Svenska flaggan
Ett måste i Südtirol Italien
Skriven av Anders Levander

Ett måste i Südtirol Italien

För dig som gillar Italien och norditalienska viner är ett besök på vineriet Franz Haas ett måste. Vill du toppa det hela så boka in dig på det vackra och lyxiga boutiquehotellet Manna Resort. Du kommer inte bli besviken. Tro mig, jag har både provat vinerna och bott en natt på det vackra hotellet.

Ett måste i Südtirol Italien

Ni läsare av DinVinguide.se vet att undertecknad har en klockarkärlek till Italien sedan många år. Stora delar av året vistas jag i detta förtrollade land. Mat, vin och landskap är det som förför och glöm föralldel inte människorna. I Italien är inget omöjligt och du kan få upplevelser för livet. Jag har nu, en ny sådan upplevelse, med mig i bagaget. Jag besökte Südtirol i augusti och blev en fin upplevelse rikare. Det gäller då både vin och boende i området.

Många kanske tänker på Italien som stränder och sol längs en lång kust men Italien har så mycket mer än bara sol och bad. Norra delen av Italien är markant influerat av sin historia. Tillhörigheten till det Habsburgska väldet är fortfarande fullt synligt. Österrike Ungern hade ett fast grepp om detta område under många generationer och har påverkat denna del av Europa starkt. Det är först efter förödande världskrig som det blev italienskt territorium. Tyska är modersmålet tillsammans med italienska. Alla vägskyltar har två språk, tyska och italienska. Jag kan använda min skoltyska, vilket känns lite underligt, när jag vistas i Italien.

Denna del av Italien har en helt annan prägel än mitt andra hem i Marche, som tillhör mellersta Italien och den gamla påvestaten från medeltiden. Mat och kultur skiljer sig från de södra delarna av landet. Det som slår mig är blandningen av mellaneuropeisk mat med italiensk charm. Denna kombination är oslagbar. I Sverige har vi kanske inte riktigt fått upp ögonen för vad området presterar vinmässigt. På Systembolaget har ju Italien tagit ett fast grepp om försäljningen. Det finns mycket italienskt vin, men det norditalienska är tyvärr inte så framträdande idag. Südtirol och Alto Adige är en del av Italien som har en riktig vinskatt, både på röda och vita sidan. De bubblande vinerna som Ferrari och Rotari är kända av många. Vad jag denna gång framförallt fastnade för är pinot noir hos Franz Haas.

Bild från DinVinGuide

Franz Haas Montagna

Bild från DinvinguideJag hade aldrig besökt denna vinproducent tidigare, trots mina otaliga besök i regionen. Vinhuset är skapat av den dynamiske Franziskus Haas, hans energi och nydanande idéer. Dessvärre gick Franziskus Haas bort helt oväntat under våren i år, endast 68 år gammal. Det var en stor förlust för vinvärlden och för vinhuset. Änkan driver nu vinhuset Franz Haas vidare tillsammans med VD Andi Punter.

Vineriet Franz Haas är ett av Norditaliens absolut bästa vinproducenter. Franziskus har många generationer för sig som vinproducenter. På programmet står vita, röda och mousserande viner av hög klass. Huset gör en Blanc de Noir som är spännande, skapad av på höghöjdsodlad pinot noir. Vidare finns en mängd vita viner på agendan som pinot grigio, pinot blanc, sauvignon och det berömda vinet Manna som är en blandning av fem olika druvtyper.

Det som gick direkt till mitt hjärta är husets läckra pinot noirviner. Juisig frukt med omisskännlig pinotstruktur. I en blindprovning skulle jag troligen aldrig gissa på att ursprunget är Alto Adige. När Franziskus planterade sin pinot noir för många år sedan, på hög höjd, skakade de flesta på huvudet och menade att han var galen. Men det fungerar. Jag är en av dem som kan intyga detta. Tänk att den erkänt svårodlade druvan pinot noir blir så bra på 1 100 meters höjd över havet. Druvan mognar och får sin prägel av den höga höjden och sina kalla nätter.Detta i alplandskap och det är inte på Etna på Sicilien vi talar om utan på alpernas sydsluttningar.

Min favorit är vinet Schweitzer som är gjort på 100 procent pinot som odlats på mycket hög höjd i de östra delarna av Alto Adige. Namnet Schweitzer kommer från den kända konstnären Schweitzer, som designat etiketterna för många år sedan. De färggranna etiketterna sticker ut och är lätta att känna igen. Många kan tycka att de är kitchiga men det är vinerna absolut inte. Huvudnummret på den röda sidan är vinet Ponkler, även det gjort på pinot noir.

Samtliga viner är tappade på buteljer med skruvkork. Detta började man med för många år sedan och är mycket nöjd med resultatet. Jag provade Manna från 2012, försluten med både skruvkork och traditionell kork. Gissa vilket vin som vann? Jo, vinet med skruvkork med elegans och fräschör. Stora pengar har investerats i en vinanläggning och det märks på vinerna. Hög kvalitet på frukten tillsammans med modern vinmakning är adelsmärket för detta vinhus. Det som utmärker vinerna är en mogen frukt med en gnistrande syra. Varma dagar som ger en fin fenolisk mognad med kallare nätter som ger druvan den välbehövliga syran. Ni märker att jag fortfarande är mycket begeistrad i vinerna trots att det gått ett par dagar sedan mitt besök på vingården.

Manna Resort

Bild från DinvinguideVill du bo exklusiv och mycket charmigt ska du besöka Manna Resort i Montagna. Resorten ligger cirka två mil söder om Bolzano i norra Italien precis efter Brenneropasset. Du kommer inte att ångra dig, det lovar jag. Det kostar en del men är en fin upplevelse. Manna Resort är ett boutiquehotell som är insprängt i bergssidan på hög höjd. Utsikten är betagande över den västra bergspasset av Alto Adige. Designen är en blandning av futurism och gedigen alphydda i bergen. En vacker mix av trä och glas som fångar naturen på bästa sätt. För dig som gillar att röra på dig är det rätta stället med möjlighet att vandra och cykla i spännande omgivning med rejäla nivåskillnader. Hotellet innehåller givetvis både spa och gym samt pooler. Det finns givetvis även en förstklassig restaurant. Vi är ju i matlandet Italien.

Det kan tilläggas att VD för stället är en gammal skidåkare som jobbat med svenska längdlandslaget på skidor. Därför har rummen namn som ”the Swedish room”, ”the Finnish room” och ”Lappland”. Jag bodde på det charmiga rummet Lappland med sin träinredning i nordskandinavisk stil. I gymet hänger också en svensk tävlingsdräkt som ett bevis på VD Andi Punters bedrifter i längdspåren. Skidor, vandring och cykling är i fokus beroende på årstid.

Jag kan varmt rekommendera Manna Resort för er som besöker norra Italien. Goda viner, god mat, fysiska utmaningar och inte minst en hänförande natur med utsikt.

Anders Levander

Bild från DinVinGuide

Ett måste i Südtirol Italien

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Ett måste i Südtirol Italien

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer