kan få en flaska Champagne för nästan samma summa. Men då vill jag bara uppmana att prova en flaska Ferrari blint mot en billig Champagne. Ni kommer som jag bli överraskade av resultatet. Nu bör det framhållas att riktigt bra Champagne är fortfarande oslagbart i smaksensation, men då kostar det också. Jag har vid ett flertal tillfällen haft möjlighet att blindprova Ferrari mot ett antal olika viner från Champagne.
Det har då varit slående hur välgjorda Ferraris viner i en jämförelse med viner i samma priskategori från Champagne. Ferrari har vid vissa tillfällen sopat banan med en del konkurrenter. Dessa provningar är ju givetvis inte vetenskapliga utan en hel del tyckande smyger sig ju givetvis in i denna typ av blindprovning.
Men min slutsats är ändå – Ferrari gör förbaskat bra mousserande viner.

Jag imponerades av ett antal viner vid en trevlig provning som Viunic hade på Operakällaren i början på mars månad i år.

Ferrari Brut NV # 7721 och kostar 149 kronor
Vinet skulle kallas en ”blanc de blancs” om den vore fransk och härstamma från Champagne. Nu kommer vinet från Trentino och druvorna är uteslutande chardonnay som hand-skördats under augusti och början på september för att behålla friskheten. Vinet har sedan vilat på jästen i minst två år lite beroende på årgångens karaktär. Färgen är strågul med gröna reflektioner. Doften är frisk och relativt intensiv med tydliga chardonnay aromer. Doften är äpplig och intensiv med citrusfin friskhet. Avslutet är välbalanserat och delikat för att vara ett vin i denna priskategori.

2007 Ferrari Perlé Chardonnay Brut # 90162 lanseras 1 april och kostar 199 kronor.
Detta årgångsbetecknade vin avlöser nu årgång 2006. Jag föredrar personligen den nya årgången som har lite friskare karaktär. Chardonnay druvorna är även här handskördade men lite senare i mitten på september. Druvstockarna växer på 300 till 700 meters höjd vilket borgar för en fin syra i vinet. Här får vinet vila på sin jästfällning i minst 5 år. Vinet har en gyllene gul färg. Doften är intensiv med mogna äpplen och brödighet. Smaken är distinkt krispig och torr med aromer av mogna äpplen. Avslutet är lång och vackert balanserat. Ett gott vin som är ett klart alternativ till en billig Champagne. Jag lägger gärna till femtio kronor och får detta vin istället för NV ovan. Båda vinerna är bra men detta vin är relativt bättre tycker jag.

Ferrari Rosé NV # 76293 och kostar 255 kronor
Detta vin är gjort på övervägande del den röda druvan Pinot Noir till 80 procent resten är Chardonnay. Vinifikationen och skördemetoden är som ovan Perlé. För de som gillar rosé viner är det även ett kul alternativ till de traditionella vinerna från Frankrike. Vinet har som för många Pinot Noir mousserande viner en lätt bitter ton. Denna lätta bitterhet gör det ofta så väl passande till mat. Personligen gillar jag de vita mousserande vinerna bättre än denna rosé. Men jag är en traditionalist så varför inte prova själva.

Perlé vintage poster
Perlé vintage poster
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders